Řečtí protifašističtí demonstranti "byli mučeni"

9. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Patnáct osob, zatčených v Aténách, tvrdí, že byli podrobeni tomu, co jejich právník charakterizuje jako "ponižování ve stylu Abu Ghraib"

Patnáct protifašistických demonstrantů zatčených v Aténách během střetu se stoupenci neonacistické strany Zlatý úsvit tvrdí, že je aténská policie mučila. Členové jiné skupiny pětadvaceti zatčených, demonstrujících na podporu antifašistů, uvádějí, že byli biti, donuceni svléci se donaha a ohýbat se před policisty a dalšími zatčenými demonstranty.

Někteří demonstranti, zatčení při první demonstraci 30. září byli biti, policie na ně plivala, uhasínala o ně cigarety, natáčela je na jejich mobilní telefony, vyhrožovala, že záběry umístí na internetu a že poskytne jejich domácí adresy stoupencům hnutí Zlatý úsvit.

V noci svítila policie zadrženým demonstrantům do očí lasery a baterkami. Ženy byly podrobovány sexuálnímu ponižování.

Podrobnosti ZDE

Pákistánská dívka byla postřelena za to, že hájila vzdělání pro ženy

9. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Malala Yousafzai, 14 se stala terčem útoku za to, že podporovala vzdělání pro dívky a poukazovala na zvěrstva, páchaná Talibanem. Postřelil ji ostřelovač z Talibanu cestou autobusem ze školy v městě Mingora v údolí Swat, které bylo r. 2009 scénou intenzivních bojů mezi pákistánskou armádou a Talibanem.

Mluvčí Talibanu přijal odpovědnost za útok. Uvedl, že aktivismus dívky byl "obscénností", kterou bylo nutno zastavit.

Hranice svobody projevu?

Britský mladík odsouzen za výrok na Facebooku

9. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Dvacetiletý britský mladík Azhar Ahmed byl odsouzen k 240 hodinám komunitní služby a k pokutě 300 liber poté, co napsal na Facebook: "Všichni vojáci by měli zemřít a jít do pekla."

Azhar Ahmed z Dewsbury v okrese West Yorkshire přiznal, že umístil výše zmíněný výrok na Facebook letos v březnu krátce poté, co v Afghánistánu bylo usmrceno šest britských vojáků. Nedomníval se však, že jeho výrok je urážlivý. Soud v Huddersfieldu ho však shledal vinným, že zveřejnil "hrubě urážlivou komunikaci". Jeho výrok vidělo nejméně 600 uživatelů Facebooku, takže způsobená škoda "byla podstatná". Ahmed zveřejnil svůj výrok mezi projevy soustrasti a úcty mrtvým vojákům. Kontroverzní výrok napsal v kontextu těchto vět: "Lidé tady řeční o mrtvých Vojácích! A co rodiny, které byly brutálně zabity? Ženy, které byly znásilněny? Děti, které byly rozřezány."

Bojkot voleb je vědomým uvolněním prostoru sviním

9. 10. 2012 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Ano, tutéž otázku jsme v debatách řešili (a vyřešili) ve studentském hnutí Pražského jara 1968. Je-li politika svinstvo, zachováme si čisté ruce, když se od ní odvrátíme? Odpověď je v nadpisu, píše Miroslav Prokeš

Dosáhneme třeba snového pětiprocentního podílu neplatných hlasů, média ho zaznamenají a tím to také skončí. Jsou senátoři, které do funkce zvolilo cca 10 procent oprávněných voličů daného okrsku. Podal snad kvůli tomu některý demisi?

Britové brutálně mučili Afričany v padesátých letech

9. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Minulý týden získali tři staří Keňané právo žalovat britskou vládu za mučení, které utrpěli - kastraci, bití a znásilňování - v britských koncentračních táborech provozovaných britskou koloniální správou v Africe v padesátých letech.

V těchto táborech Britové umučili k smrti mnoho desítek tisíc lidí. Velký počet mužů byl vykastrován kleštěmi. Jiní vězni byli znásilňováni, někdy noži, rozbitými lahvemi, hlavněmi pušek a škorpiony. Ženám byly obdobné předměty vsunovány do vaginy. Britští věznitelé vězňům usekávali prsty a uši, vypichovali jim oči, ničili prsa žen kleštěmi, polévali osoby petrolejem a zapalovali je. Zemřelo mnoho tisíc lidí, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Merkelová se odvážila mezi zuřící Řeky

9. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

V rámci Operace Angela se dnes bude snažit 7000 řeckých policistů udržet řecké demonstranty v uctivé vzdálenosti od německé kancléřky Merkelové, které přijíždí v úterý do Atén, kde bude doporučovat řeckým politikům, aby zavedli její kontroverzní škrty. Po celých Aténách byly na budovy nasprejovány hákové kříže, naznačující, že Merkelová je nacistka, a odbory zorganizovaly na dnešek tříhodinovou stávku.

Merkelová do Athén přijíždí v úterý ve 12.30 středoevropského času, průběžné informace v angličtině jsou ZDE

KSČM je pro mě nejsvobodnější stranou v ČR, za niž se nikdo nemusí stydět

9. 10. 2012

čas čtení 4 minuty

Nejen na blistech zřejmě stále platí, že Evropou obchází strašidlo komunismu, píše Josef Babor.

Je před krajskými volbami a znovu platí ono pravidlo, všichni proti KSČM.

Proti straně, která právě na krajské úrovni má nejméně skandálů s kupčením s veřejnými zakázkami. Ano, mnozí namítnou, že ve vedení středočeského kraje komunisté nezabránili kupčení dr. Rathovi. Organizovaná mafie v podobě vládních stran od roku 89 čerpá sílu z podnikatelského prostředí. Na úrovni krajů těžko hledáte firmy, v jejichž vedení nesedí lidé, jejichž odbornost není zatemněna politickým přesvědčením. V takovém prostředí pak uskutečnit férové výběrové řízení se pak stává takřka nemožné.

Nemají už víno..

9. 10. 2012 / Petr Vařeka

čas čtení 4 minuty

Aktuální diskuse na BL jejíž ústřední otázka zní "Bojkotovat volby?", je odrazem dlouholeté společenské frustrace z vládnoucích politiků, nezávisle na jejich stranických příslušnostech.

Meritem voleb by nemělo být pouhé "potrestání" garnitury, která je právě u moci, jakkoli to je žádoucí, ale hlavně nosná vize, která by znamenala naději pro většinu voličů. A vývoj posledních 23 let se zdá stále víc nasvědčovat tomu, že vidina "lepších zítřků" je pouhou fatou morgánou.

Co (ne)vypovídá o lenosti

9. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 9 minut

Debaty na Britských listech o (ne)možnosti (ne)volit a o aktivitě a pasivitě občanů ve vztahu k volbám a k politickému dění v zemi nabraly dva různé základní směry. Jeden z nich odkazuje na potřebu volit v rámci existujícího systému a pravidel, protože nevolit znamená rezignovat. Kromě volby připouští tento směr ještě založení vlastního politického subjektu, který se bude snažit prosadit své vize. Nejhorší jsou potom ti, kteří ani nezakládají nové strany, ani nejsou ochotni zvolit si z nabízeného menu možných zástupců.

Je to složitější:

O peníze jde také v politice až v první řadě

9. 10. 2012 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Tak jako v ekonomice řada lidí pohlíží na současný stav očima teorií, které popisovaly stav před třiceti čtyřiceti lety, i v politice jsou často v oběhu kompletně zastaralé představy - ve skutečnosti ještě starší než zmíněné ekonomické floskule. Jednou z nich je chybný obraz toho, jak fungují současné politické strany. Velice užitečným korektivem zde může být třeba srozumitelně napsaný článek Jill Leporeové The Lie Factory. How Politics Became a Business (Továrna na lež. Jak se politika stala byznysem) v posledním záříjovém vydání časopisu The New Yorker.

MMF varuje před novou globální krizi, pokud eurozóna nenalezne řešení

9. 10. 2012

čas čtení < 1 minuta

Mezinárodní měnový fond naléhá na vedoucí politiky v eurozóně, aby jednali v reakci na dluhovou krizi v Řecku a ve Španělsku rychle, jinak stáhnou globální ekonomiku do nové finanční krize.

MMF varuje, že je situace vážná a mohla by se vyvinout v hlubší krizi, pokud se šéfové států nepřestanou hašteřit a nevypracují trvalé řešení. Zatímco se ministři financí z eurozóny setkali v Lucembursku ke krizovému jednání a k otevření trvalého záchranného fondu eurozóny, MMF naléhal, aby Evropa a Spojené státy začaly podporovat růst a tím pomohly rozvojovým ekonomikám v Číně, v Brazílii a v Indii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Koho volit v krajských a senátních volbách?

9. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Praha, 9.10.2012 -- Čeští voliči se mohou snadno zorientovat v postojích politických stran. Stačí jim k tomu vyplnit Volební kalkulačku na adrese www.volebnikalkulacka.cz. Poprvé v české historii je volební kalkulačka upravena zvlášť pro každý kraj a pro senátní volby. Voliči tak mohou srovnat postoje stran k důležitým lokálním tématům svého kraje. Kalkulačku už si vyplnilo 60 000 občanů.

Test volebních kalkulaček trvá přibližně pět minut a volič při něm odpoví formou ano/ne/nevím na dvě desítky otázek. Výsledkem je přehled shody politických názorů voliče s jednotlivými stranami či kandidáty na škále od -100 do 100 %. Volič si také může nechat zaslat stanoviska všech stran k jednotlivým otázkám emailem.

Děti mladší tří let by se neměly dívat na televizi

9. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Lékaři a vláda by měla určit limity, jako jsou určovány pro alkohol, na dobu po níž se smějí děti dívat na obrazovky, a děti mladší tří let by se na televizi neměly dívat vůbec.

Analytický článek ve vědeckém časopise Archives of Disease in Childhood varuje, že obsese dětí s televizí, počítači a hrami na obrazovce poškozuje jejich psychický vývoj a způsobuje jim i dlouhodobé fyzické poškození. Doporučení v Americe, v Kanadě a v Austrálii už omezují dobu, po niž mají být děti vystavovány obrazovkám.

Volit-nevolit? Něco dělat: s příkladem návrhů pro jedno z dalších setkání koncem tohoto týdne v ČR

9. 10. 2012 / Vladimír Rott

čas čtení 3 minuty

Přátelé,

zde je můj návrh bodů k diskuzi (= příprava našeho setkání [koncem tohoto týdne])

(1) sítě dobrých lidí, iniciativ, osobnostní (přičemž každý je osobnost, pokud chce a umí, nebo se tomu naučí, či už učí:)

-- (p.m.) jako sítě "horizontální" (pojem Langerův ZDE, pak i Mrázkův ZDE, a pak i Kužvartův ZDE:), ale v tom smyslu že všechny dnešní dimenze jsou/mají být rovnocenné, ne že je vynecháme => asi by byl dobrý jiný pojem, lidem srozumitelný

  • jejich (postupné) sblížení, propojení ("spojení")
  • Je současný kapitalismus "racionální"?

    9. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 5 minut

    Čtenáři se nedávno mohli setkat s pokusem argumentovat racionalitou aktéra ve prospěch racionality celého systému. To je ale velmi podobný postup, jako kdybychom při pozorování šachové partie usuzovali z toho, že určitý hráč správně a podle pravidel táhne pěšcem či střelcem, na jeho vynikající a vítěznou strategii. Takové zobecnění se ovšem sotva dá obhájit.

    Je to trochu složitější

    9. 10. 2012 / Jan Čulík

    čas čtení 3 minuty

    Uznávám erudované analýzy Karla Dolejšího, jejichž společným jmenovatelem je vždycky závěr, že všechno spěje k zániku a nedá se nic dělat. Vzhledem k tomu, že tento závěr je vždycky stejně apokalyptický, vede k vzniku určitého podezření, zda Karlova brilantní analýza není poněkud aprioristická. Totéž platí i o jeho nejnovějším článku o tom, jak kapitalismus spěje nezadržitelně k zániku.

    Předvolební P. S.

    9. 10. 2012 / Lubomír Brožek

    čas čtení 4 minuty

    Idea sociálního státu je v troskách, ambiciózní projekt eurozóny se otřásá v základech a průvodčí v rychlíku ekonomického růstu tahají za záchrannou brzdu úspor jako šílení, snažíce se pasažéry přesvědčit, že jídelní vůz je vyjedený do mrtě a cílem cesty už nejsou ani oslnivé horizonty, ba ani blikavé světélko na konci tunelu. A co hůř -- někdo před námi ukradl koleje.

    Zvolíme trapný bojkot, nebo vystavíme vládě účet?

    9. 10. 2012 / Luděk Prokop

    čas čtení 3 minuty

    Koncem týdne máme možnost jít k volbám a hlasem pro opoziční, případně jiné nekoaliční strany, máme možnost jediným účinným způsobem projevit krajní nespokojenost se současnou koaliční vládou.

    Čtu-li výzvy k bojkotu voleb ať již formou neúčasti nebo přetržením volebního lístku, připadá mě to, že to nějak zařídili v koaličním souzvuku a spolupráci Kalousek s jeho partou.

    Volit či nevolit, a pokud ano, koho?

    9. 10. 2012

    čas čtení 4 minuty

    Z mnoha příspěvků do diskuze na toto téma je zřejmé, že:

    Nikdo z diskutujících není spokojen se současným stavem (nejen) politiky v ČR

    Existují pouze 2 názory na nejvhodnější reakci občana:

    1. Nevolit nebo vhodit do urny neplatný lístek -- tím demonstrovat nesouhlas se současným stavem.

    2. Účastnit se voleb v co největším počtu a oslabit tak pozici dnešních parlamentních stran

    Obávám se, že demonstrativní neúčast (i když argumenty K. Dolejšího chápu) je v dnešní situace spíš škodlivá, jak srozumitelně popsal L.Prokop v příspěvku "K zářným zítřkům neúčastí ve volbách" -- při současném volebním systému je našim politikům jedno, kolik procent voličů jde k volbám. Vždyť i jediný platný hlas dnes legalizuje volební výsledek. Jejich cílem je zjevně dokončit svou práci -- destrukci sociálního státu, píše Petr Meluzín.

    O dluhu bez předsudků:

    Já sám jsem počátek i konec všeho...

    8. 10. 2012 / Ilona Švihlíková

    čas čtení 11 minut

    Dluh -- ono mýtické zaklínadlo, které nás má spasit, nebo naopak přivodit věčnou zkázu. Dluh jako cesta do otroctví, dluh jako jeden ze základních strukturálních znaků nejvyspělejších zemí.

    Dluh je základním kamenem kapitalismu. Kapitalismus totiž nemůže bez dluhu a úvěru (úvěrová emise peněz) fungovat, to by byl jeho konec. Nevím ale, zda ty ekonomy, kteří nyní mávají v ruce Biblí a řeční o tom, jaký je dluh hřích, lze podezírat z toho, že chtějí lstivě odstranit kapitalismus.

    Petr Gazdík potvrdil priority, které má koaliční vláda

    9. 10. 2012 / Jiří Baťa

    čas čtení 3 minuty

    Nedělní OVM byla kromě jiného zajímavá tím, jak se pan Petr Gazdík, předseda klubu TOP09 a starostové, vymezil proti názoru poslankyně K. Klasnové (VV), která vysvětlovala své postoje k problematice schválení zvýšení DPH na 15, resp. 21 % a v protikladu již schváleného zákona o jednotné DPH 17,5 % v r. 2013. Paní poslankyně totiž poukázala na fakt, že současně existující výše DPH 14 a 20 % nepřinesla očekávaný efekt ve výběru daní a vzhledem k předpokládanému nízkému růstu HDP v příštím roce proto nesouhlasí s navrhovaným zvýšením na zmíněných 15 a 21 %. Stejně tak se vyslovila i k již schváleným 17,5 % v r. 2013, které ekonomickou situaci jenom zhorší.

    Volby ve Venezuele

    9. 10. 2012 / Daniel Veselý

    čas čtení 4 minuty

    Tak nám staronový venezuelský prezident Hugo Chávez opět vyhrál v prezidentských volbách s vysokou účastí (81 procent) poté, co porazil silného opozičního kandidáta Henrigue Caprilese o 1,2 milionu odevzdaných hlasů ZDE". Ten svou porážku uznal a mesiáši pro chudobné z venezuelských barrios a venkova k volebnímu vítězství pogratuloval. O demokratickém povaze volebního systému ve Venezuele bývalý americký prezident Jimmy Carter prohlásil, že jde o "nejlepší volební proces na světě ZDE", a to ve srovnání s volebními systémy v 92 zemích světa, jež monitoruje Carterovo centrum. O nějaké "diktatuře" nemůže být tedy řeč -- na rozdíl od očividně nedemokratických voleb v USA.

    DEBATNÍ KLUB:

    Boris Cvek - Jan Paul o umění

    7. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta



    Renesančními schopnostmi obdařený vědec, pedagog, neúnavný politický glosátor, milovník literatury a výtvarného umění Boris Cvek debatuje o výtvarném umění s členem Sdružení výtvarných kritiků a teoretiků, literárním autorem a publicistou, akademickým malířem Janem Paulem na témata: Co je dnes veřejnosti prezentované jako výtvarné umění a co to vlastně je? Čím se může výtvarník uživit respektive mělo by být výtvarné umění dotované z veřejných prostředků? A jaká je identita českého výtvarného umění?

    Předchozí debaty:

    Debata Ludvík Hovorka - Ondřej Dostál: Zdravotnictví jako oběť chtivosti pojišťoven ZDE

    Jakub Kříž - Milan Valach debatují o církevních restitucích ZDE

    Debata Petr Havlík - Miroslav Tejkl: Co je příčinou hospodářské krize? Chamtivost?ZDE

    Květa Lauterbachová a Vít Jedlička debatují o vztahu ekonomiky a politiky ZDE

    Pavel Kohout a Jiří Šteg debatují o budoucnosti demokracie ZDE

    Diskuse Roman Joch - Jan Čulík ZDE

    Diskuse Eric Best - Jan Čulík ZDE

    Vláda v 3D s vysokým rozlišením

    8. 10. 2012 / Marek Řezanka

    čas čtení 4 minuty

    "Tato kauza velmi připomíná klasický korupční vzorec spojený s velkými zakázkami a s financováním politických stran, ke kterému se obvykle obtížně shání vyjádření přímých účastníků. Zveřejněné materiály a výpovědi dokazují, minimálně politické selhání ministra Drobila, a mělo by znamenat jeho okamžitý konec v politice," uvedla Transparency International před tím, než došlo k odstoupení ministra životního prostředí z funkce.

    Důvody možné čínsko-japonské války

    9. 10. 2012 / Petr Fiala

    čas čtení 4 minuty

    Před časem rozvířila média zprávy o konfliktu mezi Čínou, resp. dvěma čínskými státy, tj. ČLR a Čínskou republikou (dále jen ČR), na straně jedné, a Japonskem, o ostrovy ve Východočínském moři. Může takový konflikt přerůst ve válku, jak to naznačily některé diskuze, které byly v poslední době publikovány (viz např. ZDE)? V následující úvaze se pokusím sumarizovat důvody takové potenciální války:

    Kam to vlastně volíme?

    9. 10. 2012

    čas čtení 6 minut

    Ve dnech 12. a 13. října 2012 se v České republice konají krajské volby (jejich výsledkem bude složení krajských zastupitelstev, které si zvolí krajského hejtmana) a první kolo voleb senátních (každé 4 roky se obměňuje jedna třetina, to je 27 z 81 senátorů).V diskusi o tom, zda volit nebo nevolit, zaniká jeden podstatný rys problému -- a to je otázka smyslu orgánů, do kterých se bude volit, píše Vojtěch Běhunčík.

    Před nadcházejícími volbami

    9. 10. 2012

    čas čtení 10 minut

    Může obyčejná občanka přispět do diskuze? Ptá se Marta Vávrová a pokračuje:

    Volit bychom měli zodpovědně, po širokých celospolečenských a přátelských diskuzích.

    Nejsem příznivec revolucí. Revoluce byly vždy zmanipulovány nebo zlikvidovány, protože nebyly připraveny skutečné elity, které by zodpovědně převzaly moc a probojovávaly nové myšlenky, kvůli kterým revoluce vznikaly.

    Polsko zuří, že Britové ignorují polské zásluhy při dešifrování nacistického kódu Enigma

    9. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Britové léta oslavují dešifrování nacistického šifrovacího kódu Enigma britským dešifrovacím střediskem v Bletchley Park jako velký britský národní úspěch. Ve skutečnosti však tento kód dešifrovali polští matematici Marian Rejewski, Jerzy Rozycki a Henryk Zygalski, a to už r. 1932. Němci se domnívali, že je jejich kód nerozluštitelný. Polsko předalo informace o tom, jak dešifrovat kód Enigma, britské a francouzské rozvědce při schůzce ve Varšavě v červenci 1939, jen několik týdnů před začátkem druhé světové války. Britská a francouzská rozvědka také dostala polské kopie šifrovacích strojů Enigma.

    Všem politickým stranám bez ohledu na míru populismu a xenofobie: inzerujte v BL

    8. 10. 2012 / Bohumil Kartous

    čas čtení 4 minuty

    Nedáme vám sice číslo účtu na titulku, ale zato dostanete analýzu vašich přihlouplých kampaní a politik k inzerátu zdarma.

    Reklamní banner politické strany Suverenita na Britských listech (BL) vyvolal jistou kontroverzi. BL publikovaly dotaz čtenáře, zda je z redakční pozice etické, pokud poskytuje komerční prostor straně, která se na prvním místě svého programu uchyluje k průhledné populistické propagandě s citelně xenofobním podtextem. Domnívám se, že 3 000 Kč, které Suverenita BL zaplatila, je patrně nejlepším příspěvkem k podpoře demokracie v její dosavadní historii. Politické strany by na BL rozhodně mohly utrácet daleko víc, dostalo by se jim navíc plné redakční pozornosti.

    Kult násilí metylstátu

    9. 10. 2012 / Václav Dušek

    čas čtení 10 minut

    Nová společenská uskupení se nám míjejí účinkem, jak vidno z pilných informací našeho demokratického tisku, smutná pravda, často připomínající doby honu na čarodějnice a nepřizpůsobivé jedince (nemám na mysli celebritní čističky, roztomilé nablblé paničky a chlapínky dědečky, dělající si vlastní vnuky -- informace, kdo a jak, s kým a proč, za kolik a jak často -- kdo má větší a většího, kdo je blb, psychopat, boháč a chuďas) -- a mezi těmi skvosty vévodí násilnosti veškerého myslitelného druhu.

    Jak zavázat kandidáty k plnění volebních slibů?

    8. 10. 2012 / Vladimír Rott

    čas čtení 1 minuta

    Vážení a milí spoluobčané!

    Pokud se chceme dostat do stavu politické dospělosti, začněme politickým dospíváním a udělejme dvojí.

    Krok první (k tomu dospívání:-)

    Přestaňme naslouchat blábolům o trhání lístků, neúčasti ve volbách a nebo o tom že musíme volit ty na které pak nadáváme. Natož pak takové bláboly šířit.

    Krok druhý (k té dospělosti:-)

    Domluvme se na tom, jak osobně zavázat každého z těch kandidujících, kterou/kterého bychom chtěli volit k tomu, že:

    Intelektuální lenost

    8. 10. 2012 / Jan Čulík

    čas čtení 1 minuta

    Bědovat nad tím, že nic nejde, všechno je ztraceno, jsme obětí zlých cizáckých korporací a domácích zločinců je intelektuální lenost. Je jistě velmi uspokojivé blahopřát si, že jsme úplně v háji a my jsme ti čistí, protože se na zločinném systému kolem nás nepodílíme.

    Jenže kromě hřejivého pocitu, že já jsem ten opravdu dobrý, který tomu všemu rozumí, ale zloduchové kolem mě, doma i v zahraničí, mně odebrali veškerou možnost jednat, takže se nemusím pokoušet o zlepšení své situace a nemusím přemýšlet nad možnými řešeními, nepřináší takový postoj nic.

    P.S. Karel Dolejší upozorňuje, že pouhé, podle něho "nekritické" hlasování pro nějakou politickou stranu, bez uvědomění si, že prostě podmínky jsou nepříznivé, a s tím se nedá dělat nic :) může vést k nástupu nacismu, a proto nehlasujme!! :) Je to argument vytržený z kontextu. Je lehké si argument oponenta upravit a pak proti upravenému či zjednodušenému argumentu bojovat. Nikdo samozřejmě nedoporučuje, aby občané hlasovali nekriticky pro Hitlera :) při zanedbání pozornosti k všem zásadním patologickým jevům systému. Myslím, že přijmeme-li premisu, že podmínky jsou nepříznivé a nedá se proti nim dělat nic, nezbývá nám než spáchat sebevraždu. Jenže to obhájci nečinnosti nedělají, zůstávají jen v samolibém limbu, kdy vědomí, že se nedá dělat nic, je osvobozuje od jakékoliv odpovědnosti za vlastní osud. Z argumentace Karla Dolejšího také bohužel nevyplývá, že neúčastí při volbách se jaksi automaticky patologické jevy systému odstraní. Naopak, neúčast některých voličů ve volbách povede k tomu, že se moc establishmentových stran posílí. Ale to už jsme tu měli...

    Volme strany s možností odvolání politiků

    8. 10. 2012 / Milan Daniel

    čas čtení 2 minuty

    Obdržev hlasovací lístky do krajských voleb, usoudil jsem, že bych se měl otázkou zda se jich zúčastnit nebo nikoliv vážně zabývat.

    Obrátil jsem se proto k Britským listům a poradil se s příspěvkem Jaroslava Plucara, který v něm odkazuje na stanovisko Hnutí za přímou demokracii. Milan Valach v něm mj. vyzývá voliče k tomu, aby volili "ty strany a nezávislé kandidáty, kteří ve svých programech prosazují uzákonění obecného referenda, odvolatelnost politiků a další nástroje přímé demokracie."

    Ještě 150 dní aneb Velmi tristní konec Klausovy éry

    8. 10. 2012 / Josef Brož

    čas čtení 4 minuty

    Co ještě budu muset strpět... Musel jsem si tu Klausovu větu přečíst víckrát. A že těch vět bylo více, několik vět, které stojí za to. Čtenáři se možná v hospodě bavili: to máme ale prezidenta ze IV. cenové kategorie! Škoda, že už ty hospody zrušili...

    Vypadá to jako velmi tristní závěr jedné éry. Prezident Václav Klaus, jehož dny už jsou na Hradě sečteny, pronesl v sobotním interview v Lidových novinách větu, kterou patrně chtěl, abychom si všichni zapamatovali: "Budete-li mne zastrašovat, zůstanu!"

    Nezájem ohrožuje kulturu mnohem víc než chybějící dvě miliardy z ministerstva

    8. 10. 2012 / Martin Víta

    čas čtení 9 minut

    Zpráva o tom, že rozpočet Ministerstva kultury by měl být v období 2013-2015 snižován oproti letošním 8,4 mld. až na 6,5 mld. Kč, vyvolala řadu negativních reakcí nejen u potenciálně dotčených lidí. Odhaduje se, že tyto restrikce se dotknou především živé kultury. Jak tomu už v Čechách bývá, téma financování zcela zastínilo skutečné příčiny neutěšených poměrů v oblasti živého umění. O co horečněji se diskutuje o dvou miliardách ročně v rozpočtu MK ČR, o to méně energie a myšlenkové kapacity zbývá na systémové řešení problémů v kultuře.

    BRITÁNIE:

    Ministryně vnitra chce omezit přistěhovalectví z Evropské unie

    8. 10. 2012

    čas čtení 1 minuta

    Konzervativní britská ministryně vnitra Teresa Mayová se bude pro Británii snažit zrušit základní princip Evropské unie, totiž volný pohyb zaměstnanců po celém území EU. Zároveň se chce pokusit zakázat vstup do Británie pro členy rodin zaměstnanců z EU, kteří v Británii pracují. Chce také zabránit tomu, aby měli občané EU přístup k britským sociálním dávkám, jako je podpora v nezaměstnanosti.

    Veškeré toto úsilí je v přímém rozporu s nedávnými rozhodnutími evropských soudů o volném pohybu zaměstnanců po celé EU, avšak Mayová se domnívá, že ve spolupráci se zeměmi, jako je Holandsko, se jí podaří prosadit zákaz vstupu občanů EU do Británie a odebrat občanům EU právo na sociální dávky v Británii. Britské ministerstvo zahraničí varovalo, že by to mohlo vést k odvetným opatřením vůči Britům žijícím v zahraničí, jako jsou například britští důchodci žijící ve Španělsku.

    Podrobnosti v angličtině ZDE

    Hodní hoši dostanou povolávací rozkaz

    8. 10. 2012 / Karel Dolejší

    čas čtení 2 minuty

    Někdy se stane, že komponenty potřebné k adaptaci parlamentního systému na nové zásadní výzvy - ekonomické zdroje, věrohodná systémová výzva artikulovaná v podobě politického protivníka a účelně kreativní část establishmentu - nejsou bohužel v potřebnou chvíli pohromadě.

    V Německu počátkem 30. let došlo právě k tomu. Zemi v rámci Versailleského systému obrali na reparacích vítězové I. světové války - a sotva se začala hospodářsky vzpamatovávat, zdevastovala ji světová ekonomická krize. Věrohodné systémové výzvy nechyběly, existovaly naopak hned dvě - na levé i pravé straně politického spektra. Jenže hlavní strany se rozhodly, že když mají jen omezené možnosti zlepšit postavení nižších vrstev, bude pro ně výhodnější použít jednu ze systémových výzev ke zničení druhé, místo aby se snažily jít ve šlépějích starého Bismarcka a usilovaly o skutečnou sociální soudržnost. Nacisté tedy měli zničit komunisty, a pak i sociální demokraty - nyní už reformní stranu, která delší čas vládla v Prusku.

    DOPIS POSLANCŮM

    Hlasujte pro novou ústavu a odpovědné poslance

    8. 10. 2012

    čas čtení 2 minuty

    tisková zpráva

    Vážené poslankyně, váženi poslanci,

    Evropská komice nedávno odhalila, jakým způsobem jsou u nás organizovaně rozkrádány dotace EU a veřejné finance. Následně to potvrdily i německé tajné služby a EK zastavila tok evropských peněz do ČR do doby, dokud budou u moci lidé Petra Nečase a Miroslava Kalouska.

    "Založit novou politickou stranu nejde, protože nám to Moravec nedovolí." - Skutečně?

    7. 10. 2012 / Jan Čulík

    čas čtení 7 minut

    Už vidím Miroslava Kalouska, jak ho trhání volebních lístků přiměje k naprostému politickému přerodu. Půjde do televize, před kamerami se bude kát a rozhodne se radikálně změnit celý český politický systém k lepšímu.

    Vy mě fakt bavíte, pane Čulíku. Spadl jste snad z višně? U nás je stran, které jsou volitelné, jako máku. Ale nikdo je nevolí, protože je pan Moravec a média obecně prostě ignorují. Vlastnictví médií a mediální obraz je podstatný a nikoliv volby. Založte si stranu. Bez kladného přístupu médií, který něco stojí, jste nýmand, píše Tomáš Rampas.

    Tak tohle je už mezi všemi těmi reakcemi na postoj čtenářů k nadcházejícím volbám docela směšný extrém. Přesto se obávám, že vyjadřuje zřejmě názor mnoha lidí v České republice. Je součástí líného a nekompetentního alibismu, typické výmluvy, proč nic nejde a nemá cenu se o cokoliv snažit, protože všechno je od samého začátku odsouzeno k neúspěchu. Takže vlastně jediné, k čemu se člověk odhodlá, je chabě remcat v hospodě nad pivem anebo na facebooku či na fórech českých deníků.

    Skutečnost je samozřejmě jiná. Proti současnému marasmu v Česku se dá účinně zasáhnout. Museli by však lidi přemýšlet, sjednotit se a jednat. Není to zas tak složité.

    Dovolte mi shrnout hlavní body celé této diskuse.

    Níže uvedené poznámky jsou pro lidi, kteří jsou nespokojeni s dnešním českým politickým establishmentem. Přetrháváním volebních lístků se však sotva něco vyřeší.

    Uznávám, že možná existuje množství lidí, možná drtivá většina, kteří jsou v dnešním Česku s poměry naprosto spokojeni. Vy, prosím, asi tento příspěvek přeskočte.

    "Musíme tuto přechodnou etapu překonat pomocí existujících levicových stran"

    7. 10. 2012 / Josef Mrázek

    čas čtení 1 minuta

    Vhozením neplatného lístku se opravdu nedosáhne ničeho navíc proti tomu, když nepůjdete volit. Ale prospějete ODS, TOP 09 a bývalým VV tím, že nedáte hlas jejich odpůrcům. Prostě musíme být schopni posoudit, kdo je pro nás nejpřijatelnější, i když ne ideální, protože ještě nefunguje takové hnutí, které by volbami prošlo. Musíme totiž volit to, co projde a dokud nebudeme mít připraveno něco lepšího, musíme volit ty, kteří podrží sociální jistoty. Jestli to ovšem chcete. Jestli ne, tak není problém, volte Kalouska!

    Myslel jsem, že není možné, aby někdo po tom všem nechápal, že s ohledem na nepřipravenost řešení občanským politickým hnutím musíme nejbližší etapu překonat pomocí obou levicových stran. A musíme jim hned potom postavit jako konkurenci neideologický model občanského politického hnutí, kde představy stoupenců přímé demokracie budou jen jednou ze samozřejmostí. Ale nesmí se z toho dělat nic fundamentalistického.

    Josef Mrázek

    Hlasujte pro přímou demokracii, nebo přetrhněte volební lístek

    8. 10. 2012 / Milan Valach

    čas čtení 9 minut

    Odmítám podporovat tento zatuchlý systém vlády politiků nad občany. Můj hlas nedostanou. Na můj hlas se nebudou moci odvolávat, až budou opět uskutečňovat své politické čachry, uzavírat nemravné koalice a rozdělovat si lukrativní posty ve správních radách.

    Bohužel, většina lidí si nedokáže představit nic jiného, než to, v čem nyní žijí. Kupeckými volebními počty se skutečně nelze dopracovat zásadní změny.

    V silně zjednodušené podobě to vyjadřuje známý slogan: Kdyby volby mohly něco změnit, již dávno by je zakázali.

    Venezuelský prezident Hugo Chávez získal třetí funkční období

    8. 10. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Venezuelský prezident v nedělních volbách obhájil svou funkci a bude ji tedy vykonávat již potřetí. Přežil tak zatím nejtěsnější volební souboj s opozicí, která ho obviňuje z "nespravedlivého" využití ropného bohatství a téměř úplné kontroly státních institucí.

    Anti-pohřeb Jakuba Poláka

    6. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

    čas čtení < 1 minuta

    To co jsem ti Jakube nestačil říci, je, že jsi byl i vynikající novinář. Nikdy a nikým ses nenechal koupit. Neúnavně a neodbytně jsi se ptal, dokázal jsi logicky dedukovat fakta skrytá za příkrovem lží a nebál jsi se. Nebál jsi se napsat pravdu. Novinařina se nedá dělat za peníze. Tou se musí žít.

    108 snímků Štěpána Kotrby FOTOGALERIE

    Proč se nepoučit z historie?

    8. 10. 2012 / Daniel Řezníček

    čas čtení 1 minuta

    Zdá se mi, že když doporučuje nevolit, si pan Sládek plete pojmy "systém" a "současný stav". Neuspokojivý je snad současný stav. Ten ale přeci není ustanoven zákony, není to "systém". Není navěky dáno, které konkrétní osoby mají být u moci. Pokud se mi tyto konkrétní osoby nelíbí, musím využít cest, které systém nabízí (volby), abych se jich zbavil. Konec konců je jedno, jak to nazýváme, základním faktem ale zůstává, že neúčastí ve volbách ke změně nepřispěji.

    Podobné strategie tu už jednou byly. Jak to dopadlo?

    Staročechům se ve druhé polovině 19. století nelíbil systém a seznali, že nejlepší způsob jak mu vzdorovat bude v něm neparticipovat. Svým politickým protivníkům ve Vídni tak vše jen usnadnili. V roce 1867 to navíc nebyli pasivní Staročeši, ale aktivní Maďaři, kteří si vymohli vyrovnání. Staročeši dosáhli akorát rozštěpu své strany a pasivní rezistenci museli po letech tak jako tak opustit jako totálně kontraproduktivní.

    Proč se nepoučit z historie?

    Václav Klaus ve světě, v OSN a doma

    8. 10. 2012 / Miroslav Polreich

    čas čtení 10 minut

    Hodnocení ale i jenom letmý pohled na prezidenta nutně vyžaduje komplexnější přístup. I politika v našem, do jisté míry limitovaném prostředí má při rozhodování svá úskalí. Nelze k tomu nepřihlédnout ani v případě hodnocení funkce či osoby ve vrcholné exekutivní pozici. Prezident Klaus je skutečně nesnadno zařaditelný. Nemůže být porovnáván s jeho předchůdcem, který sice měl řadu vzácných úvah, pokud byl sám sebou, ale byl snadno ovlivnitelný a dokonce manipulovatelný jednoduchým pojetím "našeho" mediálního prostředí ( české ani ale nemáme). Ne tak Klaus - a v tom je jeho či spíše náš hlavní problém. Nejsme zvyklí na samostatný přístup myšlení a zohledňování předně našeho či svého zájmu. To vyžaduje u jednotlivce nejenom erudici, ale předně odpovědnost a odvahu.

    Korejský poloostrov: budoucnost geopolitického uzlu

    8. 10. 2012 / Immanuel Wallerstein

    čas čtení 8 minut

    Korea se vrací na světovou scénu jako jedno z rozhodujících míst, na kterých se bude zauzlovat geopolitika v příštím desetiletí. Ovlivní významným způsobem budoucnost Číny, Japonska, Spojených států a možná také Ruska. Je ovšem paradoxní, že její budoucnost závisí především na ní samé.

    POZVÁNKA:

    Dny palestinského filmu

    8. 10. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    Dny palestinského filmu pokračují v Brně, a to od 12.--14.10. v kině Art.

    Podrobnosti ZDE

    POZVÁNKA na diskusi pořádanou thinktankem CESTA:

    České antievropanství a a co s ním. Evropa a česká politická kultura na rozcestí

    8. 10. 2012

    čas čtení < 1 minuta

    ovolujeme si Vás srdečně pozvat na veřejnou diskusi "České antievropanství a a co s ním. Evropa a česká politická kultura na rozcestí". Bude se konat v úterý 9. října 2012 od 17:30 ve Vlastivědném muzeu Olomouc (nám. Republiky 5, Olomouc, sál Václava III.). Akci spolupořádá obecně prospěšná společnost Civipolis. Naváže předchozí diskusní panely CESTY věnované českému vztahu k Evropě.

    V panelu diskuse se zúčastní sociolog a filosof Univerzity v Terstu Václav Bělohradský; Jan Červenka, odborný pracovník Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Sociologického ústavu Akademie věd ČR; politolog a ředitel New York Univerity Prague Jiří Pehe a politolog Filosofické fakulty Univerzity Paleckého v Olomouci Pavel Šaradín. Moderuje Vít Klepárník. Těšíme se na možné setkání v hanácké metropoli.

    Poslanci, jak můžete vyjadřovat důvěru TAKTO zkorumpované a nekompetentní vládě?

    8. 10. 2012

    čas čtení 6 minut

    Otevřený dopis, který jsem rozeslal některým politickým stranám, občanským sdružením a VŠEM poslancům, píše Jan Hutař.

    Prakticky od nástupu současné vládní koalice jsme svědky téměř nepřetržité řady skandálů a naprosté nekompetentnosti vedoucích představitelů státu. Je asi zbytečné připomínat v souvislosti s otravami metylalkoholem záležitosti týkající se současného stavu celní správy, hygienické služby a policie, tedy složek spadajících pod působnost ministrů Kalouska, Hegera a Kubiceho. Nemá cenu zabývat se schopnostmi ministryně kultury, neboť ty ukázala dostatečně jasně ve svých opatřeních ve vztahu k Národnímu divadlu a televizních vystoupeních, v nichž tato opatření zdůvodňovala. Zcela bez povšimnutí a medializace zůstává řada opatření, jejichž schválení bude mít do budoucna devastující důsledky pro statisíce lidí. V tomto směru upozorňuji na triádu opatření z dílny pana ministra Drábka. Jde konkrétně o tzv. druhý důchodový pilíř, s-Karty a zrušení příspěvku na bydlení.

    Předvolební zamyšlení:

    Nutnost a možnosti restrukturalizace majetkových poměrů v ČR

    8. 10. 2012 / Vlasta Hábová

    čas čtení 14 minut

    Pokud se různé občanské iniciativy stále důrazněji dožadují odstranění dnešního volebního systému, založeného na politických stranách, lze je pochopit, ale nelze s nimi souhlasit: v daném společenskoekonomickém systému by se úlohy politických stran ihned po zrušení či oslabení jejich parlamentních funkcí (zákony -- nezákony, ústava -- neústava), chopili ti, kteří vlastní největší majetky, média a mechanismy manipulace veřejného mínění. Tak by se uvolnila cesta k přímému zotročení neprivilegovaného obyvatelstva.

    Pud sebezáchovy by nás měl dovést k  bodu, kdy to, co udělat můžeme, udělat musíme. Naše účast ve volbách je jen minimum, jímž můžeme zahájit cestu naší občanské angažovanosti pro uhájení svého místa pod sluncem.

    Slavíme Den díkůvzdání

    8. 10. 2012 / Miloš Kaláb

    čas čtení 9 minut

    Jakmile se v Kanadě slaví Den díkůvzdání první weekend v říjnu, vzdávají se díky všude, především v hromadných sdělovacích prostředcích a ve školách. Případně ukazuje televize, jak vzdávají díky školáci. V novinách se rozebírá Den díkůvzdání z různých stran a svůj vtip si na něm bystří také autoři comicsů. Představitelé církví se předhánějí v uvádění důvodů, pro něž máme být vděčni. Zřejmě by vyhrál ten, který nám v novinách Ottawa Citizen připomenul, že musíme být vděčni za to, že nám Bůh seslal Ježíše Krista, aby ten za nás zemřel na kříži. Mnohem více mě zaujalo díkůvzdání staré paní Mary Cookové v okresním týdeníku EMC, který se rozdává zdarma v obchodních střediscích.

    PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

    Hospodaření OSBL za září 2012

    4. 10. 2012

    čas čtení 2 minuty

    V září 2012 přispělo finančně na Britské listy 180 osob bankovním příkazem celkovou částkou 32 886.45 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v červnu 2012 částkou 2044.98 Kč. Příjem z reklamy byl v září 2012 29 915 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30. 9. 2012 částku 117 501.95 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

    Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

    Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

    35139