Britský konzervativec:

Kvality ve veřejném sektoru lze dosáhnout pouze vyvoláním strachu u zaměstnanců

31. 7. 2011

čas čtení 2 minuty

Oliver Letwin, konzervativní ministr současné britské vlády pro "reformy" veřejného sektoru, se vyjádřil, že cílem současné britské vlády je "vyvolat strach" mezi zaměstnanci ve veřejném sektoru, protože jedině tak je možno zvýšit produktivitu a dosáhnout kvality.

Jeho výroky rozhněvaly britské učitele, zdravotní sestry a lékaře. Letwin se totiž vyjádřil, že pouze zavedením "skutečné disciplíny a strachu" ze ztráty zaměstnání ve veřejném sektoru je možno dosáhnout kvality.

Letwin dodal, že někteří lidé, kteří řídí školy a nemocnice, nepřežijí proces reforem, a to je "nevyhnutelným a záměrným" důsledkem vládní politiky.

Mark Serwotka, generální tajemník odborového svazu státních zaměstnanců Public and Commercial Services Union, označil Letwinovy výroky hněvivě za "nesmysly". Uvedl: "Zaměstnanci veřejných služeb už pracují ve strachu - ve strachu, že přijdou o zaměstnání, o důchod, že se jim sníží životní úroveň, ve strachu z privatizace. Tento strach nezlepšuje produktivitu, škrty způsobují chaos v životnědůležitých veřejných službách."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Pozn. JČ: Letwinovy výroky jsou dalším, už několikerým, znepokojujícím důkazem naprostého diletantismu současné britské vlády. Cameronova vláda se od svého vzniku loni v květnu pokusil prosadit celou řadu šílených, amatérských "reforem" a v mnoha z nich byla donucena ustoupit. Každý, kdo kdy vedl nějaký pracovní tým, ví - konec konců se to dočtete v první kapitole každé manažerské příručky - že nejlépe lidé pracují, když zaměstnavatel vytvoří tvůrčí atmosféru, v níž získají zaměstnanci přesvědčení, že podnik je jejich, pociťují vůči němu loajalitu a vědí, že mají prostor pro iniciativu a mohou se v jeho rámci uspokojivě realizovat.

Představa, že lidé pracují "nejlépe", když žijí ve strachu, je stalinská. Právě Josef Vissarionovič Stalin nedůvěřoval jakékoliv samostatné iniciativě a mobilizoval obyvatelstvo prostřednictvím útlaku.

Britští politikové a manažeři v poslední době stále častěji intuitivně napodobují stalinské metody. Pikantní je, že si vůbec neuvědomují, že jde o stalinské metody, protože jsou nevzdělaní a samozřejmě netuší, že napodobují něco, co nabylo ve dvacátém století v jiné části Evropy naprosto zrůdných rozměrů.

0
Vytisknout
7107

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2011