Ve Španělsku se opět konaly velké demonstrace

24. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Zatímco v zasněženém Brně se protivládní demonstrace Hnutí za přímou demokracii účastnilo sotva čtyřicet osob, ve španělských městech se v sobotu znovu konaly obří demonstrace. Většina sdělovacích prostředků mimo Španělsko o nich však už neinformuje, domácí britský zpravodajský televizní kanál BBC News 24 se o nich však přece jen zmínil.

Sobotní demonstrace v mnoha španělských městech protestují proti "puči, který provedly finanční trhy". Zeť španělského krále mezitím stanul před soudem za korupci.

Tisíce lidí demonstrovaly v sobotu v centrálním Madridu na náměstí Plaza de Neptuno, nedaleko dolní komory španělského parlamentu. Demonstrace se konala 23. února ve výročí pokusu o vojenský puč, který se r. 1981 pokusili provést pravicoví důstojníci. Ti tehdy chtěli znovu zavést pravicovou diktaturu a obnovit vojenskou vládu.

Protestů se účastnili pracovníci z nejrůznějších sektorům, učitelé, zdravotní sestry, lékaři, studenti a horníci, stejně jako ekologové a aktivisté z malých politických stran.

Ve Španělsku se pravidelně konají každý týden protesty proti vládním škrtům a zvyšováním daní, které ve snaze snížit státní deficit zavádí pravicová vláda Mariana Rajoye.

Nezaměstnanost ve Španělsku dosáhla 26 procent a nezaměstnanost mladých lidí přesáhla 50 procent.

V sobotu demonstranti také vystupovali proti královu zeťovi, kterého vyslýchal soudce na ostrově Mallorca ohledně obvinění, že rozkradl miliony euro. Inaki Urdangarin, manžel princezny Cristiny, druhé dcery španělského krále, tvrdí, že je nevinen.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
12548

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2013