Lobbista americké ropné firmy ExxonMobil přiznal, že firma vede válku proti zákonům proti klimatické krizi

1. 7. 2021

čas čtení 1 minuta
 
Vysoký lobbista americké ropné firmy ExxonMobil na kameru přiznal, že tento ropný gigant zneužívá své moci a svého vlivu k rozmělňování amerických zákonů proti klimatické krizi.

Tyto explozivní záběry získala organizace Unearthed,   investigativní platforma Greenpeace UK. Její pracovníci předstírali, že se snaží naverbovat pro svůj podnik jednoho z nejvlivnějších washingtonských lobbistů.

 
Lobbista na videozáznamu přiznává, že se podílí na utajovaných jednáních za scénou, usilujících o rozmělnění zákonů proti globálnímu oteplování, zatímco firma ExxonMobil veřejně tvrdí, že akce proti globálnímu oteplování podporuje.

Keith McCoy je vysoký lobbista firmy ExxonMobil na Kapitolu a zastupuje firmu ExxonMobil při jednání v Kongresu už osm let.

V rozhovoru s organizací Greenpeace, která předstírala, že se McCoye snaží naverbovat, jí prostřednictvím Zoomu McCoy sdělil, že:

- firma Exxon Mobil tajně bojuje proti zákonům proti globálnímu oteplování prostřednictvím třetích organizací.
- lobboval u senátorů, aby odstranili opatření proti globálnímu oteplování z nynějšího Bidenova zákona o investicích do americké infrastruktury v hodnotě 2 bilionů dolarů.

McCoy v rozhovoru také řekl, že firma Exxon Mobil agresivně bojuje proti vědě a popírá globální oteplování, aby maximalizovala své zisky a dividendy pro své akcionáře. Zdůraznil, že se Exxon Mobil připojil ke "stínovým organizacím", jejichž cílem je popírat existenci globálního oteplování.

McCoy řekl: "Bojovali jsme agresivně proti této vědě? Ano. Skrývali jsme svou vědu? Absolutně ne. Spojili jsme se s některými stínovými skupinami v boji proti některému tomuto ranému úsilí? Ano, to je pravda. Ale na tom není nic protizákonného. Ochraňovali jsme své investice. Ochraňovali jsme své akcionáře."

Podrobnosti v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
5388

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021