Jen propad cen ropy?

7. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

Na Tři krále BListy uveřejnily informaci, že cena ropy za barel („Brent Crude Oil“) klesla pod 53 dolary. Nuže ta dnešní cena téže komodity je jen 51,1 dolarů. Čili dále klesá.

Samozřejmě že to je jedinečná výhoda pro ty, kteří ji kupují. Dále pro výrobce, kteří s ropou musí nějak počítat. Čili obecně: je to výhoda pro dovozce ropy. (Zatím neřešme, že to zároveň podvazuje nejen další investice např. v USA a v Kanadě do ropných břidlic, ne-li málem celou tamní stávající produkci z těchto zdrojů. Už se nemůže vyplácet. Přitom ještě loni v únoru se psalo, že „Ameriku spasí ropa z břidlic“.)

Na druhé straně ovšem zrovna teď současně probíhá další zhodnocování dolaru. USA zrovna loni stále snižovaly počty lidí bez práce. Údaje z listopadu 2014 uvádějí pro USA hodnotu 5,8 % nezaměstnaných (i když to v absolutních číslech je stále 9,1 milionů lidí!). Jenže jde o záviděníhodný pozitivní údaj ve vyspělé ekonomice. Znamená to celkem relativně o 1,2 % méně nezaměstnaných za rok (když kolem konce roku jsou vždycky údaje málo relevantní). V absolutních číslech vyšší zaměstnanost znamenala pro rok 2014 pro dalších 1,7 milionů lidí nové uplatnění!

Jenže když je stále vyšší zaměstnanost, rostou zároveň nároky na vývoz zboží a větší podíl služeb. Zrovna teď, 3. ledna 2015 renomovaný The Economist nadepsal jeden svůj článek „Vyvážej, anebo zemři“ (na str. 50). Jenže tady bychom asi teď chtěli mít ty „americké“ starosti. Dolar totiž stále posiluje. Takže zboží z USA se bude hůře vyvážet…

Kupodivu dva tlaky se zde pro vývozce ropy negativně spojují. Nízká cena ropy znehodnocuje její vývoz. A vysoký kurz dolaru brzdí případné dovozy především technicky vyspělého zboží do takové země, která hodně zatím spoléhala na vysokou cenu za ropu. (Ještě před půl rokem byla víc jak dvojnásobná, než je ta ještě předvčerejší!) Problémy se státním rozpočtem teď má většina zemí vyvážejících ropu. Mj. patří mezi ně i Rusko nebo Venezuela. Už byl opět vyvinut tlak na Saúdskou Arábii, aby omezila svůj vývoz ropy, aby se propad jejích cen ve světovém měřítku zastavil.

Jenže s tím již má Saúdská Arábie své zkušenosti. Nejen již z doby po říjnu roku 1973. Tehdy začala ropná krize, kdy země OPEC zahájily embargo na dodávky ropy. Cena za barel se následně tehdy zvýšila z dnes již nepředstavitelných $3 na skoro $12! Takových výkyvů v produkci a v cenách historie zaznamenala víc. Také to, že Saúdská Arábie sice přiškrtila svou produkci, ale jiné země OPECu nikoliv. Takže jen Saúdská Arábie pak měla problémy se svým rozpočtem… Nepřipomínejme minulost. Současnost má zřejmě těch starostí víc.

Nemluvili jsme zatím o Evropské unii. Ta musí ropu dovážet. Vůči dolaru i euro ztrácí. Takže bilance vypadá jen napůl příznivě. I když je tu také ten problém s evropským exportem. A zatím se nedočkala přijatelného řešení vysoká nezaměstnanost v některých státech EU, zvláště v rámci Eurozóny (mj. Španělsko, Řecko, Itálie…). A stále sílící dolar zdraží částečně některé dovážené zboží (mj. elektroniku). Stále se něco děje?

0
Vytisknout
10788

Diskuse

Obsah vydání | 9. 1. 2015