Koho volit v krajských a senátních volbách?

9. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 9.10.2012 -- Čeští voliči se mohou snadno zorientovat v postojích politických stran. Stačí jim k tomu vyplnit Volební kalkulačku na adrese www.volebnikalkulacka.cz. Poprvé v české historii je volební kalkulačka upravena zvlášť pro každý kraj a pro senátní volby. Voliči tak mohou srovnat postoje stran k důležitým lokálním tématům svého kraje. Kalkulačku už si vyplnilo 60 000 občanů.

Test volebních kalkulaček trvá přibližně pět minut a volič při něm odpoví formou ano/ne/nevím na dvě desítky otázek. Výsledkem je přehled shody politických názorů voliče s jednotlivými stranami či kandidáty na škále od -100 do 100 %. Volič si také může nechat zaslat stanoviska všech stran k jednotlivým otázkám emailem.

Pět nejlépe investovaných minut před volbami

"Vyplnění volební kalkulačky je pro občany pět nejlépe investovaných minut před volbami," říká vedoucí projektu Volební kalkulačka z občanského sdružení KohoVolit.EU Michal Škop. Pro voliče je časově mnohem efektivnější věnovat pět minut volební kalkulačce než hodiny procházet volební programy stran a kandidátů. "Volební programy jsou zdlouhavé, pro občany nesrozumitelné a některé menší strany nebo kandidáti je ani nemají. Do toho navíc probíhá předvolební kampaň, kde padají každou chvíli jiné výroky. Pro voliče není jednoduché se v tom všem zorientovat. Volební kalkulačka je nástroj, jak zjistit, kdo skutečně reprezentuje jejich názory," dodává Škop.

Pro senátní a krajské volby 2012 sestavil tým pracovníků KohoVolit.EU celkem 14 unikátních setů otázek -- 13 pro všechny kraje a ještě jiné pro senátní volby. K těmto otázkám potom zjišťoval postoje všech kandidátů a kandidujících stran. Výsledkem je již osmá a doposud nejkomplexnější volební kalkulačka z dílny tohoto občanského sdružení.

Vložte si kalkulačku na vlastní web

Volební kalkulačku si každý může snadno vložit na svůj web. Stačí následovat LINK, kde najdete i návodnou videoukázku. Vložení je snadné i pro běžného uživatele internetu. Probíhá na stejném principu jako vkládání videí z Youtube.

0
Vytisknout
8033

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2012