Proruští ozbrojenci obsadili veřejné budovy v Lugansku

29. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Ozbrojení proruští aktivisté dnes obsadili několik oficiálních budov ve východoukrajinském městě Lugansku.

Jde především o kancelář prokurátora a sídlo oblastní administrativy. Úřadující prezident Turčinov kritizoval místní policii za "nečinnost" a "zločinnou zradu".

Rusko dnes také kritizovalo sankce, které proti němu zavedly USA a EU. Týkají se jednotlivců z bezprostředního okolí prezidenta Putina (USA), osob přímo spojených s vojenskými aktivitami Ruska na ukrajinském území (EU) a některých ruských podniků. Podle náměstka ruského ministra zahraničí jsou sankce spuštěním nové "železné opony", protože postihnou technologický sektor ruské ekonomiky.

Proruští ozbrojenci na Ukrajině podle všeho sledují strategii nepřetržitého zvyšování tlaku na vládu v Kyjevě. Prakticky každý den se objeví nový incident. Jen v poslední době došlo k obsazení veřejných budov v průmyslovém městě Konstantinovka v Doněcké oblasti, zadržení západních vojenských pozorovatelů, útoku na pokojné demonstranty v Doněcku a nyní k obsazení budov v Lugansku.

Na mezinárodní konferenci v Londýně dnes padlo obvinění, že svržený prezident Janukovyč a jeho příznivci ukradli aktiva v hodnotě desítek miliard dolarů.

Ukrajinský ministr vnitra Avakov sdělil BBC, že prezidentské volby 25. května se možná nepodaří provést ve všech oblastech Ukrajiny, protože nepokoje na východě tomu zabrání.

Německá vláda se distancovala od bývalého kancléře Schroedera, který byl vyfotografován, jak se při oslavě narozenin v Petěrburgu objímá s Putinem.

Norské ministerstvo obrany oznámilo, že přerušilo veškerou vojenskou spolupráci s Ruskem s výjimkou pohraničních kontrol.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7099

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2014