V italských volbách vede středolevicová opozice

25. 2. 2013

čas čtení < 1 minuta

Středolevicová opozice vede před středopravicí expremiéra Silvia Berlusconiho o 5-6%. Ukazují to dva telefonní průzkumy mezi voliči provedené televizemi Sky a RAI. Antiestablishmentová strana komika Beppeho Grilla se umisťuje na třetí pozici.

Genocida

25. 2. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 31 minut

Již více než rok, konkrétně od smrti paní Milady, o které jsem tehdy psala ve svém článku "Nejsem zvíře, abych žila v parku nebo v lese" a který jsem pojala duchu porušování Listiny základních lidských práv a svobod naší vládou, přemýšlím o důchodové reformě spojené se sociální a zdravotní politikou jako o politické genocidě skupiny občanů starších 50 let naplněním bodu (1) - a) a d) , především bodu (2) a (3) níže uvedeného paragrafu, který jsem si dovolila okopírovat z BL.

Díl 1: Trestné činy proti lidskosti § 400 Genocidium

(1) Kdo v úmyslu zničit úplně nebo částečně některou rasovou, etnickou, národnostní, náboženskou, třídní nebo jinou podobnou skupinu lidí,

a) uvede příslušníky takové skupiny do takových životních podmínek, které mají přivodit jejich úplné nebo částečné fyzické zničení,

b) provede opatření směřující k tomu, aby se v takové skupině bránilo rození dětí,

c) násilně převádí děti z jedné takové skupiny do druhé, nebo

d) způsobí příslušníkovi takové skupiny těžkou újmu na zdraví nebo smrt,

bude potrestán odnětím svobody na dvanáct až dvacet let nebo výjimečným trestem.

(2) Stejně bude potrestán, kdo k činu uvedeném v odstavci 1 veřejně podněcuje.

(3) Příprava je trestná.

Nabízím tento článek k širší úvaze a diskuzi o tom, kam chceme, aby naše společnost směřovala. V naší společnosti máme ohroženou skupinu lidí, o které se nemluví, kterou jsme vytěsnili ze své mysli, o kterou se nikdo nestará, a málokdo vnímá její existenci. Je to skupina občanů mezi padesátkou a důchodem - dnes přes půl druhého miliónu lidí.

Genocida vypadá jinak

25. 2. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dobrý den, chci vyjádřit vážné výhrady k článku paní Říhové Genocida. Velice mi vadí použití slova "genocida" ve vztahu k problémům, které paní Říhová popisuje. Nepopírám, že situace starších spoluobčanů je povětšinou (finančně) tíživá, ale nikdo je fyzicky nelikviduje, nikdo také nevyzývá k jejich fyzické likvidaci a nikdo jim předem plošně nebrání dostat se ke zdrojům nutným k přežití. V rámci své práce jsem se setkala s přeživšími obětmi genocidy a jakékoliv srovnání jejich historické, politické, společenské nebo finanční situace s kteroukoliv skupinou v naší společnosti je vůči nim více než urážlivé a významově naprosto neadekvátní. Starším spoluobčanům se nevede dobře, budoucnost je nejistá - ale paní Říhová si nevidí do úst, když jí z nich vypadne pro popis dané situace slovo genocida, píše paní Klára Mičkalová.

Británie má zákon kriminalizující diskriminaci starších občanů

25. 2. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

The Equality Act, Zákon o rovnosti z roku 2010 soustředil do jediné zákonné normy už předtím dlouhodobě existující předpisy na ochranu občan. proti diskriminaci kvůli věku a rozšířil je. The Equality Act 2010 ochraňuje britské občany před diskriminací kvůli věku (ageismu) v zaměstnání, ve školství a při získávání nové kvalifikace.

Zákon brání právo občanů nebýt diskriminován v zaměstnání kvůli věku.Není tedy pravda, že starší lidé jsou diskriminováni "všude". Podrobnosti v angličtině jsou ZDE

Český helsinský výbor r. 2004 upozornil, že naopak Česká republika zákonně starší občany diskriminuje a neexistuje jejich legislativní ochrana před diskriminací. Kroky, které česká vláda činí na "ochranu" starších občanů, jsou formální. ZDE

Skupina starších lidí v České republice je velmi početná a dál roste. Měli by se zorganizovat a utvořit vlastní stranu, jejímž prostřednictvím by hájili své zájmy. Taková strana by měla obrovský volební potenciál.

Příspěvek na nájem? Ale na jaký?

25. 2. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 4 minuty

Tisková konference Sdružení nájemníků a Rady seniorů v pátek minulého týdne konečně připoutala pozornost alespoň části sdělovacích prostředků k problematice nákladů na bydlení u nemalé skupiny našich občanů, tedy k problému vyjádřeného jednoduchou větou: důchod některých našich seniorů je nižší, než požadované nájemné za přiměřený byt. Mnozí z nás o tom hovoříme už léta a zatím bez viditelné pozornosti.

Jak je tomu jinde

25. 2. 2013

čas čtení < 1 minuta

Když navrhuju zákon, zdá se mi, že by mělo být přirozené nevynalézat kolo, ale podívat se, jak je to řešeno v jiných zemích a zauvažovat, jestli by se to v ČR nemohlo řešit obdobně.

V Británii samozřejmě dostávají lidé s nízkým příjmem, především ti, kteří mají nárok na státní sociální podporu, tzv. housing benefit, tedy dotace činží, které nesmějí překročit u jednopokojového bytu částku 250 liber (7500 Kč) týdně. Samozřejmě, že nárok získávat tyto dotace není nijak ovlivněn případnou zadlužeností žadatele. Sebrat hmotnou podporu lidem, kteří zápolí s dluhem, by bylo zcela nelidské a nelogické.

Na webu existuje množství stránek s informacemi, jak získat v Británii housing benefit. ZDE ZDE

Otroci, nebo občané?

25. 2. 2013 / Lenka Procházková

čas čtení 11 minut

(projev Lenky Procházkové na demonstraci v Brně 23. 2. 2013)

Možná vás to překvapí, ale dnes chci mluvit o víře. Nikoliv o víře v Boha, ale v člověka. Stále si totiž myslím, že naše existence na této planetě nemůže být vnímána jen jako existence nejvyššího zvířecího druhu. Už proto, že na rozdíl od třeba delfínů, jejichž inteligence prý je téměř na stejné výši jako inteligence lidská, odpovědnost za budoucnost zeměkoule neseme my a nikoliv oni. Delfíny můžeme naučit tančit, ale své starosti jim k řešení dávat nebudeme. Přesto, nebo právě proto by se někteří z nás raději narodili v komunitě delfínů než v té lidské. Jsou opravdu chvíle a často i dlouhá období, kdy delfínům lze závidět.

BRITÁNIE:

Kardinál Keith O'Brien odstoupil

25. 2. 2013

čas čtení < 1 minuta

Nejvýznamnější katolický duchovní ve Velké Británii, kardinál Keith O'Brien se rozhodl s platností od pondělka rezignovat na funkci šéfa katolické církve ve Skotsku. Minulý týden proti němu tři duchovní a jeden bývalý duchovní vznesli obvinění z údajného "nevhodného" sexuálního chování, k němuž mělo dojít před třiceti lety. Kardinál O'Brien obvinění popírá. Vydal prohlášení, v němž se omluvil všem lidem, které během zastávání své funkce urazil.

Kardinál potvrdil, že se nebude účastnit volby nového papeže, takže Británie nebude mít při volbě zastoupení. O'Brien už předtím podal svou rezignaci na funkci arcibiskupa ze St Andrews a Edinburku, protože má jít příští měsíc, kdy mu bude 75 let, do důchodu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dokument:

Ne německá Evropa, ale evropské Německo

25. 2. 2013

čas čtení 18 minut

Excelence, vážené dámy, vážení pánové,

ještě nikdy nebylo tolik Evropy! To říkám, když se s velkou vděčností rozhlížím po tomto sále a smím pozdravit hosty z Německa a celé Evropy!

Ještě nikdy nebylo tolik Evropy: mnozí lidé to dnes pociťují úplně jiným způsobem, například při ranním pohledu do německých novin. Tam se s námi potkává Evropa zkrácená na čtyři písmena -- jako euro, jako krizová záležitost. Neustále se mluví o diplomacii na nejvyšší úrovni a záchranných balíčcích. Jde o obtížná vyjednávání, také o dílčí úspěchy, především ale je zde stísněnost, také výrazná rozmrzelost, kterou nelze ignorovat. V některých členských státech se lidé bojí, že se stanou pokladníky krize. V jiných zemích narůstí obavy ze stále ostřejších úsporných opatření a sociálního sestupu. Dávání a braní, zadlužování a ručení, odpovědnost a podílení se -- to vše se mnoha občankám a občanům už nezdá být ve společenství Evropanů správně a spravedlivě rozdělené.

Kdo všechno je nahý

25. 2. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Rčení že "císař je nahý" díky Andersenově pohádce zlidovělo.

Současní vládnoucí se potom předhánějí, aby nám ukázali, nakolik je tento příběh stále aktuální. Václavu Klausovi již patrně nepomůže sepsání ani románu na pokračování, aby nám dokázal, co vlastně svými amnestiemi zamýšlel. O jejich rozsahu a dopadu slyšíme poměrně dost -- a sebeobjemnějším románem prezident Klaus jejich nahotu nezakryje.

Daňové úniky a "Vítězný únor"

25. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Rozsáhlý černý trh s alkoholem, který vedl k metanolové aféře (umírání lidí), není zdaleka jediný systém daňových úniků v našem státě, kde tzv. "vláda rozpočtové odpovědnosti" místo řádného vybírání daní a ochrany obyvatel před mafiemi zločinců záplatuje díry z rozpočtu škrtáním a zvyšováním DPH včetně základních potravin a léků. Šéf českého zastoupení firmy Shell tvrdí, že také černých trh s pohonnými hmotami dorůstá v Česku neúnosných rozměrů:

"Říkejme tomu spíš šedý trh. Ten existuje všude. Odhaduje se, že tvoří v zahraničí tak do pěti procent celkové spotřeby. V našem případě se jedná podle střízlivého odhadu ministerstva o 15 procent a my si myslíme, že je to ještě víc. To už překračuje jakoukoliv únosnou míru."

Mali -- rekolonizace Afriky a naše vojenská účast

25. 2. 2013 / Miroslav Polreich

čas čtení 11 minut

Na bojištích zvláště občanské války nejdříve umírá pravda. Proto máme "dobré" rebely v Sýrii a "demokratické" vojenské pučisty v Mali.

Kdysi jsme kolonizovali Afriku pod záminkou "šíření civilizace a kultury". Dnes se nabízí "demokratizace" a nekonečný boj proti "terorismu" a dokonce obrana "lidských práv". EU nás má sjednotit i v zájmu tohoto poslání.

Druhý pilíř penzijní reformy nezapře rukopis "(a)sociála" Drábka. Jako vždy -- samý problém!

25. 2. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Není mi znám přesný počet lidí, kteří se již "upsali" II. důchodovému pilíři v majetku soukromých fondů (nejspíše rovněž formou akcií na jméno). Vím však, že se lidé do II. pilíře nijak zvlášť neženou a už vůbec ne živelně. Nedávno jsem sledoval pořad s paní Jílkovou (bože, kdy už té paní dají v TV konečně sbohem?) Jediné co jsem si z tohoto paní "skočdořeči" a "já vám něco řeknu" Jílkovou vedenou "šou" odnesl byl názor, že ani obhájci II. pilíře si nejsou zcela jisti jeho úspěchem. Ne snad z hlediska obsahu, o tom jsou přesvědčeni, že je to pro klienty (!) výhodné, nýbrž z obav, že se tento fond nenaplní dostatečným počtem klientů, protože je mnoho občanů, kteří to jednoznačně odmítají, je také část občanů, kteří váhají a jen malá část těch, kteří jsou o II. pilíři přesvědčeni, že je to "to pravé ořechové", na čem vydělají.

Wannieck Gallery: Pronajímatel vyhodil neplatiče

25. 2. 2013

čas čtení 6 minut

Město Brno prostřednictvím městské společnosti Jižní centrum vypovědělo soukromou galerii Wannieck Gallery z prostor rekonstruované továrny Vaňkovka. Důvod? Neplacení nájmu. Galeristé se mají vystěhovat do 10. března. Možná k tomu dojde, možná ne. Možná se místo neplatičů postěhuje primátor Onderka. Alespoň v to doufají lidé z Wannieck Gallery. Možná je podle nich neplnění smluvních závazků součástí naší kultury, píše Jan Hlaváček.

Buďme jako oni

24. 2. 2013 / Michal Rubáš

čas čtení 7 minut

Předneseno na sobotní akci HzPD v Brně

Účelem globálních ekonomických změn posledních třiceti let je otevřít národní ekonomiky takovým způsobem, aby byli proti sobě postaveni pracující ze všech koutů světa, aby si sráželi cenu své práce.

Ideologie konkurence a konkurenceschopnosti je přitom předepsána pouze pro střední a nižší vrstvy obyvatelstva. Tak, aby globální držitelé koncentrovaného bohatství z toho zcela mimo soutěž profitovali.

Jedním z výdobytků novější francouzské sociologie je popis životního způsobu nejbohatších vládnoucích rodin: globální elita je sjednocená, stojí na solidaritě, její členové se chrání a hájí, protože si uvědomují své kolektivní zájmy, jejich aktiva fúzují a využívají své synergie. Kdybyste navštívili školy, kam příslušníci globální elity posílají své děti, nenarazili byste tam na nejmenší známky soutěživosti. Velmi bohatí lidé dneška, obývající uzavřené rezidenční čtvrti ve velkých prestižních městech, spravují své prostory společně podle principů kolektivního či komunitního vlastnictví.

Obecný opravník sexuálně explicitních omylů

24. 2. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 17 minut

už druhá reakce na Hanu Růžičkovou, tentokráte na článek "V slušných zemích se explicitní erotické scény nevysílají v době, kdy k televizi mají přístup děti", který je nekonečnou polemikou o mediální morálce... Navazuje na vyjádření předsedkyně RRTV Kateřiny Kalistové v článku "RRTV plní své zákonné povinnosti", který byl reakcí na text Hany Růžičkové "Jak RRTV neplní své zákonné povinnosti". První reakci jsem nazval "Obecné mravy dle homosexuálního pornoherce aneb média ve věku svobody".

Nezbývá než, s parafrází titulu knihy Ludvíka Součka blahé paměti v názvu, napravovat zmatení pojmů a dobře míněných - "well-meaning" názorů - "opinion" o nemravnostech ve vysílání, jejichž výskyt vyplývají z mínění - "judgement" analytiků - expertů, Rady a zejména soudců, jejichž rozhodnutí tvoří "rozhodovací praxi" Rady a "judikaturu". Takto se z efemérních slov o morálce v zákoně stává obecná norma spravedlnosti. Rada má opravdu v takové terminologii jasno. Po desítkách prohraných soudních sporů. Rada není orgánem, jímž se uplatňuje právo veřejnosti na kontrolu televizního vysílání, ale orgánem správním, který kontroluje pouze následně vysílání subjektů dle zmocnění ze zákona 231/2001 Sb.. Je orgánem veřejné správy, nikoliv cenzorským orgánem, její kompetence jsou dány zákonem a nikoliv libovůlí jejích členů. Mediální MORÁLKU tvoří svými rozhodnutími SOUDCI.

Ve Španělsku se opět konaly velké demonstrace

24. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Zatímco v zasněženém Brně se protivládní demonstrace Hnutí za přímou demokracii účastnilo sotva čtyřicet osob, ve španělských městech se v sobotu znovu konaly obří demonstrace. Většina sdělovacích prostředků mimo Španělsko o nich však už neinformuje, domácí britský zpravodajský televizní kanál BBC News 24 se o nich však přece jen zmínil.

Sobotní demonstrace v mnoha španělských městech protestují proti "puči, který provedly finanční trhy". Zeť španělského krále mezitím stanul před soudem za korupci.

Britský kardinál obviněn z "nevhodného sexuálního chování"

24. 2. 2013

čas čtení 3 minuty

Tři kněží a jeden bývalý kněz udali Keithe O'Briena, vlivného britského kardinála, který má volit papaže, Vatikánu, za sexuální prohřešky, k nimž došlo před třiatřiceti lety. Chtějí tak zabránit tomu, aby měl možnost volit nového papeže.

Žalující osoby jsou ze skotských diecézí St. Andrews a Edinburk. Poslali stížnost nunciovi Antoniu Menninimu, vatikánskému velvyslanci v Británii, a požadují, aby O'Brien okamžitě odstoupil. Kardinál obvinění popírá.

O'Brien, který má příští měsíc odejít do důchodu, se ostře staví proti právům homosexuálů. Odsuzuje homosexualitu jako nemorální, staví se proti tomu, aby směli homosexuálové adoptovat děti a je proti homosexuálním sňatkům.

Jeden z mužů kardinála obvinil, že s ním měl před lety "nevhodný poměr", což vedlo k tomu, že oběť pak vyžadovala po dlouhá léta psychologické poradenství.

Britští konzervativci útočí na BBC

24. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Mezi vládnoucími britskými konzervativci a společností BBC vzniká válka: Konzervativní ministři kritizují BBC, že je "příliš levicová".

Ministrům vadí, že BBC systematicky hovoří o "vládních škrtech" zatímco by prý měla hovořit o "vládních úsporách v zájmu daňového poplatníka". Ministerstvo práce a důchodů proto podalo na BBC až 20 stížností, v nichž poukazuje na "neobjektivitu" a "nepřesnosti". Poradci si stěžují, že BBC často informuje pouze o těžké situaci lidí, na něž dopadnou důsledky "reforem", a neinformuje o opatřeních, jejichž cílem je snížit dopad škrtů.

Ian Duncan Smith, ministr práce a sociálních věcí, je zejména rozhořčen způsobem, jak BBC informuje o tzv. "dani uvalené na ložnice", totiž o jeho reformě sociální podpory činží. Duncan Smith totiž zavádí kontroverzní reformu, v jejímž rámci bude snížena sociální podpora na činže pro rodiny, které mají v bytě víc než jednu ložnici. Kritikové, kteří vystoupili v BBC, poukazují na to, že snížení sociální podpory rodiny tvrdě postihne, protože se lidé s pokojem navíc nemají kam přestěhovat, neboť potřebné menší byty prostě nejsou k dispozici, a také postihne invalidy, kteří často nemohou s manželským partnerem přespávat v jediné ložnici.

Konzervativce nyní také rozčílilo, že byl do Rady BBC jmenován bývalý labouristický ministr kultury James Purnell a bude dostávat plat 295 000 liber ročně jako "ředitel pro strategii".

Podrobnosti v ZDE

Zvěstování destrukce státu

23. 2. 2013 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Se vstupem důchodové reformy v platnost začala veřejný prostor okupovat reklama na produkty bank pro tzv. druhý důchodový pilíř. Internet, televize i billboardy nabízejí cosi jako řešení svízelné budoucnosti, jak je ostatně reklamě vlastní: vždy přináší domnělá řešení zdánlivě neřešitelného. Reklama na produkty druhého pilíře je ovšem zajímavá i z jiného hlediska: aby vyvolala potřebu řešení, nepokrytě a velmi intenzivně podněcuje obavy, že není jiných alternativ. Pokud bychom měli tyto prognózy považovat za platné, pak bychom měli uvěřit, že během následujících třiceti let proběhne řízená destrukce státu na něco, co existuje bez svého současného smyslu a nanejvýš v minimalizované verzi s ohledem na současné funkce. V civilizační fázi, kdy právě tato forma sociálního soužití, v níž dochází k co možná nejrovnější distribuci práv, povinností a příležitostí i rizik, demokratický stát, dochází ke svému vrcholu, se dozvídáme, že nadále už s ním nelze počítat. V situaci, kdy musíme odhadovat v desítkách procent ten podíl společnosti, který bude na státu bytostně závislý, jsme přesvědčováni, že stát takovou funkci plnit nebude.

Závan biblického křesťanství

23. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 7 minut

U nás si lidé často nesmyslně kladou rovnítko mezi "katolický" a "křesťanský", což je zvláště absurdní v zemi s bohatou protestantskou tradicí, k níž se hlásilo národní obrození a TGM. Mělo by nicméně patřit k všeobecnému vzdělání, bez ohledu na naše tradice, že kromě katolíků mezi křesťany patří také církve, když to vezmu podle pořadí starobylosti, orientální (tyto církve uznávají pouze první tři ekumenické koncily a odmítají koncil chalcedonský z roku 451, patří sem třeba koptská a etiopská církev), ortodoxní (např. církev ruská a řecká) a protestantské či reformované. Ty poslední vznikly v západní Evropě jako výraz potřeby renesancí emancipovaného člověka dosáhnout svobody svědomí, navrátit se k původním pramenům, tedy k autoritě Písma, a revidovat dějiny křesťanství ve středověku.

K Únoru

23. 2. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

Polámal se mraveneček
ví to celá obora;
o půlnoci zavolali
vítěznýho února.

V jedné z prvních scén Vávrova normalizačního filmu Sokolovo navštíví formující se československý prapor v Buzuluku šéf komunistů Klement Gottwald. Když přednáší k vojákům armády, která podle instrukcí z Londýna měla zůstat apolitická, vypjatý projev, nad pódiem visí dvě hesla: První v ruštině, pod ním druhé česky. Nejprve je řečeno: "Наше дело правое! Враг будет разбит! Победа будет за нами!" ("Naše věc je spravedlivá! Nepřítel bude poražen! Vítězství bude naše!"). Následuje heslo, k němuž se zřejmě Vávra inspiroval četbou Švandrlíkových Černých baronů: "Po vzoru husitů po boku Rudé armády vpřed!"

V slušných zemích se explictní erotické scény nevysílají v době, kdy k televizi mají přístup děti

23. 2. 2013 / Hana Růžičková

čas čtení 6 minut

K článku Markéty Růžičkové a k poněkud bezradné reakci dr. Kalistové z RRTV bych rád poukázal na to, že například ve Velké Británii existuje tzv. "watershed" - "předěl" - doba 21 hodin večer. Před jednadvacátou hodinou večer se nesmějí v televizi vysílat explicitně erotické scény ani mládeži nepřípustné filmy. Toto je normální praxe. Pokud se tomu někdo v ČR diví, je to výmluvné samo o sobě. - Představa, že by na jiném než českém území mohl vysílat nějaký televizní okruh bez licence udělené správním orgánem dané země je úsměvná... (JČ)

Nedomnívám se, že jsem se ve svém článku o RRTV dopustila jakékoliv urážky "chudých" rodičů, jak si to přebrala paní doktorka Kalistová. Poukazuji na holá fakta a realitu většiny českých domácností. Nemyslím si, že konstatováním o ženské pracovní vytíženosti a neštěstí, že nemají dostatek času na výchovu vlastních dětí, jakkoliv urážím starostlivé a pracující matky. Informace není ani nijak zavádějící, neboť popisuje realitu většiny domácností a dětí vyrůstajících při televizi jako dříví v lese. Je to chyba rodičů? Rozhodně ne. Někdo musí domů přinést chléb, až potom si může rodina sednout u večeře a např. vysvětlovat, proč "vdané ženy námi (svobodnými) cítí ohroženy, protože můžeme spát kdekoli, kdykoli a s kýmkoli" je možná nevhodné, ale neohrozí jejich mravní vývoj:-)

Iluze svobody, nesvobodná iluze

23. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Svoboda a práva, toť specifický rys současného režimu. Proto je tak skvělý a proto ho bezmezně milujme. Současně vžitý liberální pohled na svět uzákonil právo v podstatě na všechno, takže jsme svobodní. Je tomu ale tak? Opravdu je naše svoboda definovaná našimi právy? A opravdu je máme? ptá se Tomáš Karas.

Většině chyběl západní přepych

23. 2. 2013

čas čtení 1 minuta

Reaguji na Váš článek "Já mám prostě jinou zkušenost". Myslím si, že máte naprostou pravdu s tím, že lidé v minulém režimu brali sociální jistoty jako samozřejmost. Po revolučním vystřízlivění, které v pravdě trvalo trochu déle, si začali uvědomovat, že tyto jistoty tak samozřejmé nejsou. Nicméně to co lidem chybělo, podle mě, nebylo volební právo a možnost rozhodovat o svých politických zástupcích, píše Karel Thomson. Respektive, toto chybělo lidem přemýšlivým, intelektuálům a nejspíše lidem perzekvovaných režimem.

Většině chyběl západní přepych, lidu režimem upřený. Nejsem intelektuál ani z intelektuální rodiny nepocházím, má zkušenost je tedy od lidí více přízemních, a ti se těšili na elektroniku, filmy (a rozhodně ne na Felliniho), hudbu, prostě zboží, které nebylo běžně dostupné. Jsem o tom přesvědčen stále více díky nynějšímu dění. Dokud lid bude mít hry, podle mne, nic se nezmění.

Schopnost se něčeho vzdát

23. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

V poslední době mi udělaly radost dvě zprávy - odstoupení papeže a odmítnutí církevních restitucí Bratrskou jednotou baptistů. Obě události v mých očích spojuje jedno podstatné - a to hledání smyslu. Smyslu toho, proč tu jsme, proč vykonáváme určitou práci, roli, o co nám vlastně jde a co v tomto ohledu považujeme za podstatné, píše Daniel Redlich.

Obě události mají ještě další, neméně důležitý prvek - a to schopnost se něčeho vzdát. Vzdát se, i když právě tento úkon může být pro nás v danou chvíli docela nesnadný a bolestivý. Navíc vzdát se za okolností, kdy výsledek vůbec není zaručen a kdy dost dobře nemůžeme předpokládat, že se oběť vyplatí. Tedy kdy nejde o výměnu.

Slušnost nic nestojí

23. 2. 2013 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Velmi mile mne překvapila odezva na můj názor na tragédii ve Frenštátě. Mile v tom smyslu, že ho většina lidí správně nevnímala jako omlouvání hrůzného činu, ale jako snahu upozornit na to, že je povinností nás všech zabránit tomu, aby se něco podobného už neopakovalo. Důležitým krokem pro nápravu by mohlo být zveřejnění všech stížností, které pan Blažek zaslal příslušným úředníkům. Je nutné se dozvědět, jestli jeho stížnosti skutečně postrádaly jakýkoliv reálný základ. Tedy, že si stěžoval na něco, co se vůbec nestalo.

Británie přišla o trojité áčko

23. 2. 2013

čas čtení < 1 minuta

Velká Británie přišla v pátek večer poprvé v historii o úvěrové hodnocení AAA. Finanční firma Moody's rating Británie snížila na AA1. Odstranění Británii z klubu zemí s elitním ratingem AAA zdůvodnili u Moody's "slabým růstem" a "vysokou a rostoucí zadlužeností". Rating je důležitý, protože může ovlivnit cenu úvěrů pro Británii. Má také symbolický význam, protože snížený rating oslabuje ekonomickou důvěryhodnost dané země. Dá se očekávat, že britská libra se nyní octne na zahraničních finančních trzích pod tlakem. Snížení ratingu Británie je výmluvným důkazem, jak nefunguje politika škrtů konzervativního ministra financí George Osborna, pro něhož je rozhodnutí firmy Moody's zvlášť ztrapňující. Osborne neustále zdůrazňoval, jak důležitý je pro Británii rating AAA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jak je dobré míti ČEZ

22. 2. 2013 / Kateřina Ryšavá

čas čtení 4 minuty

Ráda bych předeslala, aby snad nedošlo k jinému výkladu, že rozhodně nesouhlasím s demonstracemi bulharského lidu, který by nejradši vyhnal ČEZ ze své země. Je třeba se od takového, jemně řečeno neuvážlivého jednání, veřejně distancovat.

Zbývá něco jiného než se stát Bulhary?

21. 2. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 2 minuty

ČEZ v Bulharsku postupuje, podle našich vládních i opozičních politiků, naprosto v souladu se všemi zákony a "unijními" předpisy a náš stát by mu měl poskytnout veškerou podporu. Dokonce těm Bulharům poskytuje nejlevnější elektrickou energii v Evropě! Má to ovšem jeden malý problém: Bulhaři takovou nejlacinější elektrickou energii sice ke svým obyčejným životům nezbytně potřebují, ale ze svých příjmů ji nemohou zaplatit. Vyšli do ulic a vlády odstoupila.

Bulharské varování i pro českou vládu?

Financial Times: Pád bulharské vlády je signál, že je hospodářský růst důležitý

21. 2. 2013

čas čtení 2 minuty

Odstoupení bulharské vlády po násilných protestech je varováním pro ostatní evropské země, píše hospodářský deník Financial Times. V dnešní Evropě nizkého ekonomického růstu mohou vypuknout sociální nepokoje s dostatečnou silou svrhnout vládu i v zemích, které nejsou přímo zasaženy krizí.

Pravostředová vláda Bojka Borisova je nyní považována za další oběť "škrtů". Avšak Bulharsko neutrpělo zvlášť drastickými škrty. Na rozdíl od svých sousedů Řecka, Rumunska a Srbska nepotřebovalo mezinárodní finanční záchranu.

Tonka Šibenice a jiné socky

21. 2. 2013 / Lubomír Brožek

čas čtení 5 minut

Že společnost hrubne, je bez debat. Ani náš slovník není imunní -- zdrsněl dříve, než jsme si to stačili uvědomit. Jazyk zabydlely patvary, které o nás možná vypovídají více, než jsme si ochotni připustit. Například: Socka. Zajisté jeden z nejodpudivějších výrazů naší neutěšené přítomnosti. Je v něm odstup i pohrdání, hraničící až s neskrývanou štítivostí. Je to děravá lodička lidství, jež v bouřlivém čase ztratila kotvu naděje. Terč krutých buranských vtipů, bezbranný sparing partner, na němž si borci trénují svá svalnatá ega pro exhibiční představení ve vysněném ringu šampiónů. Ale i pro ty méně asertivní a ambiciózní je socka vítanou příležitostí jak sám sebe přesvědčit, že na tom ještě nejsem tak špatně, ano, že i při vší své mizérii jsem ne-li o třídu výš, alespoň o ten pokálený špryclík žebříku za kurníkem. Taková Tonka Šibenice by o tom mohla vyprávět.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2012

7. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2012 přispělo finančně na Britské listy 210 osob bankovním příkazem celkovou částkou 64 984,45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v září 2012 částkou 2801,71 Kč.

93 čtenářů Britských listů přispělo v prosinci 2012 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 60 421,37 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 31. 12. 2012: byla 258 165.75 Kč, z toho na exekutorský projekt 161 475.59 Kč a na na provoz Britských listů 96 690.16 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

42037