Fyzické násilí je zbraní primitivů

22. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Miroslav Kalousek včera zfackoval mladíka za to, že ten mu nadával do zlodějů a vyhrožoval mu, že bude viset. Fyzické násilí je však prostředkem primitivů a záleží pouze v tom, že jeden je silnější než druhý. Takový zákon džungle. Kdyby byl onen mladík silnější než Kalousek, Kalousek by mu nikdy nafackovat nemohl. Bohuslav Sobotka má pravdu, když vyzývá Kalouska k rezignaci.

Na neštěstí pro Miroslava Kalouska ten mladík pouze řekl něco, co si myslí mnoho lidí, včetně ctihodných kmetů.

Možná to Kalouska právě proto tak rozhořčilo, neboť něco podobného mohl slyšet už na jaře od stávkujících odborářů, a teď si prostě vylil vztek na slabším člověku. Stojí to Kalouskovi za to táhnout tuhle zemi do bídy a sociálního konfliktu ve službách Václava Klause jako pravého premiéra a garanta dnešní vlády?

ODS asi nic jiného nezbývá kvůli jejímu košatému dědictví kmotrů, které musí na všech úrovních uživit "staráním" se o toky veřejných peněz, ale TOP09 je strana malá a mladá, která mohla aspirovat na hegemonii na pravici a na zničení ODS.

To by ovšem Kalousek a Schwarzenberg museli mít odvahu položit Klausovu vládu a otevřít cestu k moci pro levici. Tím, že drží Klausovu vládu nad vodou, likvidují tuto zemi i své vlastní stranické preference. ODS se jim odvděčí tím, že ovládne pravici a Kalouska s jeho projektem prostě pošle na smetiště dějin. Podle posledního průzkumu CVVM má ODS náskok nad TOP09 7%.

Kalousek před Sněmovnou zfackoval "drzého spratka" ZDE

Přízeň voličů TOP 09 opadá, komunisté výrazně posilují ZDE

Sobotka vyzval Kalouska kvůli fackám na ulici k rezignaci ZDE

To víte, vono když se u nás chlapi poperou...

22. 9. 2011 / Petr Štengl

čas čtení 1 minuta

Místo aby symbolicky nastavil druhou tvář, demokratický křesťan Kalousek zfackoval na ulici drzého spratka. Ministr, jehož výroky mnohdy nemají daleko k drzosti ani spratkovitosti. Svědky incidentu byli pouze samotní jeho aktéři, tedy, ty můj kvítku medový, už se nikdo nikdy nedoví, jakou měrou slovní agrese se mladík vůči Kalouskovi projevil. Podstatné však je to, že Kalouskovi tento zanedbatelný incident projde zcela hladce. No co, vždyť se nám politici fackují a perou sami mezi sebou v přímém přenosu z parlamentu a to nejen u nás. Zajímavá situace by nastala, kdyby mladík Kalouskovi jeho facky vrátil. To už by asi tak hladký průběh nemělo. Patrně by zasáhla ministrova ochranka, mladík by byl zpacifikován a následně obviněn z napadení ústavního činitele. Sobotka by mohl vyprávět, že ano? Kalousek se nechal slyšet, že si svoje fackovací extempore zopakuje klidně kdykoli příště. Proč ne? Za zadkem má ochranku, je chráněn imunitou, je činitel, je nedotknutelný.

V americké Georgii byl popraven člověk, patrně nevinný. Poslal ho na popravu zrůdný systém? Nikoli. Na popravu ho poslali nedotknutelní, kteří si systém přizpůsobili sobě na míru. Holt, když facky selžou, musí se nasadit silnější kalibr.

Globální akciové trhy padají kvůli pesimismu investorů

22. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Globální trhy ve čtvrtek padaly kvůli pesimismu investorů ohledně vyhlídek americké a evropské ekonomiky. "Dnes se zdá,, že jsme opravdu uzavřeni v negativní spirále," říká Matthias Jasper z WGZ Bank v Düsseldorfu. "Investoři si prostě přejí udržet své riziko nízko a sledovat dění z povzdálí".

Arsenál finančních čarodějů je prázdný. Zbývají ostatní arsenály...

22. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Federální rezervní systém vymění dluhopisy s blížící se dobou splatnosti za dluhopisy dlouhodobější. Do ekonomiky to nepřinese nové peníze, ale má to udržet úrokové sazby na nízké úrovni a stimulovat poptávku po úvěrech. Bezprostředně po oznámení plánu Twist (jeden z vedlejších významů: "nečekaný vývoj"...) spadl akciový index Dow Jones o 2,5%.

Insideři přestali nakupovat akcie

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Před pouhými několika týdny nakupovali manažeři a členové správních rad - lidé, kteří mají přístup k informacím uvnitř podniků - akcie vlastních společností oběma rukama. To je teď pryč. Takřka přes noc přestali nakupovat; na každý dolar vydaný insidery za nakoupenou akcii připadá sedm stržených za prodej. To jak insideři nakládají se svými penězi, je jedním z nejlepších tržních barometrů. Co se tedy děje?

Stát Georgia popravil Troye Anthonyho Davise

22. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Po trýznivém více než čtyřhodinovém odkladu stát Georgia zabil Troye Anthonyho Davise. "Stát Georgia prokázal, co již víme. Příšerné moci vlád nad životem a smrtí nelze důvěřovat", napsala Amnesty International USA.

Obama v OSN vetuje palestinskou žádost o uznání

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Prezident Barack Obama včera pozdě večer sdělil palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi, že bude vetovat žádost o členství palestinského státu v OSN. Podle jeho názoru může být palestinského státu dosaženo jedině prostřednictvím rozhovorů s Izraelem. BBC upozorňuje, že Obamovo vyjádření je vedeno snahou o znovuzvolení spíše než úsilím nalézt mírové řešení blízkovýchodního problému.

Politici coby psi, kteří nekoušou. Zato silně štěkají, ale to je všechno

22. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

I když to není zcela přesné, protože svou kořist si už dávno urvali. Nyní ji musí chránit, proto jsou sice "v boji s korupcí jako psi", ale bezzubí, štěkají, ale kořist si už jen hlídají. Nepřehlédnutelné je proto jejich bití se v prsa, které by na nás mělo vytvořit dojem, že to s "bojem proti korupci" myslí vážně. Co si však tito politici opravdu myslí, je nabíledni. Protože jak se říká "na každém šprochu, pravdy trochu", nelze nebrat vážně ani následující informaci.

Velmi stručně řečeno, úmysly politiků jsou postaveny úplně na hlavu. Tím chci říci, že ve svých úmyslech v boji s korupcí páni politici dotáhli až tak daleko, že vymysleli návrh zákona, podle kterého (v případě odhalení, zjištění) OZNÁMENÍ KORUPCE bude považováno za překročení zákona. Konkrétně:

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O kolektivní hrdosti a vině, aneb Pozor na to, když politikové zevšeobecňují

22. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jsem četl článek Karla Dolejšího o "výchově k národní hrdosti" , měl jsem dojem, že bych k tomu měl něco dodat, protože v době zjevně sílícího rasismu v českých zemích navozuje plán ministra Dobeše zavádět výchovui k národní hrdosti otázku, co tím chce pan Dobeš v době mezinárodní ekonomické krize docílit, nebo co tím chce zastřít, a jak je tomu vůbec s takovými kolektivními city.

Osobnosti českého veřejného života podporují přijetí Palestiny do OSN

22. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě

Na dvě desítky českých osobností se připojily k Evropské kampani na podporu uznání Palestiny. K petici, která požaduje, aby evropské vlády podpořily přijetí státu Palestina za plnohodnotného člena OSN, připojili svůj podpis například bývalý předseda Valného shromáždění Jan Kavan, ekonomka Ilona Švihlíková nebo dokumentarista Vít Janeček.

Blízký východ je rukojmím amerických židovských voličů

22. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Důvodem, proč se prezident Obama rozhodl vetovat žádost Palestinců o uznání jejich státnosti, je skutečnost, že Barack Obama závisí ve věcí svého případného znovuzvolení na židovských voličích z amerického státu Florida, který je voličsky nerozhodný a hraje nesmírně silnou roli na vážkách volby amerických prezidentů, uvedly ve středu večer zprávy Channel Four News. A skupince židovských voličů na Floridě, která bude rozhodovat o tom, kdo bude příštím americkým prezidentem, se uznání palestinského státu nelíbí.

Mediální zájem o Stoppardovu petici na podporu bohemistiky

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Mediální zájem o Stoppardovu petici na podporu bohemistiky, kterou v úterý slavný dramatik předložil ve skotském parlamentu, byl, možná překvapivě, velký.

O záležitosti informovala BBC, nejen průběžně celé úterý v rozhlasovém zpravodajství BBC Radio Scotland, ale také na svých internetových stránkách. kde bezprecedentně zveřejnila i videozáznam z celého slyšení (42 minut).

Hlavní britská terestrická komerční televizní stanice ITV přinesla o záležitosti velmi slušnou reportáž , bohužel přístupnou pouze divákům ve Velké Británii. Skotský deník The Herald přinesl Stoppardovu fotografii uprostřed transparentů na ochranu bohemistiky a dalších jazyků na titulní stránce, podrobnou reportáž pak na str. 5. Na internetu zveřejnil The Herald i videoreportáž.

Deník The Scotsman ZDE

Londýnské Timesy ZDE
The Independent ZDE
Lidový deník Glasgow Evening Times
(zveřejnil také videoreportáž) ZDE
České TV zpravodajství ČT 24 ZDE
Česká pozice ZDE
Britská Press Association ZDE
Skotský lidový deník Daily Record ZDE
a další zdroje...

Viděl jsem Saxanu

22. 9. 2011 / Bohumír Tichánek

čas čtení 5 minut

Dosud není mnoho hraných českých filmů, jež by obohatily počítačové postavy. Narozdíl od hrané Svěrákovy pohádky "Kuky se vrací" s přidanými loutkami, současný film "Saxana a Lexikon kouzel" přidává počítačové postavy. Protože pojednává o pohádkovém, tedy částečně duchovním tématu, stojí za posouzení. Co dokázali jeho tvůrci Vorlíček a Mistrík ve směru, kterému někteří rozumí více a jiní vůbec?

Kvůli EU musí Česko přijmout normu o nehodách námořních lodí -- paradox? Ne smutná skutečnost

22. 9. 2011 / Vladimír Hejnic

čas čtení < 1 minuta

Kvůli EU musí Česko přijmout normu o nehodách námořních lodí -- paradox? Ne smutná skutečnost. Ministerstvo dopravy pracuje na vyhlášce, která upravuje bezpečnost námořní plavby. Česko musí tato pravidla paradoxně přijmout, protože k tomu vyzývají evropské směrnice. Že země žádnou námořní obchodní loď nemá, není pro úředníky podstatné. Oznamují novinky.cz dne 21.9.2011. Ale mohlo být podstatné, kdyby se ČR po listopadu 1989 nezbavila těchto lukrativních služeb, které umožňovaly v návaznosti na říční dopravu přepravovat do všech míst na světě své zboží a zboží smluvních stran na své lodní flotile. Vladimír Hejnic

Svobodně o Svobodné Evropě? Zatím napůl...

22. 9. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 9 minut

Junek, Marek a kolektiv. Svobodně! Rádio Svobodná Evropa 1951 -- 2011. Praha: Radioservis, 2011. 256 s.

Kniha Svobodně!, k níž jeden z úvodů napsal prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan, který dříve vedl ČRo 6, mě částečně vrátila do let 2004 -- 5, kdy jsem se ve zdech bývalého armádního vysílání Československého rozhlasu (kde se v roce 1966 pánům Svěrákovi, Smoljakovi a Šebánkovi narodil vídeňský rodák Jára Cimrman) za přítomnosti matadorů bývalé "Svobodky" Karla Moudrého, Jaroslavy Tvrzníkové a Martina Štěpánka, učil základům rozhlasového řemesla. Jakožto jedinec narozený na přelomu let 1977 a 1978 jsem nestihl vysílání Svobodné Evropy přes železnou oponu"live". Útlá publikace mi mou sumu poznatků, které jsem se o duchu Svobodné Evropy dozvěděl v dceřiné ČRo6, částečně doplnila o faktografii:

Spojené státy pravděpodobně spáchají další justiční vraždu

21. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zvláštní komise pro odvolání a podmínečná propuštění v americké Georgii v úterý dne 20. září zamítla žádost o milost pro Troye Davise, muže černé barvy pleti, usvědčeného z vraždy bývalého policisty bílé barvy pleti, která se stala v roce 1989. Troy Davis má být popraven ve středu 21.září v 19:00 místního času. Přestože Davis (42 let) opakovaně tvrdí, že je nevinný, a jeho stoupenci, mezi něž patří osobnosti (včetně osobností podporujících trest smrti) jako jsou Jesse Jackson, Desmond Tutu či Jimmy Carter, a instituce Amnesty International soudí, že neexistuje důkaz, který by potvrzoval jeho vinu.

Nad hrobem Troye Davise

21. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Dnes v sedm hodin místního času bude ve státě Georgia na základě velice problematického rozsudku popraven americký občan černé pleti Troy Anthony Davis. Existuje sice ještě formální možnost, že okresní návladní Larry Chisolm na poslední chvíli popravu zastaví - ale i v takovéto smutné a dramatické chvíli mysleme prosím přesně. Chisolmův hypotetický čin by znamenal popření rozhodnutí celého justičního systému od místního až po nejvyšší soud, takže jakkoliv je jistě možný (dokonce i takové věci se stávají, všichni se nenechají zastrašit), současně je také extrémně nepravděpodobný. Jako lidé realisticky uvažující můžeme se zázrakem počítat, neměli bychom se však na něj spoléhat. Jinak bychom se totiž dostali do situace, kdy extrémní interpretace vyprázdněného moderního tématu radikální diskontinuity vede přímou cestou zpět k náhražkově náboženské eschatologii.

27178

Jan Čulík konečně zatčen!

21. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík dostal v úterý od skotské policie pokutu 50 liber za to, že se svým automobilem zastavil na pět vteřin před budovou skotského parlamentu a vypustil z něho světoznámého dramatika Sira Toma Stopparda. Před parlamentem "z bezpečnostních protiteroristických důvodů" není žádné místo, kde by bylo možno zastavit. :) Sir Tom přicestoval do Edinburku s cílem předložit parlamentu petici požadující od skotské vlády přímé financování výuky bohemistiky i dalších středoevropských studií. Během slyšením v parlamentu, které v plném znění (42 minut) zveřejnila na svých stránkách společnost BBC, vystoupili Sir Tom Stoppard, Jan Čulík a bývalý skotský europoslanec Hugh MacMahon, též ZDE, v těle zprávy společnosti BBC (četné další mediální výstupy ani neuvádíme). Galerie pro veřejnost byly zaplněny stoupenci. Před slyšením se konala na podporu petice před parlamentem demonstrace a stala se neuvěřitelným mediálním cirkusem. Bylo přítomno asi pět televizních kamer (polská televize, skotská komerční televize, BBC, televize Associated Press, atd,.) a asi patnáct tiskových fotografů.

Česká tisková kancelář vydala k záležitosti tuto zprávu:

Britský dramatik Stoppard podpořil výuku češtiny a dalších jazyků

Londýn 20. září (zpravodaj ČTK) - Známý britský dramatik českého původu Tom Stoppard dnes ve skotském parlamentu v Edinburghu podpořil petici požadující zachování ohrožené výuky některých jazyků, jako je čeština, ruština a polština, na skotských univerzitách. Předal skotským poslancům petici, kterou podepsalo přes 3000 lidí.

Petice vyzývá poslance, aby se zasadili o financování výuky moderních jazyků a kultur, které jsou na skotských univerzitách vyučovány méně než hlavní světové jazyky. Podle petice vyvolávají škrty v rozpočtu vysokých škol obavy, že bude ohrožena nynější výuka jazyků. Nejvíce je prý ohrožena čeština, polština a ruština.

"Výuka jazyků - a východoevropských zvlášť - dodávala podle mě Glasgowské univerzitě a tím pádem i celé zemi na reputaci," řekl Stoppard během slyšení v petičním výboru skotského parlamentu. Skotsko má v oblasti školství pravomoci nezávislé na parlamentu v Londýně. Dramatik varoval, že výuka jazyků ve Skotsku "mizí a může zmizet úplně".

Šéf svazu univerzitních pedagogů Gordon Watson prohlásil, že "když se začnou tato studia rušit, skotští studenti za ně budou muset zaplatit vyšší školné na univerzitách v Anglii, nebo se jich budou muset vzdát".

Podle jednoho z organizátorů petice, Jana Čulíka z Glasgowské univerzity, je problém i v tom, že ve Skotsku neexistují cílené dotace zaměřené na konkrétní obory vysokoškolské výuky. "Skotsko a Británie musí mít odborníky na střední a východní Evropu. Jediným způsobem, jak to zajistit, je zavést cílené financování těchto ohrožených oborů jako v Anglii," řekl Čulík ČTK.

Podle něj poslanci přislíbili pomoc s tím, že doporučí skotské vládě financování středoevropských studií. Nicméně výuka těchto jazyků je již od tohoto podzimu omezena a bohemistiku či polonistiku už nelze na Glasgowské univerzitě začít studovat jako hlavní obor, uvedl Čulík.

Stoppard je jedním z nejlepších žijících britských dramatiků a prosadil se i jako filmový scenárista. Za scénář filmu Zamilovaný Shakespeare dostal Oscara. Narodil se před válkou ve Zlíně v židovské rodině, ale vyrůstal v Británii. Před rokem 1989 podporoval československé disidenty. Normalizací v Československu se částečně zabývá jeho hra Rock'n'Roll.

ml ank

Výchova k národní trhlosti

21. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zatímco za minulého režimu tehdejší věrchuška kradla jako straky, dnešní "lídři národa" za neustálých zastíracích protikorupčních tlachů kradou jako straky na šestou. Prezident, který "prchal před právníky", jezdí po světě, za státní peníze dělá promotion vlastním excentrickým názorům jež s funkcí vůbec nesouvisí, a sem tam něco "otočí". Dvě největší politické strany se za namáhavého předstírání zásadních ideových sporů rukou společnou a nerozdílnou snaží podojit veřejné rozpočty do vlastní prázdné kasy, co to dá. Všechny dividendy vycházejí z lidu a nikdy se k němu již nevracejí. Naše území bylo zneužito k bombardování jediné země, která se nás v dobách nejtěžších podvakrát zastala. Světu jsme dali výraz "tunelování" a jsme poslední jadernickou baštou v Evropě.

V této situaci hodlá ministr Dobeš zavádět "výchovu k národní hrdosti".

Většina farmaceutických výzkumů nevede k prakticky použitelným výsledkům

21. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Zářijové číslo nejprestižnějšího časopisu v oblasti vývoje nových léků, Nature Reviews Drug Discovery, informuje o potvrzení dávného nepsaného pravidla mezi výzkumníky ve farmaceutickém průmyslu. Podle tohoto pravidla nejméně 50% vědeckých výsledků, vyprodukovaných akademickými laboratořemi, nelze zopakovat v laboratořích průmyslu, a tedy je použít pro vývoj nových léků. Podle článku v Nature Reviews Drug Discovery musela nedávno firma Bayer zastavit dokonce dvě třetiny svého výzkumu z tohoto důvodu. Podobný článek vyšel už v roce 2005 v PLoS Medicine s názvem Proč je většina publikovaných vědeckých výsledků falešných?" (Why Most Published Research Findings Are False?).

Apokalyptická očekávání jako projev systémové krize

21. 9. 2011 / Milan Valach

čas čtení 25 minut

Rozpad východního bloku byl krátce oslavován jako konec dějin (Fukuyama) a dosažení dokonalosti ve vítězství liberální společnosti. Pesimistické tóny, zaznívající z řad environmentálně laděných autorů, představovaly menšinový směr, kterému veřejnost nevěnovala větší pozornost. Právě naopak. Druhá polovina 20. století je nesena vlnou optimismu, a to až do konce prvního desetiletí století 21. I velký ekonomický krach v r. 2008 je ještě vnímán jako dočasný pokles. A v tomto duchu reagují politikové, kteří na základních pravidlech fungování systému nic nezměnili, jen se pokusili prostřednictvím obřích dotací v řádech stovek miliard dolarů ze státních rozpočtů, tj. z daní daňových poplatníků, uhradit ztráty krachujících bank a investičních fondů. Veřejnost vyspělých zemí pasivně očekávala návrat "lepších časů". V letech 2010 a především v r. 2011 dochází k prudké změně. V Evropě rychle narůstá nespokojenost a organizují se masová protestní hnutí (především Španělsko, Řecko, masový výbuch agrese ve Velké Británii, ale i jinde). Současně s tím ale nabývají na váze hlasy předvídající brzký kolaps moderní průmyslové společnosti. A jak si povšiml Ivan Dubnička i v pracích společensko-vědních autorů se začínají objevovat apokalyptické vize1).

Proč bude válka

21. 9. 2011 / Oskar Krejčí

čas čtení 18 minut

I když většina lidí na Západě stále žije v domnění, že pohodu posledních desetiletí ruší pouze nahodilosti a vzdálené bouře, pod mírovým povrchem doutnají čtyři nálože. Přestože každá z nich se může jevit jako dílčí problém, ve své kombinaci vytvářejí prohlubující se tendenci k velké válce. Tedy válce, kdy na obou stranách fronty budou mocnosti schopné zasáhnout území protivníka. Tato nebezpečí lze pojmenovat: výměna světového hegemona, zbrojení, způsob života středních vrstev, úroveň politických elit Západu.

Ruské manévry Centr-2011 jsou reakcí na Arabské jaro

20. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

V pondělí začalo v Rusku a ve Střední Asii cvičení Centr-2011. Jde o nouzový plán Moskvy a partnerů v jí dominované Organizaci smlouvy o kolektivní bezpečnosti na využití ozbrojených sil ke "stabilizaci situace" ve Střední Asii, kde vládnou proruské režimy. Bylo to výslovně konstatováno některými ruskými představiteli.

POZVÁNKA:

NANOTECHNOLOGIE - Čím menší, tim lepší? - "Science Cafe"

20. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Kdy: 20. září, 18:00 - 21:00
Kde: Malostranská beseda (Trick bar, 2. patro), Malostranské náměstí 21, Praha

Diskuse v rámci Vědecké kavárny Zeleného kruhu.

  • Jaké využití mohou mít nanotechnologie v oblastech jako medicína, ochrana životního prostředí nebo výroba energie?
  • Mohou tyto technologie přinést zásadní změny do našeho života?
  • Představují nanotechnologie rizika pro životní prostředí či lidské zdraví?

S kým:

Ing. Jiří Rathouský, CSc.,, člen Centra pro inovace v oboru nanomateriálů a nanotechnologií při Ústavu fyzikální chemie Jaroslava Heyrovského Akademie věd ČR

Ing. Jan Topinka, DrSc., vedoucí Laboratoře genetické toxikologie v Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR.

Chcete-li mít jistotu místa k sezení, REZERVUJTE si ho na adrese kancelar@zelenykruh.cz.

S&P překvapivě snížila rating Itálie

20. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura Standard & Poor's podtrhla vážnost evropské dluhové krize snížením ratingu italských dluhopisů z A+/A-1+ na A/A-1. A přidala komentář, že vyhlídky země jsou "negativní".

Není krádež, jako krádež. Záleží na tom, kdo krade

20. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

V první části nedělních OVM byla mj. projednávána jako vždy, rovněž otázka státních peněz. V. Moravec požádal vicepremiérku Karolinu Peake o objasnění postoje VV k případné blokaci schvalování rozpočtu, kdy si VV klade podmínku jednak uvolnění 9 miliard korun pro ministerstvo dopravy a požadavek na sdělení či upřesnění ministra financí Kalouska, kde vláda vezme 2,5 miliardy v r. 2012 na krytí splátky v rámci církevního vyrovnání.

Investoři stáhli z amerických fondů 75 miliard dolarů - víc než po krachu Lehman Brothers

20. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Od konce dubna do konce srpna investoři stáhli z amerických kapitálových fondů více prostředků než v prvních pěti měsících po bankrotu banky Lehman Brothers, který v roce 2008 zahájil světovou finanční krizi. Tento fakt výrazně přispěl k propadu amerických akcií, které ve stejném období ztratily celkem 2,1 bilionu dolarů.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O iluzi a nostalgii, neboli Ať žije fantazie a sociální demokracie

20. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 3 minuty

Musím uznat, že je to zajímavé, když píše Immanuel Wallerstein něco o "sociálně demokratické iluzi" a Karel Dolejší o "nostalgických keynesiánech" . Stejně ale chci k tomu něco dodat, protože bychom neměli asi tak lehce zapomínat, že hodně lidí sice chce žít v demokracii, ale taky si myslí, že by chudí neměli umírat na ulicích...

Assange je sobec, který ohrozil životy bojovníků za demokracii

20. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Jakmile Wikileaks získaly depeše amerického ministerstva zahraničí, Julian Assange oznámil, že odpůrci diktatur nemají mít právo na žádnou ochranu. Vůbec ho nezajímalo, že kritikové Talibanu například mohou být zveřejněním svých jmen ohroženi. Mluvili s americkými diplomaty. Kolaborovali s Velkým Satanem. Proto si nezaslouží bezpečnost.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

28723