Osobnosti českého veřejného života podporují přijetí Palestiny do OSN

22. 9. 2011

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva Iniciativy za spravedlivý mír na Blízkém východě

Na dvě desítky českých osobností se připojily k Evropské kampani na podporu uznání Palestiny. K petici, která požaduje, aby evropské vlády podpořily přijetí státu Palestina za plnohodnotného člena OSN, připojili svůj podpis například bývalý předseda Valného shromáždění Jan Kavan, ekonomka Ilona Švihlíková nebo dokumentarista Vít Janeček.

Petice mimo jiné uvádí, že "uznání palestinské státnosti je morálním, zákonným a humanitárním gestem, kterým naše vlády mohou projevit svou odpovědnost vůči palestinskému lidu." Podle iniciátorů kampaně "je načase vytvořit nezávislý a suverénní palestinský stát s východním Jeruzalémem jako jeho hlavním městem, který Palestincům zaručí svobodu, demokracii a právo na sebeurčení."

K výzvě, kterou lze podepsat na internetu či prostřednictvím petičních archů, se připojili další občané České republiky včetně novináře Petra Uhla, politika Matěje Stropnického, orientalisty Luboše Kropáčka, bývalého předsedy Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny Vladimíra Laštůvky, publicisty Štěpána Steigera, filosofa Michaela Hausera nebo bývalého předsedy Jazzové sekce Karla Srpa.

Petici v České republice organizuje Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě. Ta přijetí Palestiny mezi členské státy OSN "vítá jako důležitý krok na cestě k ukončení okupace palestinských území a dosažení takového řešení, které bude spravedlivé pro všechny obyvatele Palestiny a Izraele, ale i všechny Palestince žijící v uprchlických táborech mimo území Palestiny nebo v diaspoře." Současně tak vyzývá Českou republiku a ostatní členské státy OSN, "aby v září dostály svým závazkům a podpořily mezinárodní uznání palestinské státnosti."

Kromě petice Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě svolává i veřejné shromáždění na podporu tohoto kroku. To se bude konat ve čtvrtek 22. září 2011 na Václavském náměstí (u sochy Sv. Václava) od 18:00. Na shromáždění se svým projevem vystoupí například bývalý předseda Valného shromáždění OSN Jan Kavan, politik Matěj Stropnický a mluvčí Iniciativy Zdeněk Jehlička a Moein Shomali.

0
Vytisknout
7412

Diskuse

Obsah vydání | 23. 9. 2011