S&P překvapivě snížila rating Itálie

20. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Ratingová agentura Standard & Poor's podtrhla vážnost evropské dluhové krize snížením ratingu italských dluhopisů z A+/A-1+ na A/A-1. A přidala komentář, že vyhlídky země jsou "negativní".

S&P se odvolává na obavy ohledně schopnosti Itálie snížit státní výdaje a dát státní finance do pořádku. Itálie přitom právě nedávno schválila nepopulární úsporný rozpočet.

"Domníváme se, že současné snížené tempo ekonomické aktivity v Itálii způsobí obtížnou dosažitelnost revidovaných vládních fiskálních cílů," tvrdí S&P.

Itálie následuje další země eurozóny, jmenovitě Španělsko, Irsko, Řecko, Portugalsko a Kypr, jimž byl také letos snížen rating. Překvapivý krok S&P způsobí obavy z rozšíření krize do dalších zemí eurozóny.

Itálie má druhý největší dluh v Evropě a dluhová služba se již v minulých týdnech silně prodražovala, protože věřitelé začali být nervózní kvůli pochybnostem ohledně schopnosti splácet. Snížení ratingu podle všeho půjčky pro italskou vládu dále prodraží. Lze rovněž očekávat, že v kontextu obav z řeckého bankrotu tato zpráva vyostří nejistotu na trzích.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9409

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2011