Vláda hasí požár benzínem

29. 4. 2014 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Skutečnost, že je vysoká nezaměstnanost a sociální vyloučení nebezpečným požárem, který se evidentně vymyká společenské kontrole, namísto snahy ho systémově hasit, může popřít jen jedinec postižený sociální slepotou kombinovanou s absencí společenského pudu sebezáchovy. Jak mohu vrcholovým politikům věřit snahu v obrat, když na vládní úrovni začínají jednotliví ministři svůj boj s vysokou mírou nezaměstnanosti prohlášením, že zeštíhlí počty zaměstnanců a to samé chtějí od šéfů sobě podřízených organizací. Copak např. i nový ředitel vězeňské služby neslibuje propouštění?

Když na konci roku 2013 na svých pobočkách ČNB realizovala rozsáhlou vlnu snižování počtu zaměstnanců, a ruku v ruce s tímto krokem guvernér ČNB Singer obhajoval kurzový závazek bankovní rady držet 27 Kč za euro snahou vytvářet nová pracovní místa, tak jsem nečekal, že se tímto asociálním a profesním protimluvem budou před národem nakrucovat i členové vlády. Bohužel se tak děje a zřejmě proto, že erudice našich ekonomických a politických špiček není schopna bojovat proti nedostatku pracovních míst jinak než vyhazováním lidí na dlažbu, obhajováním svých vysokých příjmů a údajně nezbytného reprezentativního luxusu.

Lék proti této primitivní nadutosti se přitom nabízí. Méně podřízených = měně starostí = menší mzda. A ne - snižte počet zaměstnanců, těm co zůstanou přidejte jejich práci a na vedoucích úrovní si z ušetřených prostředků zvyšte formou odměn mzdy.

0
Vytisknout
9653

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2014