Syrská vláda vraždí opozici

31. 7. 2011

čas čtení 1 minuta

Během nejhoršího násilí od začátku syrského povstání v březnu podle zpráv nyní usmrtily syrské vládní jednotky nejméně 121 osob. V městě Hama zemřelo až 95 lidí poté, co tanky a vojáci na město zaútočili.

Armáda obléhala město Hama, kde se konaly rekordně největší demonstrace proti prezidentu Assadovi, po dobu delší než měsíc. Jeden lékař sdělil tiskové kanceláři Reuters: "Tanky útočí ze čtyř stran. Střílejí bezcílně svými těžkými kulomety na všechny strany a likvidují provizorní barikády, které postavili obyvatelé města."

Jiný mluvčí z města Hama uvedl, že na ulicích leží mrtvoly.

Tanky střílí v severních částech města každé čtyři minuty a dodávky vody a elektřiny byly zastaveny.

K útoku na město Hama došlo v předvečer ramadánu, který začíná 1. srpna.

V syrském hlavním městě Damašku zatkli vojáci 100 osob. Z amatérských videozáběrů z města Deir ez-Zor na východě země vyplývá, že armádní tanky tam také útočí na obyvatelstvo.

Aktivistivká organizace Avaaz uvádí, že od začátku nepokojů v Sýrii usmrtily bezpečnostní jednotky 1634 osob. 2918 osob je nezvěstných a 26 000 lidí bylo zatčeno. Mnoho z nich bylo zbito a podrobeno mučení.

Syrská vláda obviňuje ze zabíjení "ozbrojené teroristické skupiny" a tvrdí, že bylo usmrceno více než 500 vojáků a členů bezpečnostních jednotek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7078

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011