O lůze s příjmy pod 25 000,- Kč čistého

5. 10. 2012 / Jindřich Bešťák

čas čtení 4 minuty

V jednom z textů BL tohoto týdne jsem našel odkaz na Facebook. Šlo o vyjádření názoru či postoje od zřejmě někoho z nově (nebo opět?) se rodícího, či z pěny dní vyhřeznutého typu "Nadčlověka". Pod fotkou bezdomovců z Václavského náměstí bylo lapidárně sděleno, že ta nevzdělaná lůza, ke které je třeba řadit lidi s měsíčními platy nižšími než 25 000.- Kč čistého (sic!), by tady neměla mít vůbec žádný nárok cokoli ovlivňovat - a tedy ani volit.

Tou nemajetnou a bezcennou lůzou jsou tedy v očích těchto "lidí jiné kategorie" v podstatě např. všichni učitelé základních i středních škol, mnozí pracovníci státní správy se středním i vysokoškolským vzděláním a celá plejáda zaměstnanců, řemeslníků, o důchodcích nemluvě. V podstatě se zřejmě jedná o velkou část naší platově stále klesající střední třídy.

Když jsem už dříve něco podobného někde zaslechl, tak jsem to považoval za jakýsi výron pomatenosti, za nějaké zdrogované hlasy z přítmí podivných barů, ze šedé zóny napájené špinavými obchody nejrůznějšího druhu. Možná jen marginální a přechodný jev.

Ale opravdu? Abychom se nemýlili! V období sociálních sítí a různých bratrstev kočičí pracky podávané v bílých rukavičkách i našim vlivným úředníkům a politikům není již vůbec důležité, zda se jedná pouze snad o desítky, či třeba stovky takto smýšlejících individuí. Důležitý je jejich vliv. Vždyť tu máme jeden takový dost zvláštní případ denně na očích -- LIDEM - pidistranička bez řádných voleb, která je přímo existenční oporou vlády při hlasování o stěžejních zákonech. Stačí pár lidí, schopných i všehoschopných. Tímto LIDEM ještě nespojuji s výše uvedeným problémem.

S jistou mírou pravděpodobnosti lze spekulovat o tom, že tyto zcela zjevně fašistoidní názory vyrostly na hnojišti naší rychlé privatizace, v oblasti stamilionových kšeftů, jejichž zločiny se jen velmi pomalu a občas dostávají na světlo. Řekl bych, že pro tyto zřejmě převážně rychle zbohatlé osoby je demokracie a lidskost sprosté a zcela zbytečné slovo. Člověk rovná se výše jeho příjmu a případná použitelnost(kde to začalo už víme). Jejich příjmy musí být někde kolem 250 000 až třeba 500 000 měsíčně plus/minus, možná i daleko více, takže částka 25 000.-Kč měsíčně je pro ně už mimo oblast jejich rozlišovací schopnosti. Představa, že za tyto peníze žijí i rodiny např. s dvěma dětmi je pro ně mimo jakoukoli představitelnou realitu.

Záměrně jsem zde nepoužil slovo podnikatel, jelikož se rozhodně nechci nevhodně dotknout všech těch, kteří poskytují lidem pracovní místa, dodržují zákony této země a platí řádné daně tomuto státu.

Umím si představit, že po několika panácích a nějakém tom kuřivu se těm, o kterých je tady především řeč, mohou v tom rauši rýsovat i všelijaké další představy. Ne sice příliš originální, neboť skoro všechno už tu přece bylo. Např. jakási vyhrazená území za ploty pro tu nejhorší lůzu, řekněme rovnou ohradníky s napajedly, hnojištěm a nějaké boudy se senem a slámou pro přespání. Pro ty trochu přece jen lepší a ještě práceschopné takové pěkné, naše, ozdravné pracovní tábory. Nicht war, Meine Herren?

Že přeháním? Tak to opravdu teď nevím. A pil jsem jen čaj, jelikož mám rýmu. Nekouřím. Prostě jen takové úvahy o tom, že by tady zase jednou mohl opravdu, ale opravdu nastat konec srandy.

0
Vytisknout
17515

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2012