V Asii se prohlubuje uprchlická krize

Více než 8000 lidí je v člunech na moři, země je nechtějí přijmout

15. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Lidé pili svou vlastní moč

V pátek bylo u indonéského pobřeží zachráněno asi 700 rohingských a bangladéšských imigrantů. Barma odmítla apely na koordinovanou reakci na krizi s imigranty a uvedla, že se nezúčastní navrhovaného summitu v jihovýchodní Asii, jehož cílem by mělo být vyřešit krizi.

Indonéská policie informovala o tom, že uprchlíci svědčili, že se jejich člun potopil poté, co ho odmítla přijmout Malajsie.

Aktivisté odhadují, že v jihovýchodní Asii je na moři asi 8000 přistěhovalců.

Rozhodnutí Indonésie, Malajska a Thajska odmítat přijetí potápějících se člunů plných hladovějících Bangladéšanů a příslušníků etnika Rohingya z Barmy vyvolalo zuřivost z USA a z OSN. Rohingya je pronásledovaná muslimská menšina v Barmě.

"Podle informací, které jsme od uprchlíků získali, malajské námořnictvo vytlačilo jejich člun až na hranice indonéských výsostných vod," uvedl šéf policie v indonéské provincii Aceh po příjezdu imigrantů.

Loď se potápěla, ale indonéští rybáři převezli imigranty na břeh. Na lodi bylo mnoho žen a dětí, které plakaly a žebraly o vodu a potraviny. Novinářům líčili svou děsivou dvouměsíční plavbu, kdy bylo přes palubu hozeno 10 osob, které zemřely vyhladověním či nemocemi. Lidé pili svou vlastní moč.

Genrální tajemník OSN Pan Ki-moon apeloval na jihovýchodní Asii aby "udržovala své hranice a přístavy otevřené a pomáhala zranitelným lidem v nouzi". Připomněl úřadům, že mají povinnost zachraňovat potápějící se lodi a respektovat mezinárodní zákaz vyhánění imigrantů.

Americké ministerstvo zahraničí požaduje, aby země v jihovýchodní Asii "zachraňovaly životy na moři". Mluvčí ministerstva zahraničí uvedl, že američtí velvyslanci v regionu koordinují svou práci s úřady OSN a vládami a zkoumají jak pomoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8586

Diskuse

Obsah vydání | 19. 5. 2015