Ještě k svědectví očitého českého svědka masakru v Oděse z pátku 2.5.

13. 5. 2014

čas čtení 5 minut

Druhým zatím nejčtenějším letošním článkem Britských listů se stalo svědectví očitého svědka pana Hauera, který byl v pátek dne 2.5. v Oděse svědkem událostí, které vedly k usmrcení více než třiceti osob v hořící budově odborů. Ozvalo se několik čtenářů, kteří zpochybňovali autenticitu tohoto svědectví a jeden čtenář, Daniel Sterzik, se přímo na pana Hauera obrátil s několika otázkami. Pan Hauer nyní reagoval vysvětlením okolností i informacemi o důkazech, že v Oděse v inkriminovanou dobu skutečně byl. Poslal také obrovské množství fotografií, které na místě pořídil, s komentářem k jednotlivým z nich. K vybraným snímkům se vrátíme, dnes ale ještě ne, protože 2 gigabyty materiálu z Úschovny se dosud nestáhly. Pan Hauer ke svému původnímu článku dodává:

Co se týká "rozsáhlého" nasnímaného materiálu, je to věc individuálního pohledu. Nasnímal jsem, co se dalo a co umožňovala baterie v mém fotoaparátu, protože nejsem reportér a nejel jsem na nějakou předem připravenou akci - připraven. Co tedy mám a je v použitelném stavu, pokusím se poskytnout. Je třeba také říci, že jsem celou dobu nefotil, fotil jsem především ze začátku všech událostí, pak jsem se jich už aktivně účastnil a na nějaký fotoaparát nebylo ani pomyšlení.

Samozřejmě jsem schopen říci, kudy jsem šel, kde jsem stál, odkud jsem se díval apod. Nicméně můj příspěvek do diskuze byl spíše emotivní záležitost jako reakce na zde "zasvěceně" píšící komentátory, ne jako reportáž válečného zpravodaje z bitevního pole

Nevím, na jaké fotografie se váš čtenář odkazuje, možná na fota ze Sýrie, z Afriky, apod. Nic takového jsem neviděl a nikoho takového nepotkal, kdo by něco takového viděl. Ovšem neznamená to, samozřejmě, že se něco takového nemohlo stát. Osobně jsem viděl mrtvá těla na Kulikově poli, jedno na ulici Preobrazhenskaja. Žádná žena mezi nimi nebyla.

Ženy, pokud nějaké v těchto událostech byly, tak zcela na začátku událostí, tedy kolem 15.00 na Соборной площади, kde se chystaly i celé rodiny na meeting spolu s fanoušky fotbalového utkání. Tento meeting, jak víme, se nakonec neuskutečnil.

Rodiny s dětmi, popřípadě ženy, se hned na začátku napadení proukrajinských aktivistů proruskými rozutekly -- pokud měly zdravý rozum.

Samozřejmě, protože věkový průměr na obou znepřátelených stranách byl relativně nízký (tj. mezi 18 -- 30let), tak na obou stranách byly dívky, které se aktivně událostí účastnily. Ovšem na proruské straně jich bylo minimum. Žádnou mrtvou dívku jsem ovšem neviděl, a ani nevím, že by nějaká vůbec při těchto událostech zahynula

Videa z You Tube -- opět, ......... opravdu těžko říci, jaká videa Váš čtenář viděl, já jen popisuji, co jsem viděl já, ovšem na vlastní oči. Co se týká mrtvých těl -- hovoří se také o verzi, že proruské aktivisty jejich "velení" jednoduše nahnalo (jak jsem již psal, normálně uvažující člověk by se v jejich situaci utekl někam schovat v milionovém městě) do rozlehlé budovy odborů s tím, že se budou v budově bránit.

Jak je již známo, Molotovovy koktejly létaly především z horních pater budovy, a ze střechy.

Kde si může čtenář ověřit zda jsem vůbec v Oděse byl? Co na to říci -- letěl jsem tam přes Kyjev Ukrajinskými aerolinkami, vybíral jsem několikrát z bankomatu, kupoval jsem si boty v OC Новый Привоз (a bavil se na toto téma asi 40 min. s prodavačkou), byl jsem na večeři v Кафе «Топ-Сендвич» (на Преображенской 42) a bavil se servírkou, byl jsem na večeři v restauraci «Компот» (на Дерибасовской) a bavil se s číšníkem, byl jsem na pivu v Пивной дом na Преображенская, 38, hovořil jsem s majitelkou bytu ve kterém jsem bydlel, ..... s jejím manželem, ..... s jejím bratrem, několikrát jsem jel taxíkem, a bavil se s řidičem atd, atd, atd. Všichni si mne zajisté pamatují ...

Rozhodl jsem se reagovat na příspěvky některých komentátorů na téma posledních událostí v Oděse. A rozhodl jsem se reagovat proto, protože mám dojem že všichni ze zde přítomných přispěvatelů (snad kromě pana Dolejšího) mají opravdu jen mlhavou představu o tom, co se v Oděse právě stalo. A možná i o tom, co se děje v celé Ukrajině.

Za posledních 6 let jsem byl na Ukrajině asi 50x, z toho asi 30x v Oděse. V Oděse mám přítelkyni, tolik tedy k důvodu mého pobytu. 6.5. jsem se vrátil do ČR.

0
Vytisknout
15059

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2014