Jan Čulík konečně zatčen!

21. 9. 2011

čas čtení 3 minuty

Jan Čulík dostal v úterý od skotské policie pokutu 50 liber za to, že se svým automobilem zastavil na pět vteřin před budovou skotského parlamentu a vypustil z něho světoznámého dramatika Sira Toma Stopparda. Před parlamentem "z bezpečnostních protiteroristických důvodů" není žádné místo, kde by bylo možno zastavit. :) Sir Tom přicestoval do Edinburku s cílem předložit parlamentu petici požadující od skotské vlády přímé financování výuky bohemistiky i dalších středoevropských studií. Během slyšením v parlamentu, které v plném znění (42 minut) zveřejnila na svých stránkách společnost BBC, vystoupili Sir Tom Stoppard, Jan Čulík a bývalý skotský europoslanec Hugh MacMahon, též ZDE, v těle zprávy společnosti BBC (četné další mediální výstupy ani neuvádíme). Galerie pro veřejnost byly zaplněny stoupenci. Před slyšením se konala na podporu petice před parlamentem demonstrace a stala se neuvěřitelným mediálním cirkusem. Bylo přítomno asi pět televizních kamer (polská televize, skotská komerční televize, BBC, televize Associated Press, atd,.) a asi patnáct tiskových fotografů.

Česká tisková kancelář vydala k záležitosti tuto zprávu:

Britský dramatik Stoppard podpořil výuku češtiny a dalších jazyků

Londýn 20. září (zpravodaj ČTK) - Známý britský dramatik českého původu Tom Stoppard dnes ve skotském parlamentu v Edinburghu podpořil petici požadující zachování ohrožené výuky některých jazyků, jako je čeština, ruština a polština, na skotských univerzitách. Předal skotským poslancům petici, kterou podepsalo přes 3000 lidí.

Petice vyzývá poslance, aby se zasadili o financování výuky moderních jazyků a kultur, které jsou na skotských univerzitách vyučovány méně než hlavní světové jazyky. Podle petice vyvolávají škrty v rozpočtu vysokých škol obavy, že bude ohrožena nynější výuka jazyků. Nejvíce je prý ohrožena čeština, polština a ruština.

"Výuka jazyků - a východoevropských zvlášť - dodávala podle mě Glasgowské univerzitě a tím pádem i celé zemi na reputaci," řekl Stoppard během slyšení v petičním výboru skotského parlamentu. Skotsko má v oblasti školství pravomoci nezávislé na parlamentu v Londýně. Dramatik varoval, že výuka jazyků ve Skotsku "mizí a může zmizet úplně".

Šéf svazu univerzitních pedagogů Gordon Watson prohlásil, že "když se začnou tato studia rušit, skotští studenti za ně budou muset zaplatit vyšší školné na univerzitách v Anglii, nebo se jich budou muset vzdát".

Podle jednoho z organizátorů petice, Jana Čulíka z Glasgowské univerzity, je problém i v tom, že ve Skotsku neexistují cílené dotace zaměřené na konkrétní obory vysokoškolské výuky. "Skotsko a Británie musí mít odborníky na střední a východní Evropu. Jediným způsobem, jak to zajistit, je zavést cílené financování těchto ohrožených oborů jako v Anglii," řekl Čulík ČTK.

Podle něj poslanci přislíbili pomoc s tím, že doporučí skotské vládě financování středoevropských studií. Nicméně výuka těchto jazyků je již od tohoto podzimu omezena a bohemistiku či polonistiku už nelze na Glasgowské univerzitě začít studovat jako hlavní obor, uvedl Čulík.

Stoppard je jedním z nejlepších žijících britských dramatiků a prosadil se i jako filmový scenárista. Za scénář filmu Zamilovaný Shakespeare dostal Oscara. Narodil se před válkou ve Zlíně v židovské rodině, ale vyrůstal v Británii. Před rokem 1989 podporoval československé disidenty. Normalizací v Československu se částečně zabývá jeho hra Rock'n'Roll.

ml ank

0
Vytisknout
12260

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011