Ne základnám po thajsku

28. 6. 2012 / Jan Mrskoš

čas čtení 2 minuty

Že by se "české jaro" rozšířilo do Thajska? Ne tak docela. Tento týden nepadlo rozhodnutí thajské vlády, jestli letiště U-Tapao bude propůjčeno NASA pro výzkumné lety v srpnu a v září, zkoumající počasí v přilehlé oblasti. Thajské vládě bylo dáno ultimatum, jestli tento týden nerozhodne, NASA se bude ucházet u sousedních zemí a Thajsko tedy přijde o mohutné investice s projektem spojené.

Silný nátlak vlády USA vyvolal u mnohých poslanců jisté pobouření, kladoucí na váhu otázku státní suverenity.

Je známo, že nejen NASA, ale i Pentagon má zájem o to letiště.

Opozice se obává, že pronájmem letiště pro NASA bude otevřeno i pro armádní účely americké vlády. To ovšem popřel představitel amerického štábu generál Martin Dempsey, který v minulých dnech navštívil předsedkyni thajské vlády Yingluck Shinawatra. Jiní zase namítají, že průtahy o tom rozhodnutí mohou odradit mocného spojence, a tak thajská věda přijde o jedinečnou příležitost se podílet na světových projektech.

Jak tedy rozhodnout a nezpůsobit příliš velký rozruch? Řešení se našlo: thajský ministr zahraničí zatelefonoval americké velvyslankyni v Bangkoku, že vláda sama nemůže rozhodnout, celá záležitost se bude projednávat v parlamentu. Bohužel, parlament se sejde až 1. srpna.

Letiště U-Tapao je asi 200 km pod Bangkokem, nedaleko turistické přímořské oblasti Pattaya. Je dnes využíváno hlavně charterovými lety převážně z východní Evropy. Ale také i vojenská letadla americké armády zde často konají svá mezipřistání. Doplňování pohonných hmot na dlouhou cestu k posádkám v Iráku a v Afghánistanu je zde prováděno americkou firmou. Letiště není pro americkou armádu nic neznámého, bylo vybudováno v šedesátých letech jako základna pro jejich bombardéry B-52 ve válce ve Vietnamu.

Rozhodnutí se tedy odkládá, ale nebude lehké. Je nutno brát ohled také na silného souseda Čínu, které by případná mohutná americká základna na blízku nebyla asi moc po chuti.

0
Vytisknout
8230

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2012