Rozhovory v Montreux mále skončily, ještě než začaly

22. 1. 2014

čas čtení 1 minuta

Mírová jednání zaměřená na ukončení syrské občanské války se krátce po začátku zastavila kvůli rozhořčenému sporu o politickou budoucnost Bašára Asada. USA a opozice tvrdí, že syrský prezident ztratil legitimitu, když silou potlačil pokojné protestní hnutí. Syrský ministr zahraničí Valíd al-Mualim reagoval obviněním, že zemi rozdělily teroristé a vnější vměšování. Navzdory žádosti generálního tajemníka OSN poté odmítal opustit pódium.

"Vy žijete v New Yorku, já žiju v Sýrii," hněvivě řekl Pan Ki-munovi. "Mám právo předložit na tomto fóru syrskou verzi. Po třech letech utrpení je to moje právo." Zmíněná vypjatá scéna se odehrála necelé tři hodiny po oficiálním zahájení rozhovorů.

"Opravdu potřebujeme vyrovnat se s realitou," řekl americký ministr zahraničí John Kerry. "Neexistuje žádný způsob - žádný představitelný způsob - jak by muž, který velel brutální reakci proti svému lidu, mohl znovu získat legitimitu vládnout. Jeden muž a ti kdo jej podporovali nemohou již držet celý stát a region jako rukojmí."

Lídr syrské prozápadní opozice, Syrské národní koalice, Ahmad Džarba řekl, že smyslem celé konference je vytvořit přechodnou vládu bez Asada.

Al-Mualim kontroval, že nikdo kromě samotných Syřanů nemá právo Asada odstranit. Obvinil také Západ a sousední země - zejména Saúdskou Arábii, kterou ale výslovně nejmenoval - z poskytování peněz, zbraní a zahraničních bojovníků pro syrské povstalce.

"Západ veřejně tvrdí, že bojuje s terorismem, zatímco ho tajně krmí," řekl Mualim.

"Všechno, co říkají, jsou lži," řekl Džarbův personální šéf Monzir Akbik agentuře AP. "Syrský lid bojuje na severu s al-Kajdou a byl to režim, kdo al-Kajdu přivedl."

Obě znepřátelené strany syrského konfliktu mají zanedlouho v Ženevě poprvé usednout tváří v tvář a začít jednat o míru.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8711

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2014