Rusko zkouší německá obrněná vozidla, uvažuje o vojenskotechnické spolupráci

30. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Šéf koncernu Rheinmetall AG Klaus Eberhardt poskytl listu Rheinische Post rozhovor věnovaný perspektivním trhům. Mezi jinými se zmínil také o Rusku, což v mateřské zemi vyvolalo bouřlivé reakce kvůli stavu dodržování lidských práv.

Eberhardt ovšem poněkud přehání. Fakticky se spolupráce Rheinmetallu s Rusy omezuje na projekt v Mulinu v Nižegorodské oblasti. Zde vzniká armádní výcvikový polygon, jenž by měl být dobudován v roce 2014. Má zahrnovat trojrozměrné trenažéry, laserové klamné cíle a další moderní zařízení umožňující velmi rychlý výcvik bez použití munice.

Jedním z důvodů vzniku tohoto projektu jsou také závěry z vyhodnocení gruzínského tažení v roce 2008, které odhalilo taktické a operační nedostatky.

V současnosti také probíhají testy některých německých modelů obrněné techniky. Spekuluje se o nákupu tanků Leopard 2 pro ruskou armádu, ale také o možnosti podílet se na jejich výrobě. Rusko by také mohlo mít zájem o individuální komunikační systém vojáka Glaudius vyráběný rovněž koncernem Rheinmetall.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8164

Diskuse

Obsah vydání | 31. 10. 2012