Investoři stáhli z amerických fondů 75 miliard dolarů - víc než po krachu Lehman Brothers

20. 9. 2011

čas čtení 1 minuta

Od konce dubna do konce srpna investoři stáhli z amerických kapitálových fondů více prostředků než v prvních pěti měsících po bankrotu banky Lehman Brothers, který v roce 2008 zahájil světovou finanční krizi. Tento fakt výrazně přispěl k propadu amerických akcií, které ve stejném období ztratily celkem 2,1 bilionu dolarů.

Data zkompilovaná agenturou Bloomberg ze zdrojů washingtonského Investment Company Institute a massachusettské společnosti EPFR Global ukazují, že investoři stáhli z fondů investujících do akcií zhruba 75 miliard. Únik kapitálu v období říjen 2008-únor 2009, tj. bezprostředně po pádu banky Lehman Brothers, dosáhl 72,8 miliardy.

Pesimisté tvrdí, že investoři prchají kvůli trvajícímu poklesu akciových indexů. Optimisté tvrdí, že individuální odchody z trhů byly důvodem k nákupům, protože trhy jdou od března 2009 nahoru.

Během 30 měsíců bylo ze vzájemných a na burze obchodovaných fondů investujících do amerických akcií vyvedeno asi 177,7 miliard dolarů. Fondy investující do dluhopisů v období duben až červenec zaznamenaly nárůst o 42,3 miliardy, ale poté i zde začal únik kapitálu.

Obavy z řecké platební neschopnosti, pokles ve výrobním sektoru a zvýšená pravděpodobnost návratu globální ekonomiky do recese představují hlavní faktory ztráty důvěry, která stojí v pozadí poklesu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10211

Diskuse

Obsah vydání | 22. 9. 2011