První krok: Sněmovna reprezentantů schválila americkou obdobu zákona ACTA

22. 4. 2013

čas čtení 2 minuty

Tři dny po bostonských výbuších, ve čtvrtek 18. dubna, schválila americká Sněmovna reprezentantů kontroverzní zákon o bezpečnosti internetu, který podle obhájců občanských svobod "ohrožuje soukromí milionů uživatelů internetu".

Sněmovna reprezentantů schválila 18. dubna tzv. Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA), Zákon o sdílení výzvědných informací a o ochraně, a to 288 hlasy proti 127.

Zákon byl poprvé předložen r. 2011 a loni ho také už přijala Sněmovna reprezentantů, jenže ho tehdy odmítl americký Senát po vlně protestů od organizací hájících soukromí a občanské svobody.

Zákon však byl nyní znovu předložen americkému parlamentu a znovu směřuje do Senátu. Není překvapivé, že se znovu zvedla vlna kritiky. Organizace na ochranu osobního soukromí důrazně varují, že zákon umožní korporacím, aby předávaly neanonymizovaná digitální data o občanech federálním úřadům pro mlhavě definované "bezpečnostní" účely. Zákon poskytuje korporacím, které budou předávat tato data vládě, plnou právní ochranu před občany.

American Civil Liberties Union (Americký svaz pro občanské svobody) charakterizoval CISPu jako "extremní návrh" který "radikálně mění situaci". The Electronic Frontier Foundation varyje, že CISPA zlikdividuje základní principy občanského práva na soukromí. A dokonce i Bílý dům v minulých dnech CISPu kritizoval, že musí obsahovat lepší záruky občanských svobod a práva na soukromí.

Avšak když se o zákoně ve Sněmovně reprezentantů ve čtvrtek 18. 4. debatovalo, stoupenci CISPy tyto argumenty ignorovali. Republikánský poslanec Mike McCaul hovořil o bostonském atentátu, když argumentoval, proč musí být CISPA přijata. Republikánská poslankyně Candice Millerové argumentovala, že je CISPy zapotřebí, aby se zabránilo činnosti hackerů v Íránu a v Severní Koreji, kteří ničí americkou infrastrukturu a americké pracovní příležitosti. Republikán Dan Maffei dokonce hovořil i proti WikiLeaks a argumentoval, že je zapotřebí zákona CISPA, aby se zabránilo WikiLeaks "proniknout do americké energetické sítě".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8061

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2013