Volme strany s možností odvolání politiků

8. 10. 2012 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Obdržev hlasovací lístky do krajských voleb, usoudil jsem, že bych se měl otázkou zda se jich zúčastnit nebo nikoliv vážně zabývat.

Obrátil jsem se proto k Britským listům a poradil se s příspěvkem Jaroslava Plucara, který v něm odkazuje na stanovisko Hnutí za přímou demokracii. Milan Valach v něm mj. vyzývá voliče k tomu, aby volili "ty strany a nezávislé kandidáty, kteří ve svých programech prosazují uzákonění obecného referenda, odvolatelnost politiků a další nástroje přímé demokracie."

Vzal jsem tedy ty  hlasovací lístky a věnoval pošmourné nedělní odpoledne prolézání internetu. Volební strany, které deklarují všechny tyto cíle, jsem našel tři: Cibulkův Pravý blok (název strany si dovoluji zkrátit proto, aby čtenář mohl číst dál), Moravany a Nezávislé. Z parlamentních stran tedy žádnou. Patrně v nich jsou političtí inženýři, jimž volby slouží toliko k tomu, aby se na čtyři léta vyšvihli na koně moci.

Česká pirátská strana podporuje přímou demokracii.

Pouze k obecnému referendu se v nějaké podobě přihlásila SPO -- Zemanovci, KSČM, Strana zelených, ČSSD.

Informace zveřejněné na internetu lze sice srovnávat velmi obtížně, některé programy (např. NS-LEV21) mají i 170 stran, jiné pár řádků.

Možnost odvolat politiky, která je pro mne lakmusovým papírkem ochoty podřídit se během volebního období veřejné kontrole s následkem možné ztráty pozice v případě deficitu důvěry, však skutečně nabídly jen tři výše jmenované partaje.

Dotčení straníci mohou namítnout, že jejich programy tuto problematiku neřeší, ta že může být předmětem diskuse v jejich rámci, zaměřují se na konkrétní témata, atd.

Srozumitelný volební program je jistě důležitý. Mají je samozřejmě i zmíněné subjekty a ten kdo si je přečte, sezná, že se významně liší. Není problém si mezi nimi vybrat. Byv vychován realitou chování stran mezi volbami, je pro mne ale podobně významnou možností nedávat stranám bianco šek jen na bázi jejich programových slibů. Deklarace toho, že se budou chovat čestně, by měla být důležitá neméně.

U "zavedených" - ať už parlamentních nebo řady mimoparlamentních -- stran, které jsou součástí systému, tento slib postrádám.

0
Vytisknout
7904

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2012