Co je výhodné a co je správné

7. 12. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Roman Smetana byl ve středu 5. prosince olomouckou okresní státní zástupkyní znovu  (již podruhé) obžalován z maření výkonu úředního rozhodnutí. Celý text zprávy si můžete přečíst ZDE.

Pro velkou část veřejnosti je jeho postoj nesrozumitelný. Stačilo přece tak málo, říkají mnozí, a měl by to za sebou. Sluší se proto stručně zopakovat argumenty Romana Smetany, jež podrobně rozvedl v dopise adresovaném autorovi této poznámky.

  • s politiky, jejichž plakáty jsem pokreslil, jsem pouze adekvátním způsobem komunikoval. Lžou, podvádějí a je proto na místě, aby na takovou jednostrannou propagandu občan reagoval
  • soud, který mne trestá za svobodné vyjádření názoru, jedná v rozporu s obecným vnímáním spravedlnosti a udělený trest proto nemohu přijmout
  • nemohu-li přijmout trest, nemohu jej ani dobrovolně nastoupit, protože bych uznal jeho oprávněnost

Může to být pochopitelně vnímáno tak, že Roman Smetana bojuje s větrnými mlýny, jejichž lopatky se budou točit dál bez ohledu na to co on sám dělá. Ve společnosti, jejíž podstatná část volí to, co je výhodné, na úkor toho, co je správné, se takovému úhlu pohledu nelze divit. Přiznám se, že jsem mu zprvu nerozuměl ani já sám. Mohl se přece bránit. Mohl postupovat jinak, mohl se se státem utkat a nepochybně by se přitom mohl opřít o podporu přátel a veřejnosti. Neudělal to. Neudělal to proto, aby si stát sám - jak píše - "naběhl na vidle". aby dal státu, jehož je nejmenší jednotkou najevo, že mu nejde o vítězství pochybného práva, ale o něco, co tento pojem výrazně převyšuje.

Roman Smetana však dělá to co je správné bez ohledu na osobní následky, na fyzickou svobodu, dokonce i na to, zda si to občané této země vůbec zaslouží. V zemi, jejíž občané namnoze pohrdají mravností, jejíž zákonodárci a vláda jí otevřeně pohrdají, je to obdivuhodný postoj, který si zaslouží veřejnou podporu.

0
Vytisknout
12723

Diskuse

Obsah vydání | 10. 12. 2012