POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rasismus a vina, neboli O zastírajícím zevšeobecňování a o cíleném hledání východiska

26. 5. 2009 / Uwe Ladwig

V BL se diskutuje o zacházení s romskou částí společnosti, v Polsku jsou někteří lidé popuzování titulkem německého týdeníku Spiegel ohledně evropských spoluviníků na holocaustu. Generalizujícím způsobem se dá lehce zbavit nutnosti důkladného hledání viny a východisek z obtížných situací. O tom něco v téhle poznámce...

Generalizace je základem rasismu. Lehce se dávají odpovědi na možná zatím ani nekladené otázky, když zapomeneme pohlížet na detaily. A kdo argumentuje detailem, tomu je často vytýkáno, že se příliš soustřeďuje na zacházení s "jednotlivými stromy" v situacích, kdy by se vlastně měl "zachránit les".

Ani jsem se nedivil, že byl bývalý polský premiér Jarosław Kaczyński prý nazloben z reportáže týdeníku Spiegel o evropských spoluvinících na holocaustu, protože se omylem domníval, že tím Němci chtějí svou vinu na holocaustu relativizovat. Že takhle reakce ale říká mnohe víc o porozumění principu viny a mínění individuálních osob, než ten článek naznačuje o "pochopení Němců", které hází ovšem "do jednoho pytle", na to dnes ani nechci reagovat.

Vzpomněl jsem si ale na Kaczyńského, kdyz jsem si přečetl příspěvek Ley Bradáčové v BL, ve kterém typickým způsobem psala o chování jednotlivých Romů (které možná ani osobně nezažila) tak, jako by to platilo pro všechny členy té části společnosti. Známe to ovšem nejen z Německa, z rozšířeného obrazu Poláků, kteří prý všichni kradou auta, a Čechů, kteří se prý všichni chovají jak Švejkové...

Zevšeobecňováním se ale opravdu vyřeší málo, aspoň nikoliv tehdy, když se nemyslí zase jednou na genocidu. Kdyby ale v ČR chtěli lidé něco dělat proti lidem z různých částí společnosti, kteří nechtějí pracovat, ačkoliv by mohli (to samozřejmě platí i pro lidi, kteří nejsou romského původu), tak by se podpora měla vyplácet je n těm, kteří hledají práci a kteří nabídnutou práci taky přijmou. Že ale někteří lidé práci hledat nechtějí, to známe i z Německa. Zde v Německu si myslí i někteří inženýři nebo učitelé, že mají nároky na státní podporu, když už ze zdravotních či jiných důvodů nemohou pracovat ve svých bývalých profesích. Je chybou státu, když jim na delší dobu takovou podporu povolí a uhradí, protože je dost věcí, které by tito lidé mohli dělat, i kdyby to bylo "jen" čištění ulic velkým smetákem.

Už jsem jednou v BL psal, že rasismus je ukázka lenosti myšlení. Proti tomu mě opravdu už nic nenapadne. Ale něco bych chtěl k tomu ještě dodat: Kdo z rasistických důvodů zevšeobecňuje a vytváří kolektivní vinu, ten jedná bezprávně. Nebo si snad myslíte, že tomu tak není?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 26.5. 2009