Když kampaň HzPD nepomůže, pak rozhodně neuškodí

6. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Jsem členem Hnutí za Přímou Demokracii (HzPD), které iniciovalo kampaň za vhazování neplatných volebních lístků do uren (mám tu čest být jedním ze spolutvůrců kampaně za vhazování neplatných volebních lístků), píše Jaroslav Plucar.

Jsme velmi rádi, že i této kampani poskytujete v Britských listech prostor pro vyjádření názorů pro i proti.

Mám však pocit, že jste ne zcela pochopil skutečný smysl a účel kampaně. Proto si s Vašimi posledními glosami Volební aritmetika" a "Někteří lidé jsou nepoučitelní" dovolím trochu nesouhlasit a závěrem vznést dotaz.

Volební aritmetika je jasná: Vhození neplatného hlasu má na volební výsledky a důsledky stejný vliv, jako neúčast ve volbách. Kdyby ve volbách vhodilo do uren platné hlasy jen 10 občanů ČR, z toho 6 pro ODS, pak by ODS ve volbách získala 60 procent hlasů a do sněmovny by napochodovalo 120 poslanců ODS (nebude-li těch 10 hlasů z jednoho obvodu, ale tyhle nuance nechávám stranou). Potud shoda.

O kousek dále v glose "Někteří lidé jsou nepoučitelní" (Gina Horylová) už si dovolím trochu nesouhlasit.

Paní Ginu osobně znám a ona (na rozdíl ode mně) ve volbách už jednou kandidovala (za ODS) a znechucena "kvalitou volebního boje" se nakonec dala k nám.

Já jsem zatím nikde nekandidoval (a ani nehodlám), protože na volby jsem skeptik už od roku 1970 (ne na volby jako takové, ale na manipulaci, která je provázela tehdy a bohužel i nyní).

Nesdílím však Vaše přesvědčení, že: "jedinou možností, jak se postavit proti stranám, které mě jako voliče neuspokojují, je založit vlastní stranu prosazující hodnoty, které považuji za legitimní a kandidovat s ní ve volbách.".

Tato rada je pro paní Ginu, pro mně a odhadem i pro více než 95% populace rovnocenná radě Marie Antoinetty pařížskému lidu, že "když mají hlad a nemají chleba, tak ať jedí koláče". Na takový postup nemáme peníze a nemáme ani šanci je sehnat.

Podle mínění HzPD je možností více a HzPD už se vydalo jinou cestou. Nechci ji zde rozebírat - mluvím o ní jen proto, že kampaň za neplatné volební lístky je jenom jedním malým krůčkem na ní.

Cíl kampaně je prostý: zjistit pravdu o tom, jak to vlastně je s nespokojeností občanů s politickou scénou jako celkem, a pokud opravdu existuje, pak nespokojeným poskytnout možnost k jejímu explicitnímu vyjádření (přetržením volebního lístku) s tím, že ve volebních výsledcích se dozvíme, jak je to doopravdy.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2010 byla účast 62,6% s tím, že neplatných hlasů bylo 0,63%.

V zásadě může nastat jeden ze čtyř typů situace (mezitypů je samozřejmě více):

  • účast 62,6%, neplatných hlasů 0,63% - nespokojenost občanů s politickou scénou jako celkem je iluzí - stejné jako 2010
  • účast 72,6%, neplatných hlasů 10,63% - nespokojenci, kteří minule nepřišli, teď přišli a přetrhli lístky; ostatní volili stejně jako 2010

  • účast 72,6%, neplatných hlasů 20,63% - stejné, jako předchozí, a navíc 10% nespokojenců, kteří minule volili jen aby někoho volili, aniž by si vůbec přečetli jejich volební program, natož pak aby s ním souhlasili (tzv. "neupřímné" hlasy) a teď přetrhli lístky

  • účast 72,6%, neplatných hlasů 0,63% - nespokojenost občanů s politickou scénou jako celkem je iluzí - reakce občanů na současné kauzy se přelila do hlasů kandidujícím stranám
Poznámka: jsem si vědom, že platí-li texty komentářů, pak by procenta neplatných hlasů byla vyšší; jde mi o vyjádření smyslu, ne o přesnost čísel.

Za týden už budeme mít reálná čísla krajských voleb. Mám za to, že s touto kampaní je to jako s akupunkturou - když nepomůže, tak rozhodně neuškodí.

Volebním komisím práci nepřidělá a volené strany nijak nepoškodí. Ledaže by se některé strany cítily poškozeny tím, že přijdou o tzv. "neupřímné" hlasy voličů (viz výše).

To je vše a můj dotaz zní co tomu říkáte.

0
Vytisknout
7201

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012