K fukušimské elektrárně se blíží silný tajfun, ohrozí dekontaminační práce

20. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Tajfun Roke dnes přinesl do Nagoje v centrálním Japonsku evakuační příkaz a obavy ze záplav. Blíží se k hlavnímu ostrovu Honšú a směřuje ke zničené jaderné elektrárně Fukušima Dai-iči.

Více než milion lidí byl evakuován z Nagoji kvůli tajfunu a téměr 80 000 dalších kvůli riziku záplav. To je více než dvojnásobek evakuovaných během tajfunu Talas, který udeřil začátkem září. Ten způsobil sesuvy půdy a záplavy, které zabily 67 lidí a 26 dalších se pohřešuje. Talas byl nejničivějším tajfunem za sedm let.

Zatímco Talas se pohyboval pomalu, rychlost tajfunu Roke, jenž byl klasifikován jako "silný", je větší, takže srážky dopadnou na širší oblast. Vítr způsobený tajfunem dosahuje 144 km/h, v nárazech až 216 km/h.

Podle předpovědi bude Roke přecházet přes území Japonska po tři dny a zasáhne většinu území. Už způsobil přerušení letecké dopravy a úvahy o uzavření továrny Toyota, jež stejně jako evakuovaná Nagoja leží v prefektuře Ajči. Firmy Micubiši a Suzuki se již rozhodly, že ve svých závodech provoz nepřeruší.

Roke by měl zasáhnout prefekturu Fukušima během 48 hodin a ohrozit práce na zastavení úniku radioaktivní vody z reaktoroven do podzemí. Reaktorovny podle provozovatele k 13. září dohromady obsahovaly celkem 102 milionů litrů radioaktivní vody.

Tajfun by mohl v prostoru elektrárny způsobit srážky v rozsahu 150 mm během 24 hodin, patrně v krátkých přívalech, tvrdí japonští meteorologové.

Z elektrárny podle provozovatele denně uniká do podloží až 500 000 litrů radioaktivní vody.

Firma Tepco provádí dekontaminaci vody s pomocí zařízení společností Toshiba a Shaw Group, a také instaluje kryt na prvním bloku (namísto stropu reaktorovny odtřeleného chemickou explozí v březnu). Podobné kryty by měly být instalovány také na třetím a čtvrtém bloku.

Použité kryty však nezabrání dešťové vodě v proniknutí do podzemních prostor elektrárny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5940

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2011