Komické pimprlové divadlo českých médií v dnešní ukrajinské krizi

26. 4. 2014 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Zřejmě proto, že čeští politikové ani novináři o ničem nerozhodují a nikdo se o jejich názory nezajímá, zřejmě proto, že co si myslí Česká republika je naprosto irelevantní, zřejmě proto, že ČR už léta nemá ani náznak samostatné zahraniční politiky (těžko se mohou případně čeští politikové stavět do role nestranného vyjednavače mezi znesvářenými stranami sporu, když drtivá většina českých novinářů publikuje hysterickou emocionální propagandu), právě proto zažíváme v těchto dnech snad nejhlubší propad české žurnalistiky, kdy většina novinářů ztratila veškerou soudnost a jen šíří protiruskou hysterii.

Je to velmi nebezpečné, protože velká část české veřejnosti reaguje na tuto hysterii záporně a podobně, jako když v minulosti šířilo černobílou propagandu komunistické Rudé právo a přesvědčovalo občany, že na Západě vládne útlak a hlad, tak si českoslovenští občané, kteří se nemohli přesvědčit, jaké je to tam ve skutečnosti, Západ vzdorně idealizovali a představovali si, že tam lidem létají zadarmo pečení holubi do úst.

Stejného jevu jsme svědky nyní, kdy velká část české veřejnosti je iritována bezostyšnou protiruskou propagandou dokonce i veřejnoprávních médií, a tak si nebezpečně Vladimíra Putina a nynější politiku ruské vlády idealizuje.

Propaganda dnešních českých médií je skoro tak úporně hysterická jako propaganda médií ruských, aspoň těch, které ovládá Putinova kontrolní mašinérie. Vlastně je to k popukání, jak ve své protiruské nenávisti čeští novináři imitují způsoby ruských autoritářů.

Faktem je, že se od samého začátku nynější krize o Ukrajině chovají obě strany neodpovědně a riskují konflikt. Slušná profesionální média by měla zaznamenávat sine ira et studio, kriticky, objektivní fakta z obou stran. Přitom je samozřejmě životně důležité nepropadat propagandě, kterou bezostyšně šíří jak ruská, tak americká strana. V nynější nezáviděníhodné situaci je zapotřebí užívat vlastního kritického úsudku a samostatného myšlení.

Čeští pisálkové v rozhlase, v televizi a v novinách, kteří se ze strachu o své hypotéky nyní nepřemýšlivě proměnili v propagandisty, nesou obrovskou vinu na naprosto zkreslených informacích, které jsou dnes k dispozici českým občanům v České republice. Je to podobné jako dnešní postoj Čechů vůči Romům, který média také bezostyšně během času vybudovala v tvrdý rasismus.

Čeští novináři by se měli stydět.

Naštěstí příliš o nic nejde, vzhledem k tomu, jak uvedeno na začátku tohoto článku, čeští politikové a čeští novináři o ničem nerozhodují a nikoho nezajímá ani názor české veřejnosti. Takže škodu si dělá české společenství jen samo - obdobně jako už mnohokrát v minulosti, se tu stává obětí kýčovitých mytologických nesmyslů a bude mu velmi dlouho trvat, než se z tohoto marasmu vyhrabe a zahlédne kdesi zase záblesk objektivní skutečnosti.

0
Vytisknout
18447

Diskuse

Obsah vydání | 29. 4. 2014