Druhý pilíř penzijní reformy nezapře rukopis "(a)sociála" Drábka. Jako vždy -- samý problém!

25. 2. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Není mi znám přesný počet lidí, kteří se již "upsali" II. důchodovému pilíři v majetku soukromých fondů (nejspíše rovněž formou akcií na jméno). Vím však, že se lidé do II. pilíře nijak zvlášť neženou a už vůbec ne živelně. Nedávno jsem sledoval pořad s paní Jílkovou (bože, kdy už té paní dají v TV konečně sbohem?) Jediné co jsem si z tohoto paní "skočdořeči" a "já vám něco řeknu" Jílkovou vedenou "šou" odnesl byl názor, že ani obhájci II. pilíře si nejsou zcela jisti jeho úspěchem. Ne snad z hlediska obsahu, o tom jsou přesvědčeni, že je to pro klienty (!) výhodné, nýbrž z obav, že se tento fond nenaplní dostatečným počtem klientů, protože je mnoho občanů, kteří to jednoznačně odmítají, je také část občanů, kteří váhají a jen malá část těch, kteří jsou o II. pilíři přesvědčeni, že je to "to pravé ořechové", na čem vydělají.

Ekonomka Markéta Šichtařová však upozorňuje na jednu velmi závažnou "skrytou vadu" tohoto pilíře. Jak sama podotýká, pro účast ve II. pilíři existuje "návod k použití", tj. pokyny, podmínky a jiné "dobré" rady těm, kteří by měli do pilíře zájem vstoupit. Mj. se v podmínkách také praví, že nárok na výplatu důchodu z II. pilíře vzniká nárok ve dvou případech. První je, že se s klient dožije důchodu. Zde se však vyskytuje podružná otázka k tvrzení autorů II. pilíře, neboť na jedné straně tvrdí, že v případě úmrtí klienta je možné naspořenou částku v penzijním fondu dědit. Jak to bude v případě, když se klient důchodového věku nedožije a jak bude naloženo s jeho nastřádanými prostředky, se však už nepíše nic. Druhá hlavní podmínka, tzv. "podpásová" je, že klient musí dodržet tzv. "povinnou délku pojištění", jinými slovy "odpracované roky." Aby toho nebylo málo, tak původní hranice 25 let byla zvýšena na 35 let. Nyní zauvažujme.

Není jisté, jaká bude hranice pro odchod do důchodu za pět let, natož za třicet pět let. Ale budiž, vycházejme z toho, že věk pro odchod do důchodu bude 65 let. Znamená to, že klient nemůže být starší 30 let v době, kdy hodlá do II.penzijního pilíře vstoupit. Pokud by se zcela náhodou, nevědomky a neznalý této podmínky klient do penzijního fondu II. pilíře přihlásil, zcela jistě mu nebude nikdo bránit, ale rovněž mu s největší pravděpodobností, hraničící s jistotou nebude sděleno, že tím nesplní podmínku č. 2 o povinné délce pojištění (35 let) a že mu tedy nevznikne nárok na čerpání uspořených finančních prostředků. Tak se stane, že klient zůstane bez důchodu a peníze zůstanou ve prospěch soukromého penzijního fondu. Klientovi zůstanou oči pro pláč a důchod? Jak se s ním vyrovná základní, standardní pilíř, do kterého přispíval 3% z platu, je otázka. Snad nějaký dostane, ale o těch pobídkových a výhodných 2% navíc si může nechat jen zdát.

Za pozornost stojí také skutečnost, že klient II. pilíře penzijního fondu nemusí platit sjednané pojištění v případě, že mu v tom brání jisté okolnosti, např. nezaměstnanost, nemoc, úraz atd. Budeme-li vycházet z předpokladu, že klient se stane v průběhu pojištění nezaměstnaný, pak se snadno může stát, že nesplní požadovanou délku pojištění a dopadne jako "sedlák u Chlumce". Nemluvě o tom, že nebude-li klient z takového důvodu (nezaměstnanosti) platit pojistné, krátí se mu i "výnos", na který experti II. pilíře sází onu významnou výhodu proti základními důchodovému pilíři. I to potvrdili představitelé II. pilíře v debatě s paní Jílkovou.

Lze tedy říci, že kdo chce kam, pomožme mu tam, kdo se do II. pilíře rozhodne vstoupit s vědomím, že je to pro něj výhodné, budiž mu přáno. Lze však vážně pochybovat, že II. pilíř bude obsazen takovým počtem klientů, aby se to fondům vyplatilo. Jednak proto, že už sama podmínka č. 1 nedává šanci mnoha lidem starších 30 let což znamená, že je to výhodné jen pro mladé lidi do 30 let, což konec konců připustil i sám jeden z autorů a propagátorů II. pilíře, všemi mastmi mazaný exministr Drábek (pak jen nechápu eventuální zájem lidí starších 30 let, např. pětačtyřicátníků apod.) Jenže věc má ještě jeden háček. Do fondů zcela jistě stát prostřednictvím pumpaře chemika Kalouska napumpuje hezkou řádku miliard, aby fondy mělo vůbec z čeho žít. Budou-li paběrkovat, čemuž se dá i věřit, pak to půjde zase z kapes daňových poplatníků, tedy ze státního rozpočtu, tak bohatého na jeho děravé dno. Ale copak to vládu nebo někoho z politiků, notabene koaličně-pravicových zajímá? Kdepak! Vždyť je nezajímají jiné, státní rozpočet mnohem destruktivnější záležitosti jako jsou církevní restituce, Gripeny, CASY, ProMoPro atd. a ty už pořádně zacloumají s rozpočtem! Přesto se bez uzardění řada pravicových politiků v čele s Drábkem, Kalouskem, Schwarzenbergem, Nečasem, Kubou a dalšími budou tvářit, že dělají tu nejčestnější a pro občany nejpotřebnější práci. Jen proboha, jim do toho občané, nekecejte! Přece oni mají naší bezmeznou (ne)důvěru (možná 10 procentní), mají mandát (zcela určitě ne na takové podrazy proti voličům), mají svoji vizi, vládní program a koaliční smlouvu a přes to, občané, nejede vlak!

Tož asi tolik k tomu II. pilíři penzijního pojištění. Člověk si jen velmi těžce vzpomíná, co prospěšného a užitečného pro občany tohoto státu "Kalouskova" vláda s premiérem Načasem za poslední roky udělala. Je-li vůbec něco, pak je toho žalostně málo. A stát a společnost? Jak se říká na valašsku: "Haňba plut!" Přesto, že statistiky uvádějí až 90 %ní nespokojenost občanů ČR s touto vládou a důsledků jejich politiky, až na nějaké "výkřiky ze tmy" neexistuje žádný masový projev nesouhlasu, nespokojenosti, žádný odpor proti vládě a její politice, prostě NIC! Rok co rok se zdražuje všechno, co občan používá ke svému běžnému životu, ať už je to elektřina, plyn, voda, doprava, služby, v neposlední řadě DPH, roste nezaměstnanost, přibývá bankrotů, exekucí, lidí na nebo pod hranicí bídy, ruší se nemocnice, lůžka, krátí se rozpočty na školství, zdravotnictví, zemědělství atd. a kromě několika nespokojených jednotlivců nebo vládu nezajímající občanské iniciativy není zjevná žádná občanská nespokojenost. Ticho po pěšině. Bulharům stačilo zdražení elektřiny a statisíce jich vyšlo do ulic demonstrovat svou nespokojenost. Nemluvě o tom, že bulharská vláda vzala nespokojenost občanů natolik vážně, že podala demisi! U nás nic! Jen několik zhrzených umělců je zdrceno a nespokojeno s prohrou "pankáče Karla", protože "hnědá a rudá prasata" (Hřebejk), resp. "hovada a debilové" (Vlasák) zvolila jiného prezidenta. Že se však ve velkém rozdává a dále rozkrádá majetek státu a na dlouhá léta zadlužují (viz církevní restituce) občané (hlavně ti mladí), jakoby nikomu nevadilo. To je moc, ale opravdu moc špatné, milí spoluobčané! Uděláme s tím něco?

0
Vytisknout
10407

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2013