Spojené státy chtějí oživit skomírající ekonomiku 400 miliardami dolarů

22. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Americká centrální banka realizuje radikální plán v hodnotě 400 miliard dolarů, jehož cílem je zabránit, aby americká ekonomika znovu upadla do recese. I britská Anglická banka se chystá napumpovat do britské ekonomiky další miliardy.

Ekonomové a finančníci na obou stranách Atlantiku se snaží zabránit nové hospodářské krizi, zatímco krize v eurozóně ochromuje finanční trhy a nezaměstnanost dále roste. Akcie dramaticky poklesly poté, co americká Federální rezervní banka zveřejnila svůj plán.

Ve středu varoval na výročním sjezdu britských liberálních demokratů náměstek britského ministerského předsedy Nick Clegg, že ekonomika "je naší největší starostí". Anglická banka se připravuje na další velké tištění neexistujících peněz - 200 miliard liber tzv. "kvantitativního uvolňování".

V Americe konstatovala americká Federální rezervní banka, že v rámci tzv. "Operace Twist", pojmenované po obdobné operaci prezidenta Kennedyho v šedesátých letech, odkoupí tato banka do června 2012 400 miliard dolarů dlouhodobých obligací amerického ministerstva financí. Cílem je snížit dlouhodobé úrokové míry v americké ekonomice a tím zlepšit situaci těžce zadlužených držitelů hypoték i obtížně přežívajících podniků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8777

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011