Málo zvědaví novináři

31. 7. 2011 / Zdeněk Procházka

čas čtení 5 minut

Často se kritizuje servilita a zápecnictví Čechů. Je s podivem, že tak činí především naši novináři, kteří mají za sebou servilitu za protektorátu (Moravec, Krychtálek a další) a servilitu za období vlády komunistické strany (Brož, Jambor, ...).

Ačkoliv se po roce 1989 v novinách vyměnila generace, snad se ta servilita vůči vládnoucí moci učí na novinářských fakultách, protože z článků v tisku a z vystoupení televizních moderátorů ční motto:" Co vláda činí, dobře činí." A jen z diskusí na internetu a jen z některého mála web stránek, které tu nalezneme, se dozvíme, že jsou také problémy a že opozice je pojmenovává, kritizuje a přednáší korigující náměty.

Typickým příkladem je parlamentní diskuse. Pokud se podíváme na její stenografický záznam, vidíme nepoměr mezi počtem vystoupení poslanců vládních stran a opozice. Ve vystoupeních opozice najdeme velmi konkrétní kritiku přednášených návrhů zákonů, kterou v následných vystoupeních zástupci vládní většiny blahosklonně odmítnou, aby se pak v hlasování nad možná i fundovanou kritikou zavřela voda. A dozvíme se v tisku něco o těchto diskusích k návrhům zákonů? To víte, že ne. Maximálně novináři z diskuse vyberou obzvlášť ironické citáty. Ale o konkrétní kritice těch či oněch bodů z návrhu zákonů si nepřečteme nic.

Podobně to dopadá, když novinář publikuje rozhovor s některým politikem. I zjevně demagogickou odpověď novinář přejde a položí další otázku ze svého modlicího mlýnku. Často slyšíme na ČT24 v pořadu Události, komentáře jak moderátor přeruší politika (samozřejmě opozičního) konstatováním "To je mi jasné" a tlačí ho otázkou jinam, aby se nepohodlná fakta neventilovala. Divím se, že některý ze zpovídaných politiků nereaguje ve smyslu "Vám je to možná jasné, ale jste si tak jist, že je to jasné i posluchačům, kvůli kterým tady jste?"

V sobotním Právu jsme si mohli přečíst rozhovor s ministrem Schwarzenbergem. V tomto rozhovoru je několik míst, kde by viditelně stálo za to do odpovědi zavrtat a modlicí mlýnek dotazů zastavit. K pravicovému extremismu Schwarzenberg říká, že "například v 30. letech často lidé přešli z komunistické strany do nacistické". Moc rád bych slyšel nějaký doklad tohoto tvrzení, které jako by z úst vypadlo někdejšímu prokurátorovi Urválkovi.

O imigraci Schwarzenberg říká, že "ve Starém zákoně se často opakuje, aby se lidé chovali dobře k přistěhovalcům". Ale Starý zákon též nařizuje Židům, aby bez milosti vyhubili Kanaánské a zabrali jejich zemi a aby vypudili ty, kteří si za ženy vezmou ženy z Kanaánu. To je divný přístup k imigraci, není-liž pravda?

Jinde Schwarzenberg říká, že "máme černé svědomí jako jiné národy ... my tady vraždíme cikány ...". Tak nevím, to "my" se mi zdá hodně nadnesené. Ty vraždy Cikánů se u nás dostávají před soud na rozdíl od případů korupce a o hromadné vraždění jako v německých koncentrácích se určitě nejedná. Máme mít skutečně tak černé svědomí jako jiné národy? Ale redaktor na to reaguje strohým "máte pravdu" a přejde na jinou otázku.

Ke dnešní koalici Schwarzenberg uvádí, že zažil v Rakousku dvoukoalici a že se tam také pomlouvalo, podezíralo. Ovšem neopomene podotknout, že my "máme v sobě neomalenost a nezdvořilost". Rakouští politici zřejmě ne. Ovšem když si připomenu jeho vlastní výroky o "rakouských magorech" nebo "Bárta je pitomec", myslím, že pan ministr zbytečně generalizuje svůj vlastní přístup. K rozpočtu a postoji VV, že MF jejich rezortům omezuje financování, Schwarzenberg podotýká, že si "v rozpočtovém rámci mohou (VV) přesouvat výdaje, jak chtějí." Ale jak vidno z dalšího výroku "šetřit na úkor jiného, to by uměli", znamená to, že si mohou výdaje přesouvat jen mezi sebou, třeba ubrat školám a přidat železnicím. Že první čísla pro rezorty stanovilo MF asi není podstatné a MF zřejmě přiděluje rezortům závazně finance v rámci dílčích stran koalice.

O několik řádek dále Schwarzenberg komentuje to, že Kalousek nabídl VV zavedení daně pro bohaté (mimochodem na omezenou dobu) výměnou za rovné DPH 19 % (pravděpodobně navždy) a říká k tomu, že VV to odmítly: "Neznají pravidla politiky: já to dám to a za to couvnu v tom druhém." Nějak se to s tím šetřením v rámci rezortů jedné koaliční strany nesrovnává.

K dotazu na návrh poslance TOPSTARu Gazdíka, aby byla nižší sazba DPH na léky, knihy a tisk, Schwarzenberg v odpovědi léky pomine (čehož si samozřejmě novinář nevšimne), ale souhlasí, že je nutné, abychom co nejvíce podporovali vydávání našich knih. ... Ale to si musí mezi sebou vyřídit ministři Besser a Kalousek. Myslím, že ti nízkopříjmoví si raději budou šetřit na léky a i ty knihy, co už mají, odnesou do antikvariátu, natož aby si kupovali knihy nové.

To je jen malá, ale typická, ukázka, jak se novináři pohybují po povrchu věcí, aby se vládní majestát nepohoršil. Čeho se bojí? Dnes už se novináři neposílají do Jáchymova.

0
Vytisknout
10138

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011