Vymknuta ze svých kloubů...

21. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Kyperská krize nabírá rychle obrátky. Po odmítnutí evropského záchranného balíku podmíněného zpoplatněním bankovních vkladů se země stále zřetelněji přiklání na stranu Moskvy. Hovoří se teď o možnosti, že Rusko poskytne pomoc výměnou za vlastnictví kyperských bank nebo případně za vojenskou námořní základnu, která by ve Středomoří nahradila stále ohroženější syrský Tartus. Jednotná Evropa jako projekt na Kypru očividně selhává a možné důsledky jsou vpravdě dalekosáhlé. Unie postrádá rozvojové možnosti pro své periferní země - vedle Kypru jsou to samozřejmě Řecko a Portugalsko, Maďarsko, ale také třetí a čtvrtá největší ekonomika eurozóny, tedy Itálie a Španělsko. Jádro úspěšných exportních ekonomik (středozápad Evropy plus Finsko) se především kvůli důsledkům nedomyšleného projektu jednotné měny přestává snášet s méně úspěšnými kolegy, ale vnucuje jim dál prostřednictvím evropských institucí autodestruktivní ekonomickou politiku, která v době recese vyvolává ostře protibruselské nálady. Projekt evropského sjednocování tak na periferii ztratil legitimitu - zůstává po něm vakuum, které může zaplnit cokoliv. Nacionalismus, afinita vyrůstající z tradice pravoslaví, recidiva hejslovanství - na co si jen vzpomenete.

ČSSD nepřislíbila občanům spravedlivé prostředí

21. 3. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Je samozřejmě hloupé, nespravedlivé a destruktivní, pokud chudí lidé musí platit vzhledem ke svým příjmům vysoké daně (zvyšování DPH) a bohatí naopak mají daňové úlevy (rovná daň, zastropování zdravotního pojištění). Vysoká míra zdanění bohatých není žádným trestem za jejich úspěch, nýbrž podpora společnosti, ve které mohou být úspěšní. Tím spíše považuji za odporné, když si firmy užívají luxusu fungující západní společnosti s jejími veřejnými službami (včetně právního státu), ale platí daně v pochybných, mafiemi řízených "daňových rájích".

Zaměstnavatelé kontra zaměstnanci

21. 3. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 13 minut

(Nejdříve doplním předchozí článek - z příkladu o dani zaměstnance jsem záměrně vynechala odpočitatelnou položku, která není povinná, částku 10.000 jsem uvedla pro její zakulacenost a jednoduchý výpočet. Zaměstnanec s hrubou mzdou 10.000 Kč samozřejmě po odečtení odpočitatelné položky, ke které musí podepsat daňové prohlášení a která je stejná pro všechny fyzické osoby, daň z příjmu neplatí, protože i těch 20,1% je nižších. Se zdravotním pojištěním u OSVČ na vedlejší poměr je to složitější, nežli jsem uvedla, zkrátila jsem to asi příliš a za to se omlouvám.)

Není pravda, že podnikatel nehne prstem

21. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Jsem OSVČ, pracoval jsem však jak v nadnárodních korporacích, tak v menších firmách. Paní Říhová, ve vší úctě, nemá ani šajnu, jak to např. v korporátu chodí. Paní Říhová píše o podnikatelích "vydělává na práci zaměstnanců, aniž by hnul prstem", (což je samozřejmě - až na výjimky - totální blbost. Sehnat dnes zakázku nejen ve stavebnictví není sranda, nota bene zajistit, aby bylo vše zaplaceno, abych mohl/-a zaplatit svým lidem, píše Mirek Kouřil.

Role živnostníka je nelehká

21. 3. 2013

čas čtení 5 minut

Rád bych se pozastavil nad článkem paní Říhové "Živnostníci kontra zaměstnanci", který měl působit věcně a snad i smírně, leč v mnohém se to autorce nedařilo, ba naopak. Autorka zbytečně zvyšuje napětí mezi skupinami zaměstnanců a živnostníků svou zaslepeností, píše Václav Mařík.

O přímé demokracii bez předsudků a bez iluzí

21. 3. 2013 / Milan Kubr

čas čtení 16 minut

První přímá volba prezidenta u nás oživila staré avšak stále nevyslyšené volání po větší míře přímé demokracie. Česká televize chtěla přijít se svou do mlýna, místo toho však nabídla 9. 3. 2013 diskuzi tří nadšenců, z nichž dva o přímé demokracii zjevně nevědí nic a ten třetí ji má sice dobře nastudovanou, jeho přístup je však silně ideologicky podbarvený. Výsledkem byla půlhodinová fraška před kamerou. Byl tam vůbec nějaký cíl a nějaká příprava?

Kam se přesunou vklady z Kypru?

21. 3. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 3 minuty

V minulosti byl Kypr charakterizován jako země "ovcí a koz", což nevěštilo žádné "růžové zítřky". Kypřané na počátku 60. let řešili problém, čím se vlastně jeho obyvatelé budou živit. Celonárodním konsenzem rozhodli, že se budou orientovat na turistický ruch. K jejich smůle pojalo obdobný "nápad" Španělsko, které se chtělo stát Floridou Evropy a pozadu nechtěly zůstat ani Řecko, Itálie a Portugalsko. Kypřané v této konkurenci obstáli, ale jen s "odřenýma ušima". Začínají proto hledat dalšího "živitele", jímž se stal bankovní sektor. Kypr se stává daňovým rájem s korporátní daní ze zisku v řádu 10%, jež jde účetními kouzly snížit prakticky na nulu. Na Kypr se následovně stěhují desetitisíce firem ze zemí EU, které jej využívají jako své "daňové" sídlo. Kypr se tak stává trnem v oku EU a je zapsán na černou listinu daňových rájů.

Banky na Kypru mají dále zavřeno

21. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Kypr nařídil svým bankám, aby zůstaly uzavřeny až do příštího týdne. Vláda ve středu jednala při mimořádném zasedání o snahách dohodnout se s EU či s Ruskem o záchraně země před bankrotem.

V úterý parlament odmítl plán získat 5,8 miliard euro konfiskací části vkladů na bankovních účtech občanů, a kyperská vláda nyní musí vypracovat jiný plán. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond jsou ochotny poskytnout Kypru 10 miliard euro na mimořádnou záchranu, pokud Kypr sám přispěje další částkou ve výši 7 miliard euro. Většiny těchto peněz je zapotřebí na záchranu přebujelého kyperského bankovního sektoru.

Obezitu způsobuje cukr, ne tuky

21. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na cukru vzniká u člověka drogová závislost. Je jedovatý a musíme si ho odvyknout, tvrdí americký lékař.

Nynější epidemii obezity na Západě způsobuje cukr, argumentuje Dr. Robert Lustig, který je nyní v Británii na přednáškovém turné. Kokain a heroin jsou smrtící lítky, protože jsou jedovaté a vzniká na nich u člověka drogová závislost. Totéž podle Lustiga platí o cukru.

Potravinářský průmysl dává cukr do všeho, protože ví, že zákazníci kupují více potravin, pokud obsahují cukr. Tak vás zaháčkují. Kdyby nějaký potravinářský výrobce dával do potravin morfium, abyste si jich koupili víc, bylo by to šokující. Potravinářské firmy podle Lustiga dělají přesně totéž s cukrem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Britský kalousek se objevil na Twitteru. Neměl to dělat

21. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ve středu zveřejnil britský kalousek, konzervativní ministr financí George Osborne, svůj projekt státního rozpočtu na příští rok. Přestože jeho fiskální politika škrtů uvrhla Británii do drastické hospodářské krize a došlo v jejím důsledku k zvýšení její zadluženosti, Osborne na politice dalších škrtů trvá, i když do svého nového státního rozpočtu zahrnul některé mírně populistické rysy, manipulativně cílené na případné získání volební podpory v nerozhodných volebních okrscích.

Před zveřejněním státního rozpočtu se Osborne zaregistroval na Twitteru. Neměl to dělat, neboť byl okamžitě zahrnut velmi vulgárními reakcemi od britské veřejnosti. ZDE shrnují nejtypičtější reakce. Většina je jich hodně vulgárních...

Budou církve budovat hospice?

21. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 4 minuty

Papež František I. možná tuzemské darebáky, kteří už mají jasno v tom, jak se dostanou k majetku, jejž český stát církvím daroval, poněkud zaskočil. Rozpor je zjevný -- nový pontifik vystupuje jako představitel církve pro chudé, ne jako zástupce hrabivého kléru. Je přitom už dost starý na to, aby měnil své názory, současně však dostatečně energický, aby je dokázal dávat najevo. V jeho postavení to ostatně jinak nejde.

Až rozhořčení vystřídá hněv

21. 3. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 16 minut

Poslechl jsem si zprávy a pomyslel na text Stephana Hessela "Rozhořčete se", který jsem četl odpoledne. Srovnání toho, co je, s tím, co by mělo a mohlo být, je pádným důvodem pro rozhořčení, které nesmíme tlumit tím, že jsou státy, kde je hůř. A musíme odstranit deku lží, aby se rozhořčení mohlo řádně rozhořet a přinést patřičný hněv a potřebnou změnu. Probereme to od základu. Začnu výkladem vhodným i pro školáky a potom přidáme na důrazu.

Superhrubá mzda jako nástroj jak oblafnout občany

21. 3. 2013 / Ivo Patta

čas čtení 2 minuty

Jak je to se superhrubou mzdou, tj. ve své podstatě s úplnými mzdovými náklady zaměstnavatele, doopravdy? Dovolím si uvést, co o tom píše ekonom V. Pikora v knížce "Všechno je jinak"v kapitole nazvané "Prý je to bez rizika. Jo? Fakt?"; cituji: "Oficiálně vzato, část (pojistného) platí zaměstnanec, část zaměstnavatel. Ovšem prakticky je to vlastně jen fiktivní rozdělení. Pro zaměstnavatele je coby jeho náklad na pracovní sílu relevantní celý odvod státu. Stejně tak zaměstnance zase zajímá jeho čistý příjem. ... Stát tak jenom maskuje rozepsáním na různé položky, kolik peněz je mu vlastně z mezd odváděno", píše Ivo Patta.

Podívejme se na konkrétní příklad, např. na zaměstnance s průměrnou hrubou mzdu ve výši 25 101,- Kč. Mzdové náklady zaměstnavatele jsou v daném případě 33 637,- Kč.

Živnostníci kontra zaměstnanci

20. 3. 2013 / Věra Říhová

čas čtení 20 minut

Ráda bych uvedla na pravou míru rozpory ve zdanění živnostníků a zaměstnanců dříve, nežli se rozpoutá nepatřičná debata. Zpracovávám mzdy zaměstnanců a roční daně živnostníkům, společníkům s.r.o. i právnickým osobám již 20 let.

Není živnostník jako živnostník a je velkou chybou, že zákon o dani z příjmu uznává pouze právnickou a fyzickou osobu a tím nadělal ohromný zmatek ve vnímání živnostníků a podnikatelů, protože vůbec není sladěný se zákony o zdravotním a sociálním pojištění.

Exekuce -- důmyslný ( a nemorální) způsob, jak ponížit a ožebračit lidi

21. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 11 minut

Možná trochu málo s nadsázkou, ale také možná ne zcela přesně vyjádřený způsob, kam až v současném demokratickém systému dohnaly pravicové vlády občany ČR. Dluhy byly, jsou a budou (ne jen u nás) otázka však je, za co a proč vznikají. Vnucuje se mi otázka, proč tomu nebylo za éry totality, proč pokud byly, se dluhy pohybovaly nesrovnatelně jen v řádech několika set, možná tisíců korun (na jejichž vymáhání nebyli potřeba exekutoři), zatímco dnes jde mnohdy i o miliony (u právnických osob desítky milionů). Nepochybně v tom bude i jistý úmysl či pokus o obelstění věřitele, resp. systému, nicméně těchto případů není zas až tolik ve srovnání s relativně malými dluhy, zato s ohromnými až fatálními následky. Tento fenomén má dvě roviny.

Malý rozdíl:

Zatímco katolická církev v ČR zemi vycucá, kyperská ortodoxní církev nabízí státu veškeré své jmění

20. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Krize na Kypru vedla k vzniku jednoty mezi státem a církví. Kyperský arcibiskup nabídl kyperské vládě k záchraně země veškerý majetek kyperské ortodoxní církve. "Církev a klášter chtějí k záchraně země dát k dispozici všechno," uvedl kyperský arcibiskup Chrysostomos ve středu po setkání s prezidentem Nikosem Anastasiadesem.

Zdroj: ZDE

Pravý úhel pohledu

20. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Právě ten je hlavním znakem obou  příspěvků Petrose Michailidise Mrázkova interpretace je hodně manipulativní a Mystifikace ve formě myšlenkové konstrukce "superhrubé mzdy", který je zřejmě reakcí na můj laický názor, že zaměstnavatel za zaměstnance nic neplatí. Přestože ze zkušenosti s většinou svých přátel podnikatelů a živnostníků vím, že se asi neshodneme, pokusím se mu znovu předložit k uvážení jiný pohled, píše Petr Meluzin.

Francie: Tučňáku, tučňáku, naučím tě líbat ruku!

20. 3. 2013 / Josef Brož

čas čtení 3 minuty

Vyřizování účtů? Zatímco pátý francouzský voják zemřel v západoafrické Mali, většina médií se zabývá tučnákem.

Carla Bruniová-Sarkozyová, bývalá modelka, zpěvačka a choť předchozího prezidenta Nicolase Sarkozyho, totiž uchystala médiím pořádnou návnadu. Oznámila, že vydává 1. dubna novou desku s anglickám názvem Little French Songs a jako ukázku použila píseň o tučňákovi. Aprílový žertík?

Nový papež František - "asi si pěkně naběhnul"

20. 3. 2013 / Jiří Baťa

čas čtení 3 minuty

Jako ateista jsem sledoval volbu papeže jen okrajově, nicméně mi neuniklo prohlášení nového papeže Františka, že chce být papežem chudé církve pro chudé lidi. Nevím jak to přijali ti kolem něj a ostatní církevní hodnostáři, pokud jsem však v TV viděl našeho kardinála Duku, měl úsměv od ucha k uchu. Jistě ne proto, že by s výrokem papeže souhlasil až s tak vyjádřenou spokojeností když si uvědomíme, jak usilovně obhajoval práva a nároky církve na majetek, který měl být (a bohužel se už i tak stalo) navrácen v rámci církevních restitucí. Jeho spokojenost si lze také vysvětlit tím, že možná i dává papeži Františkovi zapravdu, ale s tím, že co je doma, to se počítá a nyní se budou už jen snažit být chudou církví a sloužit chudým lidem. S batohem miliard na zádech bude nyní kázat církev skromnost, sloužit chudým.

Jak se vyvine kyperská krize bez pomoci EU?

20. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Kyperský parlament v úterý výraznou většinou odmítl zpoplatnění bankovních vkladů, což byla podmínka poskytnutí finanční pomoci ze strany Evropské unie. Ani jeden ze zákonodárců nehlasoval pro toto opatření. Třicet šest jich bylo proti a devatenáct se zdrželo.

Protože kyperské banky poskytly půjčky v rozsahu osminásobku ekonomického výstupu země, zatímco průměr v EU činí třiapůlnásobek, Unie požaduje, aby za záchranu bankovního sektoru zaplatil 5,8 miliardy eur z vlastní kapsy. Podle právě odmítnutého plánu měli vkladatelé zaplatit jednorázový poplatek ze svých vkladů. Původně se uvažovalo o tom, že ho zaplatí jen bohatí. Ale kyperská vláda se rozhodla uvalit jej i na drobné vkladatele. Parlament nicméně vyjednaný kompromis mezi vládou, EU a MMF odmítl - a to přesto, že ho vláda těsně před hlasováním ještě poněkud modifikovala. Vklady do 20 000 eur měly být od poplatku nakonec osvobozeny a vklady vyšší, avšak nepřesahující 100 000 eur měly být zpoplatněny sazbou 6,75%. Evropští představitelé změnu odsouhlasili prostřednictvím telefonické konference.

Anarchisté představili zapatistickou detektivku

20. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V závěru roku 2012 vyšel ve spolupráci nakladatelství Pavel Mervart a Nakladatelství Československé anarchistické federace (ČSAF) český překlad zapatistické detektivky Nepohodlní mrtví (Co schází, to schází), kterou společně napsali mexičtí aktivisté Subcomandante Marcos a Paco Ignacio Taibo II. Marcos je přitom klíčovou osobností Zapatovy armády národního osvobození (EZLN), která je symbolem úspěšného odporu proti ekonomické globalizaci a neoliberalismu. Po vydání knihy se rozběhla její prezentace na mnoha místech ČR, do níž se zapojily jak lokální skupiny ČSAF, tak i aktivisté z širšího okruhu anarchistického hnutí.

Kypr odmítl "záchranný balíček" a eurozóna tak čelí nové krizi

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Očekává se, že se Kypr obrátí o pomoc k Rusku

Kyperský parlament odmítl kontroverzní plán odebrat kyperským vkladatelům 5,8 miliard liber euro z jejich úspor. Hrozí tak vznik nové eurokrize a předpokládá se, že se Kypr obrátí s prosbou o záchrannou finanční injekci na Rusko.

Kypr má už jen 24 hodin na to, aby, než znovu otevřou kyperské banky, vyřešil svou finanční krizi. V úterý večer odmítl kyperský parlament záchranný plán, vnucovaný mu eurozónou.

O české zabedněnosti

19. 3. 2013

čas čtení 1 minuta

Je prostě třeba vnímat širší souvislosti tuzemských dějů. My, rození provinciálové, na to nejsme zvyklí. Příliš dlouho byly evropské a světové tlaky bez nás (a často o nás a proti nám) zvažovány ve Vídni (a pak v Paříži, Londýně, Berlíně, ba pouze v Mnichově, v Moskvě, Bruselu či ve Washingtonu). Zatímco si v Praze vždycky nějací ti staročeši s mladočechy leželi ve vlasech, perouce se o záležitosti místního významu. Z hlediska kvality života lidí této země jsou ale místní záležitosti málo určující, nikdy nejdůležitější a často bezvýznamné.

Zdroj: Martin Hekrdla, "Do třetice všeho zlého" ZDE

Pozn. JČ: Ano, přesně tak. V České republice se řeší zápecnické pitomosti. Ačkoliv je už čtyři sta let domácí česká hospodářská, politická a sociální situace určována v zahraničí, Češi to nevnímají, nestarají se o to a nesnaží se vypracovat si strategii, jak by mohli pomocí svých zahraničních spojenců začít ovlivňovat svůj osud. Hašteří se o pitomostech, zatímco o jejich osudu rozhodují jiní.

Jan Čulík, "ČR nemá v občanstvu na Západě strategické spojence" ZDE

Českým novinám chybí nezávislý regulační orgán tisku jako sůl

20. 3. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Britští poslanci oznámili, že dospěli k dohodě ohledně regulace tisku. Ostrovní politici hledali řešení v důsledku doporučení vyšetřujícího soudce Briana Levesona, jenž vedl vyšetřování v oblasti etiky médií a mediální legislativy. Šetření proběhlo kvůli skandálu kolem odposlechů telefonů politiků, celebrit a zejména obětí trestních činů, ze strany britských médií. Leveson nakonec doporučil zřízení nezávislého regulačního orgánu, jenž by analyzoval činnost médií a tvrdě finančně postihoval neetické praktiky. Nový dozorný orgán by měl býti na médiích i politicích nezávislý.

Kauza Kypr, aneb O evropském Německu s otazníkem

19. 3. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Rozhodnutí evropských elit podmínit balík finanční pomoci pro Kypr zpoplatněním vkladatelů tamních bank je vnímáno jako jasné porušení principů evropské solidarity zdaleka nejen na samotném Kypru. I naprosto cynicky zhodnoceno, jedná se o prvotřídní PR katastrofu evropského projektu, které se nenacionalistická část euroskeptiků zajisté s radostí chopí a pořádně ji rozmázne. Už se hovoří o "vyvlastňování", ačkoliv mezi neférovým poplatkem ve výši 6,75 respektive 9,9% vkladu a vyvlastněním určitě existuje podstatný rozdíl. Chtěl bych se zde zaměřit především na tři aspekty problému: Souvislost mezi politickou situací v Německu a postojem celé EU, v níž je Berlín rozhodujícím hráčem, ke kyperské otázce; pak otázku ruského angažmá na Kypru a otázku, do jaké míry je situace způsobena samotnou situací na Kypru. V závěru se stručně zamyslím nad implikacemi pro českou politiku.

28465

ANALÝZA SJEZDU ČSSD

Profesionální rozvraceči a cesta karavany mediální pouští

18. 3. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 34 minut

Skončil sjezd nejsilnější opoziční strany, ČSSD. ČSSD zvolila pro své 37. setkání motto: „Nový začátek pro naši zemi“, ve kterém odkazuje na „super“volební rok 2014. Na odřezaném zrezivělém parovodu Vítkovických železáren viselo nicméně trochu příliš cynicky. Na šest stovek delegátů vyjádřilo svou vůli k obhajobě sociálně demokratických idejí. Levicových idejí. Vybrali si stranu pro lidi pracující za mzdu. A ne stranu svobodných, bezdětných a zaopatřených, starající se o lidská práva v Indonésii či o velryby v Arktidě... Protože člověk pracující za mzdu není svobodný.

„Standing ovation“ – dlouhotrvající potlesk vestoje prakticky všech ocenil bývalého předsedu, dnes prezidenta Miloše Zemana. Zeman znovu potvrdil, že je stále levicovým politikem. Řekl, že jako prezident musí být nestranný, jako občan si ale přeje vítězství sociální demokracie. Zeman znovu potvrdil, kdo je v sociální demokracii předsedou. Provozní ředitel strany se s tím musí smířit. Tleskal nakonec i on. Netleskali pouze dva – Vladimír Špidla a Jiří Dienstbier. Nejspíš se Zemanem nesouhlasí ani v tomto... Kvality Zemanova projevu nedosáhl nikdo. Delegáti se jednoznačně vyjádřili nejen k Zemanovi, ale i k „modernizaci“ strany a jejímu přiblížení liberálním kavárenským „urban intellectuals“ tak, jak si ji Dienstbier se Špidlou představují.

Frenštátský výbuch a Rudolf Slánský

18. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

Věčný kverulant, stěžující si na všechno a na všechny. Podivín, všehoschopný člověk, dokonce frenštátský zabiják, těmito přídomky označují média strůjce frenštátského výbuchu Antonína Blažka. Přesvědčují nás o jeho násilnické povaze, a to mnohdy kuriózními argumenty. Měl prý zálibu v násilných počítačových hrách, nejvíc si oblíbil střílečku Counter-Strike. Inu, pokud by tohle vedlo k extrémnímu násilí, můžeme se těšit na vlnu teroristických útoků, neboť tuto hru pravidelně paří většina --náctiletých. Varovným signálem prý také byly jeho sprejerské aktivity. Skoro by tomu jeden uvěřil, jenže...píše Petr Meluzín.

Kalousek dnes Mládkovi nadává za to, co sám tvrdil v lednu

18. 3. 2013

čas čtení < 1 minuta

Dnes mě dopálilo, jak Kalousek ve zprávách nadává Mládkovi za to, co sám tvrdil v lednu, píše Jiří Dvořák:

Kalousek: Živnostníci by měli odvádět stejné daně jako zaměstnanci

6. 1. 2013 19:19, autor: ama, obr

Praha - Ministru financí Miroslavu Kalouskovi se nelíbí nízké daně z příjmu živnostníků a drobných podnikatelů. Podle čerstvých výsledků státního rozpočtu za rok 2012 totiž živnostníci vloni odvedli státu o 80 miliard méně než zaměstnanci. Ministr to považuje za nespravedlivé a rád by odvody srovnal.

Celý článek ZDE

Stav placení daní v ČR není dobrý a nikdy nebyl

19. 3. 2013

čas čtení 3 minuty

Daňový zákon umožňuje jak represe ze strany finančního úřadu a to kolikrát nespravedlivé, stačí, že se prostě úředníkovi znelíbíte a on vám může napočítat co se mu zlíbí.

Tvůrce zákona o tom na přednášce pro zaměstnance finančních úřadů už před mnoha lety řekl, že je v tomto zákoně zabudován prvek daňového sadismu. Stačí se podívat z okna a určit si výši doměřované daně podle počasí či nálady pracovníka správce daně, píše Petr Novák.

Pětihvězdičkové hnutí skládá zkoušku dospělosti

17. 3. 2013 / Giorgio Cadorini

čas čtení 3 minuty

V sobotu 16. března obě komory italského parlamentu yvolily své předsedy. Předsedkyní Poslanecké sněmovny byla zvolena při čtvrtém hlasování Laura Boldrini hlasy kolegů z levice a ze středu. Boldriniová působila nejdříve jako novinářka, později přešla do struktur OSN. Po začátcích v Organizaci pro výživu a zemědělství, od roku 1998 do italských voleb působila při Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. V parlamentních volbách, které se odehrály před měsícem, kandidovala za stranu Levice ekologie svoboda, jež je ve vítězné koalici vedené Demokratickou stranou (DS).

Předsedou Senátu se stal Pietro Grasso, věhlasný státní zástupce, který úspěšně vedl boj proti mafii. Od roku 2005 do voleb vykonával funkci vedoucího Direktorátu vyšetřování proti mafii -- orgánu, který koordinuje vyšetřování proti organizované trestné činnosti na celostátní úrovni. Ve volbách kandidoval za DS v Latiu, ale sám pochází ze Sicílie. Protože Boldriniová kandidovala právě na Sicílii, nové vedení parlamentu symbolizuje, že Itálie považuje sicilskou problematiku za celostátní téma.

Slušný život ve slušné zemi, aneb Cesta Pepy Cvrčka

18. 3. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 6 minut

Sjezd sociálních demokratů jsem sledoval kradmo. Zaznamenal jsem odstavení Jiřího Dientsbiera, zákulisní čachry, jejichž výsledkem je (staro)nové předsednictvo, které má reprezentovat partaj ve společnosti "široce rozkročenou", odhodlání slavně vyhrát volby a po svém vládnout a samozřejmě také neochotu dělit se o moc, která se zdá být na dosah, s kýmkoli jiným. V zájmu občanů, samozřejmě.

Oranžové fangličky se liší od jiných (modrých, fialových, zelených, rudých a jinak barevných) jenom barvou. Pořád jsou to fangličky.

Řeknu to rovnou: nestojím o to.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2013

19. 3. 2013

čas čtení 2 minuty

V únoru 2013 přispělo finančně na Britské listy 217 osob bankovním příkazem celkovou částkou 61 486.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v říjnu 2012 částkou 4206.67 Kč. Příjem z reklamy byl 5000 Kč.

4 čtenáři Britských listů přispělo v únoru 2013 na projekt ke zcivilizování exekutorské praxe částkou 900 Kč. Konečná částka k dispozici Britským listům k 28. 2. 2013 byla 238 003.10 Kč, z toho na exekutorský projekt 166 375.59 Kč a na na provoz Britských listů 71 627.51 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

38845