Děti mladší tří let by se neměly dívat na televizi

9. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Lékaři a vláda by měla určit limity, jako jsou určovány pro alkohol, na dobu po níž se smějí děti dívat na obrazovky, a děti mladší tří let by se na televizi neměly dívat vůbec.

Analytický článek ve vědeckém časopise Archives of Disease in Childhood varuje, že obsese dětí s televizí, počítači a hrami na obrazovce poškozuje jejich psychický vývoj a způsobuje jim i dlouhodobé fyzické poškození. Doporučení v Americe, v Kanadě a v Austrálii už omezují dobu, po niž mají být děti vystavovány obrazovkám.

V průměru tráví britský teenager civěním na obrazovku doma šest hodin denně - do toho se nepočítá čas ve škole. V severní Americe to je téměř osm hodin denně. Avšak záporný vliv na zdraví vzniká za dvě hodiny sezení u obrazovky: vzniká dlouhodobé riziko obezity a problémů se srdcem.

Kritickou dobou, kdy se rozvíjí mozek, jsou první tři roky života. V této době potřebují děti vstupovat do interreakce se svými rodiči, dívat se jim do očí a ne na obrazovku.

Americké ministersto zdravotnictví se nyní snaží prosazovat omezování přístupu dětí a mladistvých k obrazovkám jak zásadní zdravotní prioritu. Podle amerického zdravotnictví by děti ve věku 0 až 2 let neměly být vystavovány obrazovkám vůbec a přístup k obrazovkám pro starší děti do 16 let by měl být omezen na dvě hodiny denně. Děti by neměli ve svém pokoji mít žádné obrazovky.

Potíž je, že rodidě bojují s technologií neúspěšně. "Bylo by bezvadné, kdyby někdo vynalezl zámek, který automaticky v domácnosti po určitou dobu vypne počítače a obrazovky," konstatovala Justine Roberts, z organizace Mumsnet.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7781

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2012