Kandidatura lidí bez politické budoucnosti jako strategie ČSSD

27. 4. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Když za politickou stranu kandidují hejtmani do Sněmovny s tím, že je ta strana zaváže k tomu, aby se v případě zvolení jedné ze svých funkcí vzdali -- poslanecké nebo hejtmanské -- je to od začátku divné. Proč kandidovat do Sněmovny s tím, že se brzy po volbách vzdám mandátu, který mi voliči dali? A pokud se ho plánuji nevzdat a vzdám se funkce hejtmana, proč to neříci voličům jasně před volbami?

Ale hlavně: proč nekandidovat nové tváře, proč neobměňovat stranickou politiku novými lidmi a ideami? A proč si vybírat lidi, kteří stranu poškodí tím, že nakonec odmítnou respektovat její usnesení a závazek vůči voličům? Personální politika ČSSD je opravdu zvláštní: před sněmovními volbami na ni podal žalobu jí nominovaný primátor Ostravy, před evropskými volbami její dva hejtmani odmítají závazek, který na sebe vzali kandidaturou do Sněmovny. Že si tím uzavírají budoucí politickou kariéru? Zřejmě pochopili, že jsou politickými nulami bez budoucnosti a že si musí moci a vlivu užít ještě plnými doušky, dokud to jde.

A jaký je postoj předsedy ČSSD? Nejprve se něco slíbí a rozhodne za ČSSD, a pak se couvá a říká, že to je věc svědomí oněch hejtmanů, neboť je třeba klid na práci. Jako by "nastartovat ekonomiku" nebo "zlepšit sociální situaci rodin s dětmi a důchodců" nebo "splnit vládní odpovědnost" mohlo být postaveno na personální politice, kterou ČSSD dlouhodobě předvádí (vzpomeňme na pana Vlčka v roli předsedy Sněmovny):

"Rozhodnutí hejtmana Běhounka vyvolalo mezi špičkami ČSSD zklamání. "Nechci, aby problém, který mají kumulátoři funkcí, zdržoval sociální demokracii od práce pro voliče. Máme jako ČSSD mnohem důležitější úkoly, nastartovat ekonomiku, zlepšit sociální situaci rodin s dětmi a důchodců, zkrátka splnit vládní odpovědnost. Hejtmany Novotného a Běhounka ponechám jejich vlastnímu svědomí," sdělil Právu premiér a šéf sociální demokracie Bohuslav Sobotka."

Hejtman Běhounek stranu neposlechl a ponechá si obě funkce ZDE

0
Vytisknout
8946

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2014