Keňan s AIDS: Nesmím používat prezervativy, katolická církev to zakazuje

13. 10. 2003

Reportér: Zastává Vatikán oficiálně názor, že virus HIV dokáže proniknout prezervativem?

Papežův mluvčí, kardinál Alfonso Lopez Trujillo: Ano, ano. Protože to je něco, co vědecká komunita přijímá. A lékaři vědí, co říkáme. Není možno hovořit o bezpečném sexu. Měli bychom hovořit o lidských hodnotách, o rodině a o věrnosti."

Reportér: Avšak já jsem hovořil se Světovou zdravotnickou organizací a ta konstatuje, že to prostě není pravda, že by mohl virus HIV proniknout latexovou gumou, z níž se vyrábějí prezervativy.

Papežův mluvčí: No, tak to se tedy mýlí. Na takové úrovni není dialog možný, vědecky řečeno. Protože to je lehce zjistitelný fakt.

Afriku postihla pandemie AIDS nejsilněji. A právě tam ignoruje katolická církev široce přijímané vědecké důkazy o AIDS. V Keni umírá někdo na AIDS každé dvě minuty. Podle odhadů je až pětina Keňanů nositelem viru HIV. V Rakvářské ulici v Nairobi je nyní 16 výrobců rakví - před deseti lety tam byli jen tři.

Světová zdravotnická organizace doporučuje, že nejlepším způsobem, jak se vyhnout AIDS, je abstinence nebo monogamie s nenakaženým partnerem. Také doporučuje kondomy, které podle ní podstatně snižují riziko nákazy HIV. Avšak v Keni jsou kondomy nepopulární.

Přinášíme několik citací z pětapadesátiminutového dokumentárního filmu televize BBC "Sex and the Holy City", který se vysílal v neděli 13. 10. večer. - V rozvinutějších částech světa lidé tyto nesmysly katolické církve prostě ignorují. V Africe však nikoliv. A tak tam umírají - ve velkých počtech - lidé.

Podrobnosti v angličtině BBC BBC
názory diváků na tento televizní pořad - moderované fórum BBC - v angličtině ZDE
(Někteří) katolíci tam společnosti BBC ostře nadávají, jiní čtenáři jí blahopřejí k vynikajícímu pořadu.

Lidé si tam myslí, že kondomy nejsou bezpečné. Tak je neradi užívají.

Asi třetina Keňanů jsou katolíci a mnoho klinik, nemocnic a škol je tam katolických. Katolická církev podporuje abstinenci a věrnost v manželství, nepodporuje však kondomy. Vatikánská doktrína je proti užívání kondomů. Zdůrazňuje, že rozbíjejí spojení mezi láskou a plozením dětí.

Někteří kněží se celé věci vyhýbají tím, že konstatují, že je to věc svědomí. Nikoliv však arcibiskup z Nairobi:

Arcibiskup: Katolická církev nepodporuje užívání kondomů za žádných okolností. HIV a AIDS se šíří právě proto, že jsou k dispozici kondomy.

Reportér: Vy si myslíte, že prezervativy způsobují AIDS?

Arcibiskup: Ano. Vysvětlím vám to. Dáte mladému Keňanovi prezervativ. Oni si myslí, že je to chrání, ale ono je to nechrání. Chápete?

Reportér: Podle vás by nikdo neměl používat kondomy?

Arcibiskup:Nikdo by je neměl používat. Neměly by se vůbec vyrábět.

Reportér: Neměly by se vyrábět?

Arcibiskup: Ano.

Reportér: Nikdo by je neměl užívat?

Arcibiskup: Ano.

Reportér: Ani lidi, kteří nejsou katolíci?

Arcibiskup: Týká se to všech. Boží zákony se týkají všech.

Katoličtí biskupové v Keni vydali brožuru, která tvrdí, že latexová guma, z níž se vyrábějí prezervativy, je porézní a prostřednictvím těchto miniaturních otvorů dokáže virus HIV během pohlavního styku kondomem proniknout. Přečetli jsme to Světové zdravotnické organizaci. Ta konstatovala, že to prostě není pravda.

Reportér: To je přece vědecký nesmysl.

Arcibiskup: Vědecký nesmysl? Ne, je to pravda. Prezervativy jsou defektní.

Reportér: Tady není nic napsáno o defektních prezervativech. Píše se tu, že prý latexová guma je porézní a skrze prezervativy tak dokáží proniknout viry -

Arcibiskup: Znamená to, že kondomy nejsou spolehlivé.

Reportér: Tady píšete o latexové gumě. Píšete, že viry dokáží proniknout latexovou gumou. To je nesmysl.

Arcibiskup: Jen požádejte nějakého vědce, ať se vám na to podívá.

Reportér:Pane arcibiskupe, s největší úctou vám musím říct, že šíříte pověry a nevědomost.

Arcibiskup: Nešíříme nevědomost. Ono se ukáže v dlouhodobé perspektivě, že jsme jediní lidé, kteří mají v této věci pravdu.

Nejautoritativnější zpráva z poslední doby pochází od amerického Státního institutu pro zdravotnictví. V té zprávě se praví, že "nepoškozené prezervativy jsou pro i ten nejmenší pohlavně šiřitelný virus nepropustné" a že "systematické užívání prezervativů chrání před virem HIV." Světová zdravotnická organizace zdůrazňuje, že je nesmírně důležité, aby se doporučovalo používání prezervativů proti šíření viru HIV/AIDS.

V roce 1996 zorganizoval kardinál Atonga, nejvyšší katolický církevní hodnostář v Keni, symbolické pálení prezervativů na hranici.(záběry pálení kondomů)

V Africe čelí miliony osob smrti na nemoc AIDS. Zde v Keni pálí katolická církev prezervativy a literaturu o bezpečném pohlavním styku.

Pálení kondomů se účastnil i významný katolický gynekolog: "Byl to obyčejný táborák. Přišlo téměř 10 000 lidí. Prostí lidé z vesnic. Byl jsem přítomen. Musím být přítomen. Musím dávat lidem příklad. Diskutovali jsme o prezervativech. Měli jsme vědecké přednášky. Měli jsme sociální přednášky. Symbolicky jsme zlo, jímž je prezervativ, zakázali."

Den cesty od Nairobi je vesnice Luak, na březích Viktoriina jezera. V Keni není státní zdravotnictví a katolická církev tam hraje klíčovou roli - poskytuje lidem zdravotní péči, stará se o ně a poskytuje jim vzdělání. Sestra Viktorína Cough vede místní katolickou kliniku. Na AIDS jí zemřeli bratr a sestra. Podle odhadů je tu virem HIV nakaženo 40 procent dívek. Ale církevní postoj proti kondomům je mezi obyvatelstvem velmi silný.

Co říkají jeptišky pacientům, kteří už jsou nakaženi virem HIV? Sestra Viktorína nás pozvala na návštěvu do rodiny, kde je Matthias, místní sbormistr, nakažen virem HIV už šest let.

Nákladné léky proti AIDS si Matthias může dovolit jen s velkými potížemi. Doufá, že jeho manželka ještě od něho nákazu nedostala.

Reportér: Sestřičko, co doporučujete Matthiasovi a jeho paní?

Zdravotní sestra: Radím jim, aby se modlili. Protože už se nic jiného nedá dělat, už tu nákazu má. Jeho manželka situaci přijala. Měli by se dál navzájem milovat a být si věrní.

Reportér: Řekněte mi, Matthiasi, jak to ovlivnilo vaše manželství. Musí to být pro vás těžké.

Matthias: Je to těžké, ale musíme to zvládnout. Protože když se nebudeme kontrolovat, víme, že existuje to riziko. Vím, že existují prezervativy, ale ty používat nemůžeme.

Reportér: Nemůžete používat prezervativy? Proč ne?

Matthias: Církev nás varuje, že nejsou stoprocentně bezpečné, že jsou v prezervativech otvory.

Reportér: Otvory v prezervativech? - Sestřičko, co si myslíte o tom, co nám tady Matthias říká?

Zdravotní sestra: Prezervativy mohou prasknout a je pravda, že jimi dokáže ten virus proniknout. Jsou tam ty otvory. Jedinou možností je, že se musejí ovládat.

Reportér: Je možné používat prezervativy, když se používají správně? Když fungují? Je dobré je používat?

Zdravotní sestra: Nevidím důvodu, proč by se kdy měly používat prezervativy.

Skutečně tragické je, že zdravotní sestry zde se zdají být laskavé, inteligentní, pracovité a mohly by být první frontovou linií v boji proti AIDS. A namísto toho tu šíří pověry, pokračoval v pořadu na místní klinice reportér ve svém komentáři:

Zaznamenali jsme toto tvrzení od katolíků ještě na dvou dalších kontinentech. Od šéfa klinik pro-life na Filipínách, v Manila City:

"Prezervativy jsou z gumy a virus AIDS jimi dokáže proniknout."

A totéž tvrzení jsme slyšeli od kardinála v Nikaragui:

"Když jsem studoval genetiku, bylo nám řečeno, že virus AIDS můžeme dostat, protože proniká i skrze chirurgické lékařské rukavice. A ty jsou méně porézní než prezervativy."

Je zjevné, že tato pozoruhodná tvrzení šíří vlivní katolíci po celém světě. Zeptali jsme se tedy papežova mluvčího pro otázky rodiny, kardinála Alfonsa Lopeze Trujilla, zda to je také oficiální názor Vatikánu:

Reportér: Zastává Vatikán oficiálně názor, že virus HIV dokáže proniknout prezervativem?

Papežův mluvčí: Ano, ano. Protože to je něco, co vědecká komunita přijímá. A lékaři vědí, co říkáme. Není možno hovořit o bezpečném sexu. Měli bychom hovořit o lidských hodnotách, o rodině a o věrnosti."

Reportér: Avšak já jsem hovořil se Světovou zdravotnickou organizací a ta konstatuje, že to prostě není pravda, že virus HIV může proniknout latexovou gumou, z níž se vyrábějí prezervativy.

Papežův mluvčí: No, tak to se tedy mýlí. Na takové úrovni není dialog možný, vědecky řečeno. Protože to je lehce zjistitelný fakt.

V Keni postihuje papežovo tvrdohlavé odmítání prezervativů životy lidí.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 1.10. 2009