Popel asi bude pro ODS nedostatkový materiál, aneb není analýza jako analýza

29. 10. 2012 / Jiří Baťa

čas čtení 8 minut

Předseda ODS a premiér koaliční vlády Petr Nečas reagoval na výsledky krajských a senátních voleb konstatováním: Utrpěli jsme těžkou porážku, ale neztrácejme sebevědomí! Z tohoto důvodu, ale i před nadcházejícím kongresem ODS pak P. Nečas v dopise pro členy ODS si významně sypal popel na hlavu, aby tak zmírnil pro ODS katastrofický výsledek těchto voleb.

V dopise členům ODS se však, podle mého soudu, nenachází nic světoborného. Pravda, přiznal, že i on je neomylný, jenže jak bývá u něj zvyklostí, vyznělo to jako fráze, neboť v čem konkrétně byl neomylný a hlavně s jakým efektem se omyly projevily, nesdělil. Tímto přiznáním jako by chtěl před veřejností přiznat, že ne všechno, co prošlo rukama ODS, kde zastává funkci jejího předsedy, potažmo koaliční vládou, v níž stojí v čele, se podařilo podle svých představ. Ale také podle představ členů ODS a jejich sympatizantů.

Nedostatky a problémy, které způsobily propad ODS vidí v neobjektivních důvodech, které zdaleka nemohou být tou konkrétní příčinou, protože jakkoliv sice vyzdvihuje "boj s korupcí", výsledky tomu nenasvědčují.

Přesněji řečeno, důsledky z korupce nejsou de facto žádné. Zda analýzy zmíní i všechny skutečné příčiny, které jdou na vrub ODS a koaliční vlády a vlády předchozí, je na bíledni. Nejspíš ne, protože tak hluboko sahat do svědomí si žádný z nich nepřipustí. Škoda, protože by se jim v budoucnu možná lépe se svým (nečistým) svědomím žilo.

Pan premiér a předseda ODS volá po nutných analýzách, které by měly napovědět, co se dělalo špatně a co by se mělo změnit. Do toho se také promítá fakt, že po dvaceti letech fungování "nového" politického systému se nahromadily různé negativní zkušenosti a touha po možná neidentifikovatelné, ale "nějaké" změně. Ta je živená nejrůznějšími novodobými mesiáši, kteří mají velký mediální prostor, ale sami nepřinášejí hodnověrnou alternativu.

"Nemůžeme si namlouvat, že se větší míra objevování různých kauz v posledních dvou letech nepodepsala na výsledku a voleb a vnímání veřejnosti. Přestože právě v poslední době dochází ke značnému průlomu v boji proti korupci a ekonomické kriminalitě, právě významná medializace různých afér je pro značnou část veřejnosti důkazem 'prohnilosti' celého systému. A zatím se nedaří přesvědčit značnou část veřejnosti, že se jedná o pozitivní, nikoli o negativní trend", říká premiér Nečas.

Má-li Petr Nečas na mysli trend prosazování reforem, pak bude dost nesnadné přesvědčit veřejnost o pozitivním trendu, protože takové trendy jsou pozitivní jen z hlediska programového prohlášení vlády pod záštitou koaliční smlouvy, které však nejdou veřejnosti vstříc, ale naopak.

Koaliční vláda, pod vedením ODS, ale pod taktovkou TOP09 prosazuje trendy privatizace a destrukce veřejných, tedy ještě státních služeb a ekonomických (výrobních) subjektů v návaznosti na privatizační trend všeho, co lze ještě významného (ze státního sektoru) dostat do soukromých rukou.

S touto myšlenkou byla vytvořena jak koaliční smlouva, tak společný program vlády, z nichž pak plynuly kroky reformy ve zdravotnictví, sociálním a důchodovém zabezpečení, školství, daňovém systému atd.

To vše nikoli v jednotě koaličních stran, ale v rozhádaném partnerství, nespolehlivosti a nejednotě, ve stavu, kdy za necelé dva roky vlády byly ve vládě vyměněno deset ministrů ze všech na koalici zúčastněných stran, kde však hráli prim ministři za ODS, z jejichž řad byli vyměněni čtyři z deseti.

Samozřejmě že ne všechno jde na vrub ODS, nicméně (obrazně řečeno) hlavou koaliční vlády je předseda ODS, krkem, který hlavou kroutí pak neoficiální šéf, první místostarosta (a zakladatel) TOP 09 ministr Miroslav Kalousek. Tedy představitelé nejsilnějších pravicových stran, které v krajských a senátorských volbách utrpěli totální debakl. (O tom, že vládní veš LIDEM dostala 0,2 % hlasů snad ani není nutné zmiňovat).

Nebyl by to ovšem pan premiér Petr Nečas, aby nemírnil krutost totálního volebního neúspěchu poukazem na "české pozitiva". Zde jsou jeho slova:

"Česká republika na tom v evropském srovnání vůbec není špatně. Máme 7. nejnižší veřejný dluh, 6. nejnižší nezaměstnanost a nejnižší míru chudoby v rámci Evropské unie. Rodiny s dětmi u nás platí nejnižší přímé odvody mezi zeměmi sdruženými v OECD. Pohled zahraničních investorů a institucí na českou ekonomiku je zatím velmi pozitivní, což se projevuje mimo jiné rekordně nízkými úroky za české dluhopisy. Česká republika zkrátka na rozdíl od řady jiných evropských zemí stojí daleko od dluhové pasti. Musím však sebekriticky přiznat, že se nám tento pohled nepodařilo převést do české veřejnosti. Nedařilo se nám vysvětlovat naše kroky, příliš mnoho času a energie jsme strávili věnováním sami sobě. Svým vnitřním problémům, ale i problémům uvnitř vládní koalice, a to lidi otravuje"!

Pan předseda Nečas má zajisté v něčem pravdu, ale je to pravda jen částečná, protože co je občanům ČR platné, že máme 7. nejnižší dluh, když se právě dluhovou službou (plněním splátek z dluhů vyplývajících) vláda ohání, že jsme na 6. místě s nezaměstnaností, když cca 700 tisícová armáda nezaměstnaných nemůže platit daně, ale stojí stát miliardy, pohled zahraničních investorů a institucí na českou ekonomiku je "zatím" pozitivní, ale žádní se k nám nehrnou a že ČR, na rozdíl od řady jiných evropských zemí stojí daleko od dluhové pasti, když utahování opasků se stalo rituálem každého průměrného občana. Tomu mohou skutečně věřit jen samotní členové ODS a její sympatizanti. Na druhé straně to opravdu, ale opravdu lidi otravuje (kulantně řečeno). A moc!

P. Nečas jakkoliv si usilovně a vydatně sype popel na hlavu, neúspěch svůj, ODS a potažmo vlády tím nemůže nijak ospravedlnit. Taková fakta jsou dobrá možná pro přednes k představitelům EU nebo jiných mezinárodních organizací (MMF apod.), ale vnitřní dopad vládnutí koaliční vlády za intenzivního účinkování ODS v koaliční spolupráci s TOP09 a dřívějšími partnery z VV, dnes LIDEM, však veřejnost o negativních, především sociálních dopadech na velkou část občanů, zcela jistě nepřesvědčí.

Předseda ODS si je vědom vážnosti situace, která ohrožuje vlastní existenci ODS do budoucna. Jako správný "lídr" proto ve svém dopise členům ODS představil 7. bodů v materiálu, který nazval "Cesta k důvěře". Bude-li to k čemu dobré, ukáže až čas, na který si budou muset dost dlouho počkat. Kromě toho je také odhodlán pokračovat v koaličním spřežení s TOP09 a nelegitimní LIDEM, což už samo o sobě nabourává věrohodnost jeho odhodlání, protože jen fantasta může věřit tomu, že koaliční vláda přežije v situaci, kdy už jeden člen vlády lije kýbl špíny na druhého, jen aby obhájil sice společné, přesto rozporuplné cíle pravicové politiky (ne)zodpovědné vlády, která stát za posledních pět šest let dostala až na lopatu hrobníka demokracie.

Dnes vláda a ODS "mele z posledního". Na jak dlouho to ještě vystačí ukáží nejbližší dny či týdny. Na víc určitě nemají.

0
Vytisknout
8521

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2012