Téměř polovina Američanů si přeje, aby USA omezily své angažmá ve světě

1. 5. 2014

čas čtení 1 minuta

Ve výzkumu zadaném agenturou NBC News a listem Wall Street Journal se 47% respondentů vyjádřilo, že by Spojené státy měly omezit své angažmá na mezinárodní scéně. Jde o dramatickou změnu od společenské atmosféry po 11. září 2001 k nové, která doprovází pokusy prezidenta Baracka Obamy vyrovnat se s krizemi na Blízkém Východě a na Ukrajině.

Jen 19% dotázaných se vyslovilo pro to, aby USA zvýšily svou aktivitu ve světě. 30% jich považuje stávající angažmá své země za správné.

Po útocích na Světové obchodní centrum v roce 2001 téměř 40% Američanů zastávalo názor, podle nějž by se jejich země měla ve světě angažovat více, a pouhých 14% sdílelo opačný pohled.

Obama, jehož vítězství v prvním termínu částečně vysvětluje opozice vůči válce v Iráku, si uvědomuje, že si Američané nepřejí příliš mnoho intervencí v zahraničí.

Ale ačkoliv se Obama snaží omezit americkou přítomnost v krizových regionech Ukrajiny a Sýrie, voliči jsou přesto rekordně nespokojení s jeho zahraničněpolitickou strategií. Pouze 38% dotázaných schvaluje způsob, jakým se Obama vyrovnává se zahraniční politikou, což je nejméně za celou dobu jeho působení v Bílém domě. 53% jeho zahraniční politiku neschvaluje a 9% nemá v této otázce jasný názor.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6937

Diskuse

Obsah vydání | 2. 5. 2014