POZNÁMKA NA OKRAJ:

O kolektivní hrdosti a vině, aneb Pozor na to, když politikové zevšeobecňují

22. 9. 2011 / Uwe Ladwig

čas čtení 2 minuty

Když jsem četl článek Karla Dolejšího o "výchově k národní hrdosti" , měl jsem dojem, že bych k tomu měl něco dodat, protože v době zjevně sílícího rasismu v českých zemích navozuje plán ministra Dobeše zavádět výchovui k národní hrdosti otázku, co tím chce pan Dobeš v době mezinárodní ekonomické krize docílit, nebo co tím chce zastřít, a jak je tomu vůbec s takovými kolektivními city.

Už jsem v BL psal o tom, že rasismus je projevem lenosti při myšlení, a že při zevšeobecňování je rasismus oblíbený fígl nejen politiků. Proto by si měl každý člověk dávat sakra velký pozor, když někdo začne mluvit o hrdosti nebo o vině, a to hlavně, když jde o její kolektivní formu.

Znáte to asi: Fotbalisté vyhrají nějakou hru a noviny píšou, že je na to celý národ hrdý, ačkoliv na to mohou být hrdí -- pokud vůbec -- jen členové toho fotbalového družstva. Ostatní lidé se jistě mohou z toho vítězství těšit, ale protože sami nic nedokázali, neměli by pociťovat hrdost ani vůči těm hráčům. Kolektivní hrdost a kolektivní vina mohou existovat jen omylem, protože na to, co jste sami nedokázali, nebo neudělali, nemůžete být hrdí, ani z toho nemůžete být obviňováni. Jeden z nejpitomějších nápadů ohledně takovéto nesmyslné identifikace právě koluje v německých bulvárních novinách Bild, které tvrdí, že my všichni Němci jsme vlastně papež! ('Wir sind Papst').

Redakce těchto novin tím ovšem chce zvýšit jejich náklad. Bohužel si ten list v těchto dnech kupují i lidi, kteří nejsou katolíci. Je to ale asi jen krátkodobá intelektuální pitomost, která se ovšem vyplatila teď už podruhé. Jinak je tomu ale asi s tím nápadem minsitra Dobeše. To je o dost vážnější. Je možné, že Dobeš nezná přísloví Pýcha předchází pád. Měli byste se ho ptát, čeho chce Dobeš docílit tou výchovou k národní hrdosti? Že by například chtěl posílit ten v ČR i tak existující rasismus? Co si o tom myslíte Vy? Jste tak hrdí na něco, za co vy osobně vůbec nemůžete a co jste nezpůsobili?

0
Vytisknout
7506

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011