Zrevidujme pojem elita

5. 10. 2012 / Zdeňka Petáková

čas čtení 1 minuta

O víkendu jsem přečetla knihu Miroslava Jodla Teorie elity a problém elity. Byla napsaná v roce 1968 a vyšla v roce 1994, k sedmdesátinám autora. Jde o přehled historických názorů na definici pojmu elita a výčet názorů jednotlivých myslitelů z euroatlantického prostoru na poslání a funkci elit. Krátkým průzkumem českého kyberprostoru zjišťuji, že jde o stále citovaný a možná i jediný čtenářsky dostupný souhrn vypracovaný v češtině.

V dnešní krizi hodnot by mohlo jít o vcelku užitečné čtení. Jen kdybych na konci nezjistila, že v celé knize jakož i teorii elit jsou jako elita bráni jen lidé u moci! No... dobrá. Ale kam nás, v běhu dějin, dotáhli? A jak se při tom cítili a cítí? Zdá se mi, že šance, které jim ta -- všemi kýžená -- výjimečnost skýtá, doslova zahodili. A zahazují.

Pro mě jsou elitní obyčejní lidé, kteří dokáží důstojně a ve svornosti žít, vzájemně si pomáhat, pokorně nést humanistické návyky a hodnoty přes věky, i v těch často příšerných historických rámcích, které jim lidé u moci připravují.

K tomu jeden -- doufám posilující -- citát z výše zmíněné knihy:

"Nezáleží na tom, pod jakou vládou člověk žije, jen když ho nenutí k bezbožnosti a nespravedlnosti." Sv. Augustin

0
Vytisknout
12017

Diskuse

Obsah vydání | 8. 10. 2012