Klíčový svědek v případu Juliana Assange přiznává, že ve své výpovědi lhal

1. 7. 2021

čas čtení 2 minuty

V případu zakladatele WikiLeaks Juliana Assange došlo k dramatickému zlomu. Americké ministerstvo zahraničí požaduje Assangeho vydání z Velké Británie, přičemž v USA mu hrozí až 175 let vězení. Assange byl obžalován na základě archaického zákona o špionáži v souvislosti se zveřejněním utajovaných dokumentů, které podle mnoha pozorovatelů odhalují americké válečné zločiny.

Nyní se jeden z hlavních svědků v Assangeho případu přiznává, že ve své výpovědi uvedl falešná tvrzení výměnou za imunitu před trestním stíháním. Odsouzený islandský hacker „Siggi“ Thordarson, který byl už dříve usvědčen ze sexuálního zneužívání mladistvých a dalších zločinů, se přiznal v interview, o kterém se v detailním textu zmiňuje islandský čtrnáctideník Stundin. V článku je uvedeno, že americké ministerstvo spravedlnosti spolupracovalo s Thordarsonem na vytvoření obvinění proti Assangeovi, které bylo následně předloženo britským soudům.

Američtí prokurátoři v červnu 2020 vydali novou žalobu proti Assangeovi, v níž se o Thordarsonovi hovoří jako o „teenagerovi“ a Islandu jako o „zemi NATO 1“. Stojí tu, že Assange Thordarsona mimo jiné ponoukal, aby vnikl do počítače a ukradl audionahrávky telefonních rozhovorů mezi islandskými úředníky.

Článek publikovaný v Stundinu cituje dříve nepublikované dokumenty a chatové záznamy, které dokazují, že se Thordarson lživě prezentoval jako prominentní představitel WikiLeaks. Stundin dále uvádí, že ve skutečnosti vše nasvědčuje tomu, že Thordarson jednal sám za sebe a bez jakékoli autorizace, natož aby na něj kdokoliv z WikiLeaks naléhal.

 

„Toto je jen poslední odhalení, které dokazuje, jak problematické je americké obvinění Juliana Assange, které ve skutečnosti není ničím podložené. Thordarsonovy důkazy, které byly poskytnuty Spojeným státům a které tvořily základ druhého, nahrazujícího obvinění – včetně obvinění z hackerství – byly podle jeho vlastních slov zfalšovány.

Nejenže Thordarson překroutil informace o svém vztahu s Julianem Assangem a WikiLeaks, nyní navíc přiznal, že americkým prokurátorům lhal o spojitosti mezi WikiLeaks a hackerstvím,“ konstatuje lidskoprávní advokátka Jennifer Robinson.

 

Celý článek v angličtině ZDE

 

 

 

 

 

 

1
Vytisknout
8351

Diskuse

Obsah vydání | 2. 7. 2021