EU má šest týdnů na to, aby se připravila na nevyhnutelný řecký bankrot

25. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Evropská unie obdržela varování, že musí počítat s důsledky "nevyhnutelného řeckého bankrotu". Evropské vlády věnují následujících šest týdnů budování "finanční železné opony" která by měla ochránit jejich zranitelné bankovní systémy před dopady nezvladatelné situace, v níž se v posledních dnech ocitly Athény, a která podle odhadů skupiny G20 s více jak 50% pravděpodobností vyústí v bankrot. Řecký dluh dosahuje 350 miliard euro.

Spolek kašparů

24. 9. 2011 / Jiří Jírovec

čas čtení 9 minut


Ten ví, kolik tamten krade
staří volaj, zkroťte mladé
ten to řeší čistou rasou
stát brečí nad prázdnou kasou

Civilizace V+W

Autor tohoto článku nehanobí politické strany. To by bylo pouhým nošením dříví do lesa. Česká politická scéna se totiž denně diskredituje sama. V době, kdy se neustále vynořují nové informace o promarňování až rozkrádání veřejného majetku, státní žalobci, policie ani vláda nehnou prstem. Všichni dohromady působí jako spolek kašparů.

Zcela paradoxně tvoří výjimku KSČM. Tu ze společnosti neslušných vyloučilo Bohumínské usnesení ČSSD a statečný posametový boj proti předcházejícímu, již bezpečně mrtvému režimu.

Důkaz, že jde o spolek kašparů či spíše kriminálníků, podává ve svých parlamentních projevech poslanec David Rath. Zde je krátký úryvek z jeho vystoupení ve Sněmovně 23. 9. 2011:

Umět se nad věcmi zamyslet jinak

25. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Včera mi někdo poslal leták, který koluje prý na severu mezi "bílými". V tom letáku je nějak, nejspíše zcela nesprávně, vyčísleno, kolik peněz bere romská rodina s dětmi, a je tam jen tak beze všeho řečeno, že z těch dětí stejně nevyroste nic dobrého a že je to plýtvání penězi "bílých" daňových poplatníků.

Taková ta "logika" české spodiny, která si myslí, kolik toho udělala pro společnost, a přitom je nevzdělaná, tupá a frustrovaná.

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Nuda s Klausem

24. 9. 2011 / Štěpán Steiger

čas čtení 5 minut

Ne že bych se nudil na Hradě - hlava státu mne nepozvala. Ale když jsem se začetl do nového cestopisu Václava Klause st. - mladší, soudě podle bulváru, si užívá jiných radostí -, musel jsem se podivit dvěma věcem. Jedné ne příliš: totiž proč deník považovaný (ne zcela právem, ačkoliv vše je relativní) za levicový tiskne cestopis hlavy státu, která všecko nalevo od sebe zhruntu odsuzuje. Ovšem okamžitě mi napadlo, že taková nabídka - za předpokladu, že došla z Hradu - se v této zemi neodmítá. A ta druhá věc? O té se musím rozepsat trošku šířeji.

Nepřítel státu

25. 9. 2011

čas čtení 4 minuty

Reportér listu Guardian v Moskvě Luke Harding vydává knihu s názvem Mafiánský stát: Jak se jeden reportér stal nepřítelem brutálního nového Ruska, Guardian Books.

Harding v knize popisuje, jak se stal dlouhodobým terčem šikany od ruské tajné služby FSB poté, co se podílel na rozhovoru pro svůj deník s ruským emigrantským milionářem Borisem Berezovským. Tajní policisté se mu pravidelně vloupali do bytu, odposlouchávali mu telefony a při vyslovení jmen jako Berezovskij či Litviněnko (bývalý ruský agent, usmrcený FSB poloniem v Londýně) mu telefon vypínali, podrobovali ho výslechům, rušili mu povolení k pobytu.

BRITÁNIE:

Labouristé sníží univerzitní školné na "6000 liber ročně"

25. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Před zahájením výročního sjezdu Labouristické strany v anglickém Liverpoolu oznámil šéf labouristů Ed Miliband, že příští labouristická vláda sníží univerzitní školné v Anglii z nynějších 9000 na 6000 liber ročně. Bude to financovat zrušením konzervativních bankovních úlev pro banky a tím, že na univerzitní absolventy s nejvyššími platy uvalí vyšší splátkové úroky.

Otevřený dopis prezidentovi České republiky Václavu Klausovi

23. 9. 2011

čas čtení 17 minut

prezident České republiky
prof. Ing. Václav Klaus, Csc.
Pražský hrad
119 08 Praha 1

Vážený pane prezidente,

obracím se na Vás jako občan České republiky ve velmi vážné, naléhavé záležitosti.

Před dvaadvaceti lety si lidé v celé naší zemi na náměstích vystáli a klíči vyzvonili osvobození od čtyřicet let trvajícího nenáviděného tmářského totalitního komunistického režimu. Po čtyřiceti letech lidé svobodně vydechli a současně se s bezelstnými nadějemi v očích nadechli k novému životu ve svobodné, k prosperitě vykročené zemi.

Postupné probouzení z tohoto sladkého snu bylo velmi trpké.

Takhle měla vypadat česká média od začátku

24. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení < 1 minuta

Dlouho jsem čekal na to, až se konečně českým novinářům podaří pochopit, že mají - ve věci tzv. nepřizpůsobivých - veřejnosti především vysvětlit, pokud možno co nejnázorněji, jaká je to pitomost a zhovadilost takhle rozdělovat lidi na "přizpůsobivé" a "nepřizpůsobivé". A už jsem téměř nevěřil, že se to stane, když tu se na Aktuálně.cz objevila první vlaštovka, které z celého srdce tleskám. ZDE

Takhle měla vypadat česká média od začátku, kdy celý případ nepokojů na severu Čech začal. Ušetřili bychom si spoustu nechutného propagování nacismu a rasismu, srocování nácků a miliony vyhozené za policisty, kteří marnili svůj čas tam na severu vlastně jenom proto, že česká veřejnost byla zmanipulovaná médii, která přála rasistickým a nacistickým předsudkům davu.

Bezostyšná drzost Čunka a Řápkové

24. 9. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Čunek a Řápková, výkvět české společnosti, se rozhodli radit městu Varnsdorf ve věci sociálně vyloučených občanů. Kvůli Čunkovi jsme zažili v přímém přenosu válku uvnitř české justice, málem pád Topolánkovy vlády, Schwarzenbergovy náklady na vyšetřování Čunkova případu... čekali byste, že zaleze do kouta studem? Nikoli!

Hrdina povstal a radí nulovou toleranci k chudým, sociálně vyloučeným lidem. Pravý to křesťan, který štědře rozdává ze svého a z veřejných peněz si nevezme. Řápková je stejný výkvět české společnosti: vystudovala prestižní práva v Plzni a stála za protizákonným (podle výroku soudu) rozhodnutím chomutovské radnice brát chudým dlužníkům jejich sociální dávky. Ani jeden z těchto výtečníků neradí městu Varnsdorf přestat nehorázně okrádat nejchudší a žádat po nich za bydlení ve varnsdorfských ubytovnách nájemné ve výši, jaké se platí za byty v centru Prahy.

Řápková a Čunek radí Varnsdorfu nulovou toleranci a tlak na vládu ZDE

Soud: Odebírat dávky v hmotné nouzi po vzoru Řápkové se nesmí ZDE

Ostuda se Seifertovými spisy

24. 9. 2011 / Alex Koenigsmark

čas čtení < 1 minuta

Mezi mnoha knihami, které jsem vzal do ruky, když jsem se stěhoval a zmenšoval knihovnu, bylo půvabné nové vydání románu Západ Karla Václava Raise. Nakladatelství Akropolis knížku vydalo v roce 2004, s obrazy Antonína Slavíčka, rejstříkem, slovníkem, výtečným doslovem Jaroslavy Janáčkové...

Celý článek ZDE

Projev Jana Kavana na propalestinském shromáždění na Václavském náměstí 22. září 2011

23. 9. 2011 / Jan Kavan

čas čtení 7 minut

Vážení přátelé, dámy a pánové,

sešli jsme se tu dnes abychom vyjádřili naši podporu žádosti Palestinské samosprávy o uznání Palestiny jako 194. členského státu OSN. Jsem organizátorům vděčný, že mne sem pozvali jako bývalého předsedu VS OSN. A jsem současně rád, že názor, který vyjádřím je i názorem Spojenectví práce a solidarity, platformy, jejímž jsem jedním ze třech mluvčích.

Částice se pohybují "rychleji než světlo", tvrdí vědci

23. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Vědci ve výzkumném středisku Gran Sasso zveřejní v pátek důkazy, z nichž - znepokojivě - vyplývá, že bude zřejmě možné posílat informace do minulosti a zlikvidovat tak vztah mezi základním principem příčiny a následku.

Vědci zveřejní své údaje na mimořádném semináři v CERNU, v evropské laboratoři pro částicovou fyziku.

Monitor Jana Paula:

Svíčky, dresy, a vlajky s sebou! Aneb arcibiskup Duka v kulisách světského kýče

23. 9. 2011 / Jan Paul

čas čtení 7 minut

O loučení se zemřelými hokejisty už bylo napsáno hodně článků, přesto bych rád vyjádřil svůj pohled, který se týká ještě čehosi jiného, co možná mnohým uniklo. Především, ve zříceném letadle nezahynuli jen tři čeští hokejisté, ale celý hokejový tým Jaroslavle -- naprosto tedy nechápu, proč se v Týnském kostele sloužila zádušní mše jen za naše tři hokejisty, a už vůbec nechápu, proč se vůbec sloužila zádušní mše. Pravděpodobně proto, že nešťastně zesnulí nebyli jen lidé, ale hokejisté, reprezentanti a miláčci národa, elita, mediálně známé celebrity. Kdysi jsem chtěl nechat sloužit zádušní mši v našem místním kostele za jednu starou Bohu oddanou paní, obyčejného nenápadného ale statečného člověka, a nebylo to možné. Katolická církev ví, komu ne, a komu ano, zvlášť když i na ni mohlo na Staroměstském náměstí dopadnout trochu lesku z té kýčovité frašky, a mohla se trochu zpopularizovat prostřednictvím účasti arcibiskupa Dominika Duky.

To víte, vono když se u nás chlapi poperou...

22. 9. 2011 / Petr Štengl

čas čtení 1 minuta

Místo aby symbolicky nastavil druhou tvář, demokratický křesťan Kalousek zfackoval na ulici drzého spratka. Ministr, jehož výroky mnohdy nemají daleko k drzosti ani spratkovitosti. Svědky incidentu byli pouze samotní jeho aktéři, tedy, ty můj kvítku medový, už se nikdo nikdy nedoví, jakou měrou slovní agrese se mladík vůči Kalouskovi projevil. Podstatné však je to, že Kalouskovi tento zanedbatelný incident projde zcela hladce. No co, vždyť se nám politici fackují a perou sami mezi sebou v přímém přenosu z parlamentu a to nejen u nás. Zajímavá situace by nastala, kdyby mladík Kalouskovi jeho facky vrátil. To už by asi tak hladký průběh nemělo. Patrně by zasáhla ministrova ochranka, mladík by byl zpacifikován a následně obviněn z napadení ústavního činitele. Sobotka by mohl vyprávět, že ano? Kalousek se nechal slyšet, že si svoje fackovací extempore zopakuje klidně kdykoli příště. Proč ne? Za zadkem má ochranku, je chráněn imunitou, je činitel, je nedotknutelný.

V americké Georgii byl popraven člověk, patrně nevinný. Poslal ho na popravu zrůdný systém? Nikoli. Na popravu ho poslali nedotknutelní, kteří si systém přizpůsobili sobě na míru. Holt, když facky selžou, musí se nasadit silnější kalibr.

Kanál vonět nenaučíš

23. 9. 2011

čas čtení 5 minut

Říkal jsem si, že budu psát o něčem obyčejném. O něčem, co má kouzlo v tom, že je sice každému na očích, ale nikdo si toho ani nevšimne. Měl jsem zkrátka ideály a chuť. Chuť vyhnout se především politice, ze které jsem čím dál více otrávenější, možná ještě více než z výfuků aut a cigaretového kouře, což je u mě na pováženou, neboť jsem zavilý nekuřák, píše čtenář Marek Řezanka.

Recese mění životní způsob Američanů

23. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Obtížná ekonomická situace má vážné dopady na životní způsob Američanů - počínaje odkládáním sňatků a rozvodů přes omezování vlastnictví automobilů a návštevy soukromých škol. Ukazují to údaje každoročního výzkumu prováděného Census Bureau.

Mediální zájem o Stoppardovu petici na podporu bohemistiky

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Mediální zájem o Stoppardovu petici na podporu bohemistiky, kterou v úterý slavný dramatik předložil ve skotském parlamentu, byl, možná překvapivě, velký.

O záležitosti informovala BBC, nejen průběžně celé úterý v rozhlasovém zpravodajství BBC Radio Scotland, ale také na svých internetových stránkách. kde bezprecedentně zveřejnila i videozáznam z celého slyšení (42 minut).

Hlavní britská terestrická komerční televizní stanice ITV přinesla o záležitosti velmi slušnou reportáž , bohužel přístupnou pouze divákům ve Velké Británii. Skotský deník The Herald přinesl Stoppardovu fotografii uprostřed transparentů na ochranu bohemistiky a dalších jazyků na titulní stránce, podrobnou reportáž pak na str. 5. Na internetu zveřejnil The Herald i videoreportáž.

Deník The Scotsman ZDE

Londýnské Timesy ZDE
The Independent ZDE
Lidový deník Glasgow Evening Times
(zveřejnil také videoreportáž) ZDE
České TV zpravodajství ČT 24 ZDE
Česká pozice ZDE
Britská Press Association ZDE
Skotský lidový deník Daily Record ZDE
a další zdroje...

Klaus způsobil Čechům a Slovákům daleko větší škody

23. 9. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení < 1 minuta

Se zájmem jsem si přečetl Otevřený dopis pana Moravčíka prezidentovi Václavu Klausovi. Tedy aspoň jeho část. Až mu spočítal část jeho vážných provinění, požádal ho, aby na chilském vyslanectví v Praze odevzdal s omluvou ukradenou propisku a resignoval.

Vadí mi na tom návrh, aby se omluvil Chilanům ale nikoliv obyvatelům prostoru, který se kdysi jmenoval Československo. Ti přišli vinou V. Klause o mnohem víc než o svůj podíl na propisce. V případě, že podobný názor mají i jiní čtenáři Britských listů, rád bych k nim připojil svůj hlas, i když si na druhou stranu myslím, že žádná omluva ty hrozné škody nezmenší.

Bídné maturity a nejlepší ministr školství

23. 9. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 6 minut

Podle informací CERMATu (Centrum na zjišťování výsledků vzdělávání) u maturitních zkoušek propadla letos 1/5 studentů, t.j. 20 tisíc maturantů. A to ještě k maturitě nebylo přípuštěno 11 % uchazečů, tedy dalších 11 tisíc neúspěšných. Celá třetina maturitního ročníku tak vykázala nedostatečné studijní výsledky. Kdybychom školu označili termínem firma, tak by to byla firma mimořádně neúspěšná, v tržní soutěži neudržitelná, směřující ke konkursu. Jedná se však převážně o firmu státní, řízenou ministerstvem a jejím prvním šéfem. Jeho působení označil prezident republiky za nejlepší za posledních 20 let. Kde je zakopaný pes?

Kalousek -- snaha o kumulaci funkcí ministra financí a "spravedlnosti"?

23. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Nedávný incident z Malostranského náměstí nemá sice náznak ani teroristického, ani rasistického či jiného podtextu, pouze slovní projev osobní nevole jednoho mladého občana nespokojeného s činy ministra financí M. Kalouska (TOP 09). Pohříchu si myslím, že je jen škoda, že takto naštvaných občanů nebylo v momentě incidentu více. Jednak proto, že by se pan ministr mohl mnohem lépe přesvědčit o přijatelnosti svých drastických opatření, ale také, že by si proti početnějším nespokojencúm jistě nedovolil fyzický atak, kterého si dopustil proti jedinému člověku.

Tiskové prohlášení Festivalu za demisi vlády

23. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

My občané sdružení v neformální občanské Iniciativě za demisi vlády ve spolupráci s dalšími sdruženími prohlašujeme, že naše dnešní akce Festival za demisi vlády je první z řady akcí organizovaných s cílem umožnit občanům projevit nesouhlas s vládou České republiky a jejími kroky, jež vedou ke zhoršení kvality života v naší zemi.

POZVÁNKA:

"S Evropou a proti ní. Jak Češi přemýšlejí (a nepřemýšlejí) o Evropě."

23. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Think-tank CESTA -- Centrum pro sociálně-tržní ekonomiku a otevřenou demokracii si Vás dovoluje pozvat na veřejnou diskusi, která se koná

v úterý 27. září 2011 od 17:00

v přednáškovém sále New York University Prague, Malé náměstí 11 -- Richterův dům, 1. patro (vchod z pasáže mezi Malým náměstím a Michalskou ulicí).

Insideři přestali nakupovat akcie

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Před pouhými několika týdny nakupovali manažeři a členové správních rad - lidé, kteří mají přístup k informacím uvnitř podniků - akcie vlastních společností oběma rukama. To je teď pryč. Takřka přes noc přestali nakupovat; na každý dolar vydaný insidery za nakoupenou akcii připadá sedm stržených za prodej. To jak insideři nakládají se svými penězi, je jedním z nejlepších tržních barometrů. Co se tedy děje?

Viděl jsem Saxanu

22. 9. 2011 / Bohumír Tichánek

čas čtení 5 minut

Dosud není mnoho hraných českých filmů, jež by obohatily počítačové postavy. Narozdíl od hrané Svěrákovy pohádky "Kuky se vrací" s přidanými loutkami, současný film "Saxana a Lexikon kouzel" přidává počítačové postavy. Protože pojednává o pohádkovém, tedy částečně duchovním tématu, stojí za posouzení. Co dokázali jeho tvůrci Vorlíček a Mistrík ve směru, kterému někteří rozumí více a jiní vůbec?

Politici coby psi, kteří nekoušou. Zato silně štěkají, ale to je všechno

22. 9. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

I když to není zcela přesné, protože svou kořist si už dávno urvali. Nyní ji musí chránit, proto jsou sice "v boji s korupcí jako psi", ale bezzubí, štěkají, ale kořist si už jen hlídají. Nepřehlédnutelné je proto jejich bití se v prsa, které by na nás mělo vytvořit dojem, že to s "bojem proti korupci" myslí vážně. Co si však tito politici opravdu myslí, je nabíledni. Protože jak se říká "na každém šprochu, pravdy trochu", nelze nebrat vážně ani následující informaci.

Velmi stručně řečeno, úmysly politiků jsou postaveny úplně na hlavu. Tím chci říci, že ve svých úmyslech v boji s korupcí páni politici dotáhli až tak daleko, že vymysleli návrh zákona, podle kterého (v případě odhalení, zjištění) OZNÁMENÍ KORUPCE bude považováno za překročení zákona. Konkrétně:

Arsenál finančních čarodějů je prázdný. Zbývají ostatní arsenály...

22. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Federální rezervní systém vymění dluhopisy s blížící se dobou splatnosti za dluhopisy dlouhodobější. Do ekonomiky to nepřinese nové peníze, ale má to udržet úrokové sazby na nízké úrovni a stimulovat poptávku po úvěrech. Bezprostředně po oznámení plánu Twist (jeden z vedlejších významů: "nečekaný vývoj"...) spadl akciový index Dow Jones o 2,5%.

Stát Georgia popravil Troye Anthonyho Davise

22. 9. 2011

čas čtení < 1 minuta

Po trýznivém více než čtyřhodinovém odkladu stát Georgia zabil Troye Anthonyho Davise. "Stát Georgia prokázal, co již víme. Příšerné moci vlád nad životem a smrtí nelze důvěřovat", napsala Amnesty International USA.

Osobnosti českého veřejného života podporují přijetí Palestiny do OSN

22. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě

Na dvě desítky českých osobností se připojily k Evropské kampani na podporu uznání Palestiny. K petici, která požaduje, aby evropské vlády podpořily přijetí státu Palestina za plnohodnotného člena OSN, připojili svůj podpis například bývalý předseda Valného shromáždění Jan Kavan, ekonomka Ilona Švihlíková nebo dokumentarista Vít Janeček.

POZNÁMKA NA OKRAJ:

O kolektivní hrdosti a vině, aneb Pozor na to, když politikové zevšeobecňují

22. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jsem četl článek Karla Dolejšího o "výchově k národní hrdosti" , měl jsem dojem, že bych k tomu měl něco dodat, protože v době zjevně sílícího rasismu v českých zemích navozuje plán ministra Dobeše zavádět výchovui k národní hrdosti otázku, co tím chce pan Dobeš v době mezinárodní ekonomické krize docílit, nebo co tím chce zastřít, a jak je tomu vůbec s takovými kolektivními city.

Obama v OSN vetuje palestinskou žádost o uznání

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Prezident Barack Obama včera pozdě večer sdělil palestinskému prezidentovi Mahmúdu Abbásovi, že bude vetovat žádost o členství palestinského státu v OSN. Podle jeho názoru může být palestinského státu dosaženo jedině prostřednictvím rozhovorů s Izraelem. BBC upozorňuje, že Obamovo vyjádření je vedeno snahou o znovuzvolení spíše než úsilím nalézt mírové řešení blízkovýchodního problému.

Svobodně o Svobodné Evropě? Zatím napůl...

22. 9. 2011 / Tomáš Koloc

čas čtení 9 minut

Junek, Marek a kolektiv. Svobodně! Rádio Svobodná Evropa 1951 -- 2011. Praha: Radioservis, 2011. 256 s.

Kniha Svobodně!, k níž jeden z úvodů napsal prozatímní ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan, který dříve vedl ČRo 6, mě částečně vrátila do let 2004 -- 5, kdy jsem se ve zdech bývalého armádního vysílání Československého rozhlasu (kde se v roce 1966 pánům Svěrákovi, Smoljakovi a Šebánkovi narodil vídeňský rodák Jára Cimrman) za přítomnosti matadorů bývalé "Svobodky" Karla Moudrého, Jaroslavy Tvrzníkové a Martina Štěpánka, učil základům rozhlasového řemesla. Jakožto jedinec narozený na přelomu let 1977 a 1978 jsem nestihl vysílání Svobodné Evropy přes železnou oponu"live". Útlá publikace mi mou sumu poznatků, které jsem se o duchu Svobodné Evropy dozvěděl v dceřiné ČRo6, částečně doplnila o faktografii:

Proč bude válka

21. 9. 2011 / Oskar Krejčí

čas čtení 18 minut

I když většina lidí na Západě stále žije v domnění, že pohodu posledních desetiletí ruší pouze nahodilosti a vzdálené bouře, pod mírovým povrchem doutnají čtyři nálože. Přestože každá z nich se může jevit jako dílčí problém, ve své kombinaci vytvářejí prohlubující se tendenci k velké válce. Tedy válce, kdy na obou stranách fronty budou mocnosti schopné zasáhnout území protivníka. Tato nebezpečí lze pojmenovat: výměna světového hegemona, zbrojení, způsob života středních vrstev, úroveň politických elit Západu.

Apokalyptická očekávání jako projev systémové krize

21. 9. 2011 / Milan Valach

čas čtení 25 minut

Rozpad východního bloku byl krátce oslavován jako konec dějin (Fukuyama) a dosažení dokonalosti ve vítězství liberální společnosti. Pesimistické tóny, zaznívající z řad environmentálně laděných autorů, představovaly menšinový směr, kterému veřejnost nevěnovala větší pozornost. Právě naopak. Druhá polovina 20. století je nesena vlnou optimismu, a to až do konce prvního desetiletí století 21. I velký ekonomický krach v r. 2008 je ještě vnímán jako dočasný pokles. A v tomto duchu reagují politikové, kteří na základních pravidlech fungování systému nic nezměnili, jen se pokusili prostřednictvím obřích dotací v řádech stovek miliard dolarů ze státních rozpočtů, tj. z daní daňových poplatníků, uhradit ztráty krachujících bank a investičních fondů. Veřejnost vyspělých zemí pasivně očekávala návrat "lepších časů". V letech 2010 a především v r. 2011 dochází k prudké změně. V Evropě rychle narůstá nespokojenost a organizují se masová protestní hnutí (především Španělsko, Řecko, masový výbuch agrese ve Velké Británii, ale i jinde). Současně s tím ale nabývají na váze hlasy předvídající brzký kolaps moderní průmyslové společnosti. A jak si povšiml Ivan Dubnička i v pracích společensko-vědních autorů se začínají objevovat apokalyptické vize1).

Výchova k národní trhlosti

21. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Zatímco za minulého režimu tehdejší věrchuška kradla jako straky, dnešní "lídři národa" za neustálých zastíracích protikorupčních tlachů kradou jako straky na šestou. Prezident, který "prchal před právníky", jezdí po světě, za státní peníze dělá promotion vlastním excentrickým názorům jež s funkcí vůbec nesouvisí, a sem tam něco "otočí". Dvě největší politické strany se za namáhavého předstírání zásadních ideových sporů rukou společnou a nerozdílnou snaží podojit veřejné rozpočty do vlastní prázdné kasy, co to dá. Všechny dividendy vycházejí z lidu a nikdy se k němu již nevracejí. Naše území bylo zneužito k bombardování jediné země, která se nás v dobách nejtěžších podvakrát zastala. Světu jsme dali výraz "tunelování" a jsme poslední jadernickou baštou v Evropě.

V této situaci hodlá ministr Dobeš zavádět "výchovu k národní hrdosti".

Spojené státy pravděpodobně spáchají další justiční vraždu

21. 9. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zvláštní komise pro odvolání a podmínečná propuštění v americké Georgii v úterý dne 20. září zamítla žádost o milost pro Troye Davise, muže černé barvy pleti, usvědčeného z vraždy bývalého policisty bílé barvy pleti, která se stala v roce 1989. Troy Davis má být popraven ve středu 21.září v 19:00 místního času. Přestože Davis (42 let) opakovaně tvrdí, že je nevinný, a jeho stoupenci, mezi něž patří osobnosti (včetně osobností podporujících trest smrti) jako jsou Jesse Jackson, Desmond Tutu či Jimmy Carter, a instituce Amnesty International soudí, že neexistuje důkaz, který by potvrzoval jeho vinu.

27178

Jan Čulík konečně zatčen!

21. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík dostal v úterý od skotské policie pokutu 50 liber za to, že se svým automobilem zastavil na pět vteřin před budovou skotského parlamentu a vypustil z něho světoznámého dramatika Sira Toma Stopparda. Před parlamentem "z bezpečnostních protiteroristických důvodů" není žádné místo, kde by bylo možno zastavit. :) Sir Tom přicestoval do Edinburku s cílem předložit parlamentu petici požadující od skotské vlády přímé financování výuky bohemistiky i dalších středoevropských studií. Během slyšením v parlamentu, které v plném znění (42 minut) zveřejnila na svých stránkách společnost BBC, vystoupili Sir Tom Stoppard, Jan Čulík a bývalý skotský europoslanec Hugh MacMahon, též ZDE, v těle zprávy společnosti BBC (četné další mediální výstupy ani neuvádíme). Galerie pro veřejnost byly zaplněny stoupenci. Před slyšením se konala na podporu petice před parlamentem demonstrace a stala se neuvěřitelným mediálním cirkusem. Bylo přítomno asi pět televizních kamer (polská televize, skotská komerční televize, BBC, televize Associated Press, atd,.) a asi patnáct tiskových fotografů.

Česká tisková kancelář vydala k záležitosti tuto zprávu:

Britský dramatik Stoppard podpořil výuku češtiny a dalších jazyků

Londýn 20. září (zpravodaj ČTK) - Známý britský dramatik českého původu Tom Stoppard dnes ve skotském parlamentu v Edinburghu podpořil petici požadující zachování ohrožené výuky některých jazyků, jako je čeština, ruština a polština, na skotských univerzitách. Předal skotským poslancům petici, kterou podepsalo přes 3000 lidí.

Petice vyzývá poslance, aby se zasadili o financování výuky moderních jazyků a kultur, které jsou na skotských univerzitách vyučovány méně než hlavní světové jazyky. Podle petice vyvolávají škrty v rozpočtu vysokých škol obavy, že bude ohrožena nynější výuka jazyků. Nejvíce je prý ohrožena čeština, polština a ruština.

"Výuka jazyků - a východoevropských zvlášť - dodávala podle mě Glasgowské univerzitě a tím pádem i celé zemi na reputaci," řekl Stoppard během slyšení v petičním výboru skotského parlamentu. Skotsko má v oblasti školství pravomoci nezávislé na parlamentu v Londýně. Dramatik varoval, že výuka jazyků ve Skotsku "mizí a může zmizet úplně".

Šéf svazu univerzitních pedagogů Gordon Watson prohlásil, že "když se začnou tato studia rušit, skotští studenti za ně budou muset zaplatit vyšší školné na univerzitách v Anglii, nebo se jich budou muset vzdát".

Podle jednoho z organizátorů petice, Jana Čulíka z Glasgowské univerzity, je problém i v tom, že ve Skotsku neexistují cílené dotace zaměřené na konkrétní obory vysokoškolské výuky. "Skotsko a Británie musí mít odborníky na střední a východní Evropu. Jediným způsobem, jak to zajistit, je zavést cílené financování těchto ohrožených oborů jako v Anglii," řekl Čulík ČTK.

Podle něj poslanci přislíbili pomoc s tím, že doporučí skotské vládě financování středoevropských studií. Nicméně výuka těchto jazyků je již od tohoto podzimu omezena a bohemistiku či polonistiku už nelze na Glasgowské univerzitě začít studovat jako hlavní obor, uvedl Čulík.

Stoppard je jedním z nejlepších žijících britských dramatiků a prosadil se i jako filmový scenárista. Za scénář filmu Zamilovaný Shakespeare dostal Oscara. Narodil se před válkou ve Zlíně v židovské rodině, ale vyrůstal v Británii. Před rokem 1989 podporoval československé disidenty. Normalizací v Československu se částečně zabývá jeho hra Rock'n'Roll.

ml ank

Nad hrobem Troye Davise

21. 9. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Dnes v sedm hodin místního času bude ve státě Georgia na základě velice problematického rozsudku popraven americký občan černé pleti Troy Anthony Davis. Existuje sice ještě formální možnost, že okresní návladní Larry Chisolm na poslední chvíli popravu zastaví - ale i v takovéto smutné a dramatické chvíli mysleme prosím přesně. Chisolmův hypotetický čin by znamenal popření rozhodnutí celého justičního systému od místního až po nejvyšší soud, takže jakkoliv je jistě možný (dokonce i takové věci se stávají, všichni se nenechají zastrašit), současně je také extrémně nepravděpodobný. Jako lidé realisticky uvažující můžeme se zázrakem počítat, neměli bychom se však na něj spoléhat. Jinak bychom se totiž dostali do situace, kdy extrémní interpretace vyprázdněného moderního tématu radikální diskontinuity vede přímou cestou zpět k náhražkově náboženské eschatologii.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

63455