Politici coby psi, kteří nekoušou. Zato silně štěkají, ale to je všechno

22. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

I když to není zcela přesné, protože svou kořist si už dávno urvali. Nyní ji musí chránit, proto jsou sice "v boji s korupcí jako psi", ale bezzubí, štěkají, ale kořist si už jen hlídají. Nepřehlédnutelné je proto jejich bití se v prsa, které by na nás mělo vytvořit dojem, že to s "bojem proti korupci" myslí vážně. Co si však tito politici opravdu myslí, je nabíledni. Protože jak se říká "na každém šprochu, pravdy trochu", nelze nebrat vážně ani následující informaci.

Velmi stručně řečeno, úmysly politiků jsou postaveny úplně na hlavu. Tím chci říci, že ve svých úmyslech v boji s korupcí páni politici dotáhli až tak daleko, že vymysleli návrh zákona, podle kterého (v případě odhalení, zjištění) OZNÁMENÍ KORUPCE bude považováno za překročení zákona. Konkrétně:

Pracovník (zaměstnanec) veřejné správy (a lze předpokládat i jinde)  je povinen zachovávat vždy a za všech okolností mlčenlivost o skutečnostech, které by se dozvěděl při výkonu zaměstnání a v souvislosti s ním. Tuto povinnost by, podle návrhu zákona nedávno schváleného naší (profláknutou) vládou, měli všichni tito pracovníci a zaměstnanci, neboť v opačném případě by, kromě jiného, narušili důvěryhodnost úřadu.

V praxi by to znamenalo, že když by se pracovník (zaměstnanec) úřadu (nepochybně i jiné instituce) dozvěděl, případně zjistil, že např. jeho šéf přijal úplatek, nesměl by to oznámit nikomu jinému, než právě dotyčné osobě, tedy šéfovi. Pokud by takovou skutečnost sdělil někomu jinému, dokonce i nadřízenému orgánu a nedej bože orgánu činném v trestním řízení, porušil by tento zákon hned dvakrát. Jednak by promluvil o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti se zaměstnáním, ale rovněž by poškodil důvěryhodnost úřadu. O následcích takového jednání nejsou (zatím) sankce známy.

Nutno podotknout, že zákon je naštěstí ve stadiu návrhu (vláda jej však schválila), pokud by se však vládě podařilo zákon prosadit v parlamentu (kde má většinu u svých straně a vládě oddaně sloužících koaličních poslanců), bylo by s vážnými úmysly s bojem proti korupci totálně "amen" (jakože už dávno je). Jeho případné schválení by se jistě projevilo velkými ulevujícími vzdechy, duněním a otřesy v budově Parlamentu ČR, stejně tak na mnoha úřadech veřejné správy a jinde, způsobené hlubokým vydechnutím a pády kamenů ze srdcí nejednoho veřejného činitele či šéfů odborů úřadů apod.

Co k tomu dodat. Zatím v tomto návrhu existuje mnoho "by", nicméně pokud bude vypuštěno a návrh bude ve tvaru oznamovacím, bude to už méně nepravděpodobné, o to více pitoresknější. Metoda našich politiků, jejich "čestné úmysly a snahy" v boji proti korupci připomíná taktiku, které se lidově říká "zloděj křičí, chyťte zloděje"! Jakkoliv je celý tento, zatím plánovaný, úmysl spíše úsměvný, na druhé straně je nejen k pláči, ale i k vzteku. Při vědomí (alespoň z mého pohledu), jaké jsme si to my, voliči, zvolili své zástupce, cloumá mnou nevídaný vztek. Koaliční vláda udělala (a bezpochyby ještě udělá) mnoho kopanců a různých na občany dopadajících zrůdných nepředložeností, ale v případě, kdy všichni víme, že korupce je tím zhoubným vředem na těle naší ekonomiky, promítající se do ekonomických podmínek státu, životní úrovně a spokojenosti lidí, je tento krok (návrh) vlády (a jeho případné schválení poslanci) do nebes volající stupidita a podrazáctví, jaká kdy mohla být našimi novodobými politiky vymyšlena (hned vedle církevních restitucí a s tím spojených finančních vyrovnání). Chce se mi napsat " Bože odpusť jim, neboť oni nevědí co činí", ale protože oni moc dobře vědí co činí, mohu pouze konstatovat a doufat, že na každého jednou dojde! Dříve nebo později! Avšak čím dříve, tím lépe!

0
Vytisknout
9198

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011