Jak se v ČR za nezájmu občanů omezuje demokracie

12. 5. 2014 / Václav Novotný

čas čtení 1 minuta

Opakovaně řešíme zásahy zejména Městské policie do shromažďovacího i petičního práva, upozorňuje Václav Novotný z iniciativy Ne základnám. V krátké době po sobě se stalo, že státní policie kryla agresivní a protizákonné jednání soukromého subjektu - ochranky. Obdobná situace u amerického velvyslanectví. Zákaz nejen vstupu s výzvou inciativy k událostem na Ukrajině do velvyslanectví, ale i fotografování objektu.

U České televize, stejný incident, odejděte, jste na soukromé půdě.

Opakované incidenty státní policie ve sněmovně. S kamerou vás na jednání výboru nepustíme. Z jednacího řádu PS to zakázané není - jednání jsou veřejná do okamžiku, kdy jsou bez udání důvodu prohlášena za neveřejná.

K vznesené stížnosti do PS máme odpověď, dopis předsedy Poslanecké sněmovny ČR pana Hamáčka, kterým se prakticky zříká své odpovědnosti za vedení sněmovny.

Informování zákonodárců o postupném omezování práva svobodného přístupu k informacím je házení hrachu na zeď.

( Odpověď ČT na naší žádost o poskytnutí informace - za videosestřihem, komentářem k videosestřihu, jménem dramaturga, editora, vedoucího vysílání - "stojí kolektiv pracovníků ČT".)

Z naší strany je obava, když se začne tlačit na pilu, bude petiční, shromažďovací právo a svoboný přístupu k informacím změněn v neprospech občanů.

Občanské iniciativy, sdružení či zapsané spoleky jsou politickými stranami vnímány, pokud jim nesou svojí činností body pro volební kampaně.

Neohebné iniciativy, které mají stabilní stanovisko, znamenají nevhodný subjekt.

To platí bez rozdílu pro všechny politické strany.

0
Vytisknout
13440

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2014