Ukrajina odmítá obvinění Moskvy, že "staví koncentrační tábory"

30. 4. 2014

čas čtení 1 minuta

Různá ruská média rozšiřují nepravdivou informaci ohledně výstavby dočasných táborů pro nelegální migranty na Ukrajině. Tuto informaci poprvé přineslo prohlášení ruského ministerstva zahraničí ze dne 28. dubna. Podle ruských zdrojů jsou na Ukrajině budovány "koncentrační tábory" pro tisíce osob z jihovýchodu země.

K pověstem se ve společném prohlášení vyjádřily ukrajinské ministerstvo zahraničí a Státní migrační služba. Uvádějí, že v září 2009 začala Ukrajina ve spolupráci s EU realizovat projekt READMIT 1, který počítá s vybudováním dvou záchytných bodů pro dočasný pobyt nelegálních migrantů. Součástí projektu je výstavba takových zařízení v Doněcké a Mykolajevské oblasti. Obě zařízení umožňují jednorázový pobyt stovky osob.

V současnosti Státní migrační služba Ukrajiny provozuje dvě podobná zařízení, ve Volyňské a Černigovské oblasti, tj. poblíž západní a severní hranice. První zařízení má kapacitu 165 osob a druhé 208 osob.

Nová zařízení tohoto typu v Doněcké a Mykolajevské oblasti by umožnila omezit přepravní náklady.

V takovýchto zařízeních mohou být podle ukrajinské strany umístěny pouze cizinci nebo osoby bez státní příslušnosti, které porušily migrační zákony a bylo rozhodnuto o jejich vyhoštění.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
12046

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2014