Pocit studu k vzniku zákonnosti nestačí

30. 7. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Souhlasím naprosto s Michalem Gibodou, že pocit studu k prosazení pravidel a ke změně společnosti k lepšímu nestačí. Zejména si mi líbí tato pasáž:

"Rovněž se ukazuje, že stud nemůže působit jako katalyzátor velkých sociálních změn. Otroctví nebylo zrušeno proto, že bojovníci za jeho zrušení vnutili otrokářům pocit studu za vykořisťování otroků. Dětská práce se nedostala na pranýř proto, že továrny se začaly stydět za své činy a praktiky. To je další důvod, proč je trest kategoricky nutný k ochraně většiny před ignorantskou menšinou, která nemá úctu k řádu."

Dnes jsem u nás v lese viděl opět dvě motorky, jak si jezdí s obrovským řevem po lesní cestě. Ta arogance a tupost těch hňupů, porušujících české zákony za dlouhodobé lhostejnosti české veřejnosti, je do očí bijící. Vyvstali mi na mysli také aktivisté, kteří za velkého zájmu médií blokují kácení stromů na Šumavě. Já s aktivisty souhlasím, že kácet by se nemělo, ale řešení je, myslím, třeba hledat v nějaké právní rovině, nikoli v přivazování se ke stromům. Naopak máme v Česku obrovské plochy krajiny, včetně té chráněné, kterou dnes a denně plundrují protizákonně motorkáři, aniž by je někdo fotil a dával podněty policii k jejich stíhání, poslancům ke zpřísnění zákonů atd.

Je pravda, že takovým aktivistům, kteří by se snažili uchránit naši přírodu před zločinnými hňupy na motorkách, se nebude dostávat pozornosti médií, protože nejde o politicky kontroverzní případ. Všichni přece souhlasí s tím, že zákony mají být dodržovány, ale chybí trest za jejich nedodržování. Je to podobné jako s korupcí: všichni chtějí, aby korupce byla potlačena, ale chybí prostředky, jak ji vskutku potlačit a jak opravdu potrestat korupčníky a defraudanty.

Jak se zachází s motorkáři, kteří porušují zákony:

POLICIE JDE PO MLADÝCH ŘIDIČÍCH NA MOTORKÁCH

Za poslední dva měsíce při nehodách umřeli tři mladí motorkáři z Boltonu, což vedlo k tvrdým opatřením ze strany policie. Dva teenageři, šestnáctiletý Reece O'Neill a osmnáctiletý Joshua Entwistle, umřeli po nárazu do aut minulý měsíc, zatímco dvaadvacetiletý Nathan Lynch zemřel, když v březnu spadl z motorky. Nyní policie nutí mladé motorkáře dávat si pozor - varuje je, že jakákoli motorka, jezdící protizákonně, může být zadržena a sešrotována.

Inspektor Shane O'Neill, který zodpovídá za spolupráci mezi policií a městským úřadem v Boltonu a který znal Reece i Joshuu, řekl, že už nechce vidět žádná další úmrtí. A k tomu dodal: "Viděl jsem z první ruky tragédii, která může nastat jako výsledek těchto aktivit, čili závěr je jasný - nezákonně řízené motorky budou zabaveny a sešrotovány. Dokonce v případě, že lidé jezdí na motorkách v souladu se zákony, některé tyto motorky jsou příliš silné pro mladé jezdce, vždyť i skútr může být zneužit a použit jako terénní vozidlo (off-road). Jakákoli motorka může být smrtelná pro mladé jezdce."

Inspektor O'Neill chce také, aby rodiče kontrolovali své děti, zda nepoužívají motorky protizákonně. Policie nyní posiluje hlídkové patroly v místech, kde se vyskytují terénní (off-road) jezdci, a bude proti nim zasahovat mnohem tvrději. Úředníci také navštěvují školy, aby mluvili s mládeží a vysvětlili jí nebezpečnost ježdění na motorkách. Vysvětlují, že motocykly musejí mít splněny formální náležitosti, aby mohly jezdit po silnicích, jinak mohou být použity pouze na soukromém pozemku se svolením vlastníka (BC: tedy na veřejných místech nikde jinde kromě silnic!!).

Policie má tu moc, aby zadržela a sešrotovala každou motorku, která je používána "protispolečensky" (anti-socially). Všichni, kdo maji informace o nezákonném terénním používání motorek nebo škodlivých jezdcích na motorkách, mohou volat policii na on 0161 8725050 nebo anonymně organizaci Crimestoppers na 0800 555111.

Zdroj ZDE

0
8175

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011