Mezinárodní trestní soud bude zkoumat údajné britské zločiny v Iráku

14. 5. 2014

čas čtení 2 minuty

Mezinárodní trestní soud v Haagu oznámil, že posoudí obvinění, podle nějž britští vojáci byli po invazi do Iráku v roce 2003 zodpovědní za sérii válečných zločinů.

Soud provádí předběžné šetření přibližně šedesáti údajných případů nezákonného zabití a tvrzení, že více než sto sedmdesát Iráčanů bylo v britských vojenských věznicích podrobeno špatnému zacházení.

Představitelé britského ministerstva obrany jsou přesvědčeni, že soud nepřikročí k dalšímu stádiu procedury a neoznámí formální vyšetřování, především proto, že Británie má kapacitu vyšetřit obvinění sama.

Nicméně oznámení soudu představuje ránu pro prestiž ozbrojených sil, protože Británie je jediným státem Západu, který čelí podobnému vyšetřování. Rozhodnutí soudu zařadilo Velkou Británii po bok takových zemí, jako jsou Středoafrická republika, Kolumbie a Afghánistán.

V prohlášení zveřejněném v úterý Mezinárodní trestní soud sděluje: "Nové informace získané kanceláří tvrdí, že existuje odpovědnost Velké Británie za válečné zločiny zahrnující systematické zneužívání zadržovaných v Iráku mezi lety 2003-2008."

Britský generální státní návladní Dominic Grieve však tvrdí, že vláda odmítá jakékoliv obvinění ohledně systematického zneužívání ze strany britských ozbrojených sil v Iráku. Podle něj už byla zmíněná obvinění "důkladně vyšetřena" v Británii.

O vyšetřování Britů rozhodl hlavní vyšetřovatel Mezinárodního trestního soudu Fatu Bensuda na základě podání, které obdržel v lednu od berlínské nevládní organizace Evropské centrum pro ústavní a lidská práva a birminghamské právní firmy Public Interest Lawyers, která zastupuje rodinu iráckého recepčního Bahy Músy umučeného britskými vojáky v roce 2003. Od té doby firma převzala i zastoupení řady dalších mužů a žen, kteří byli zadržováni a údajně s nimi bylo špatně zacházeno.

Proces předběžného šetření může trvat několik let.

Mezinárodní trestní soud již posoudil důkazy nasvědčující tomu, že se britští vojáci v Iráku dopustili válečných zločinů, poté, co obdržel v roce 2006 předchozí podání. Zatím ovšem nejednal, protože obdržel méně jak dvacet obvinění. Postupně se však objevily další případy. Nyní je k dispozici 52 podání ohledně nezákonného zabití zahrnujících 63 případů úmrtí a 93 obvinění ze špatného zacházení, která zahrnují 179 osob.

Obvinění z nezákonného zabití zahrnují řadu úmrtí ve vazbě a stížnosti na špatné zacházení ve škále od relativně mírných případů až k mučení.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8318

Diskuse

Obsah vydání | 16. 5. 2014