Izrael a Palestina směřují do nezvládnutelné krize, varuje šéf OSN

17. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Palestinský otec nese zraněné dítě, které bylo vyhrabáno z trosek vybombardovaného domu

V Gaze bylo usmrceno dalších 42 Palestinců a Hamas odpaluje další rakety do Izraele


Erupce izraelsko-palestinského konfliktu směřuje do "nezvládnutelné bezpečnostní a humanitární krize", varoval generální tajemník OSN po dni vážné eskalace konfliktu, kdy izraelské letecké údery usmrtily v Gaze 42 Palestinců. Byl to nejvražednější den od začátku tohoto konfliktu před týdnem. Padesát Palestinců bylo zraněno.

Moje dítě se ptá, jestli Izrael dokáže zničit náš dům, když nejde elektřina

17. 5. 2021

čas čtení 5 minut



V úterý večer jsme se moje žena, šest dětí a já skrývali v obýváku našeho bytu, protože jsme usoudili, že je to místo, které bude nejnepravděpodobněji zasaženo izraelskými raketami nebo troskami, které po výbuchu létají kolem. Dívali jsme se v televizi na živé vysílání toho, jak se chystala izraelská letadla zničit výškovou budovu al-Jawharah, když přestala jít elektřina, napsal v deníku New York Times z Gazy profesor srovnávací literatury, překládání a tvůrčího psaní Refaat Alareer.

Linah, které je osm let, anebo podle letopočtu z Gazy, je dvě války stará, se ptala bojácně a rozpačitě, jestli "oni" dokáží zničit náš dům, i když nejde elektřina.

Rozhovor Britských listů 389. Jak fungují v ČR dezinformační servery

14. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta




O charakteristické manipulativní praxi dezinformačních serverů v České republice hovoří Bohumil Kartous s Milošem Gregorem z Masarykovy univerzity v Brně, spoluautorem studie o dezinformačních serverech na internetu. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 14. května 2021.

30742

Tragické dění v Izraeli/Palestině nelze redukovat na fotbalové utkání

17. 5. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

Česká veřejná debata o vyhrocené situaci v Izraeli/Palestině, ať už hovoříme o médiích, politické scéně nebo sociálních sítích, je ostudně redukována na rovnocenný spor mezi dvěma znepřátelenými tábory. Není žádným tajemstvím, že postoje zoufale neinformovaných zastánců Izraele ve veřejném diskurzu drtivě převažují. A to za situace, kdy na americké politické a mediální scéně dochází k nesmělým změnám, kdy se ke slovu dostávají ti, kdo tento falešný narativ rozporují.

Co mám dělat? Mně je jenom deset let

16. 5. 2021

čas čtení 5 minut

Aktualizace:  V neděli ráno v rozhlase BBC v pořadu Broadcasting House interviewovali židovského občana a palestinskou občanku Izraele z jedné mírové vesnice v Izraeli, kde spolupracují židé a Arabové. Svědkyně vysvětlila, že izraelská média neinformují o zabíjení palestinských dětí, a že tedy aktivisté v její vesnici vyvíjejí silnou činnost, aby o tom své izraelské občany informovali na sociálních sítích.

Já jsem pořád nemocná, nevím. Nemůžu dělat nic. Vidíte tady tohle všechno. Co očekáváte, že mám udělat? Spravit to? Mně je jenom deset. Já tohle už vůbec nezvládám. Chtěla bych být lékařkou nebo něco tak nějak, abych mohla pomáhat svým lidem, ale nemůžu. Já jsem jenom dítě. Vůbec nevím, co mám dělat. Bojím se. Ale zase tolik ne. Pro mé lidi bych udělala všechno, ale nevím co mám dělat. Je mi jen 10. Je mi jen 10. Když tohle všechno vidím, já doslova každý den brečím. Říkám si, proč si tohle zasloužíme? Co jsme udělali, že si to zasloužíme? Moje rodina mi říká, že oní nás prostě nenávidí. Nemají nás rádi, protože jsme muslimové. Proč se takhle chováte k muslimům? Vidíte kolem mě všechny ty děti, jsou to jenom děti. Proč odpálit proti nim raketu a zabít je? Není to fér. Není to fér.

Video níže:

Pozn. red. Všimněte si, že toto video už zhlédlo po světě téměř devět milionů lidí. Koho by to v Čechách zajímalo, že?

 16637

Ignorujte Johnsonovo rozvolňování, hrozí indická varianta, varují britští zdravotničtí experti

17. 5. 2021

čas čtení 2 minuty


Britové by měl ignorovat pondělní rozvolnění lockdownu a přestože je to nyní povoleno, neměli by chodit dovnitř do barů a restaurací, jinak vyvolá indická varianta koronaviru třetí vlnu nákazy, varují britští experti.

Bývalý hlavní vládní vědecký poradce, čelný odborník na veřejné zdraví a odbory zastupující britské lékaře naléhají na veřejnost, aby se lidé setkávali jen venku, jinak dojde k šíření indické varianty.

A Kafkaesque experience

17. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

UK government is warning British citizens of dual nationality, who have the right of abode in the UK, that they must register for the EU settlement scheme to be allowed to stay in Britain


Dr. Jan Čulík, editor-in-chief of this website and Senior Lecturer at the University of Glasgow in Scotland, has just received an anonymous UK government communication from  www.gov.uk/eusettlementscheme, by post.

The letter, dated 11th May, 2021, says that they know Jan Čulík is an  "an EU citizen" and so he "needs  to register for the EU settlement scheme by 30th June, 2021".

The letter is signed "Office manager". There is no return address.

The problem is that while Jan Čulík is indeed a holder of an EU (Czech) passport, he is  ALSO a British citizen and has been a British passport holder for 36  years. He received his  UK Certificate of Naturalisation in 1985. His UK passport says:


Right of Abode
This passport is proof that the holder has the right of abode in the UK if the holder's nationality is shown as British citizen or the passport has an observation that the holder has the right of abode in the UK.

The passport does say that Jan Čulík is a British citizen.

 16786

Nová vědecká doporučení ohledně přenosu COVIDu vzdušnou cestou

17. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Podle nových doporučení amerických Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dochází často k přenosu virové choroby COVID-19 aerosoly. V minulosti se mělo za to, že velká většina nákaz se uskutečňuje prostřednictvím blízkého kontaktu osob a relativně velkých kapének a částeček.

 17136

Proč někteří Češi stále volají po "dobré vůli" ve vztahu k putinskému Rusku?

17. 5. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence: Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic.

Veřejnost v České republice kromě jiného odmítla plány Američanů na umístění protiraketového radaru - jen aby zbytečně neantagonizovala Moskvu. Zvolila si otevřeně proruského prezidenta a dovolila mu, aby rozštěpil zahraniční politiku způsobem, jaký maximálně vyhovuje Kremlu. Po léta se bezpečnostní složky tvářily, že nic nevidí, když se v zemi cvičily desetitisíce příslušníků proruských bojůvek. A ještě i na vrcholu diplomatické roztržky český velvyslanec nakráčel na letošní putinskou vojenskou přehlídku. - Výsledek? Protože si ČR dovolila reagovat na odhalení záškodnického útoku, s miliardovou škodou a dvěma mrtvými, ocitla se navzdory všemu uvedenému na oficiálním seznamu nepřátel Moskvy.

28916

Hovada

17. 5. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 4 minuty

Věřím, že tímhle textíkem neurazím lidi, kterých si vážím, protože se na silnici chovají slušně – zkrátka jsou lidmi a ne dobytkem (toho času jakýmsi omylem autoškoly s volantem v ruce).

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

 17128

Írán slíbil pomoc palestinským ozbrojencům

17. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Íránské vedení slíbilo poskytnout palestinskému uskupení Hamas "všestrannou pomoc" v nynějším střetu s Izraelem. Poté co ozbrojený konflikt mezi židovským státem a pásmem Gazy přešel do horké fáze, Teherán se aktivně snaží předvést svou účast v něm. V důsledku toho se objevuje nebezpečí, že kvůli palestinské otázce mohou zamrznout jednání o íránském jaderném programu, všímá si Igor Subbotin.

 16936

"Alexandr Něvskij nás učí, že se Západem se nelze domluvit"

17. 5. 2021

čas čtení 1 minuta

Rusové si letos připomínají osmisté výročí narození Alexandra Něvského proto, že rozuměl tomu, co dělá Rusko dnes. Chápal, že Západ je větší hrozbou než Východ a že s některými nepřáteli je třeba bojovat silou zbraní, zatímco s jinými diplomacií, prohlásil šéf Státní dumy Vjačeslav Volodin.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

 17129

Izraelská pravice je politický kult

17. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Netanjahu udělal z izraelské pravice kult. Každý kdo se postaví Bibimu, zpochybní jeho úsudek nebo schvaluje tvrzení, že je zkorumpovaný, je okamžitě onálepkován coby zrádce ochotný spolupracovat s "teroristickými" Araby a levičáky, napsala Elisabeth Tsurkovová

Rozhovor Britských listů 388. Pro pravičáky hlasují ti nejchudší

11. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta



O roli populismu v britské i české politice po nedávných britských volbách a o možné nezávislosti Skotska mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Albín Sybera s dlouholetým obyvatelem Británie a Skotska, šéfredaktorem Britských listů Janem Čulíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 12. května 2021.

Nespravedlivý status quo v Izraeli vyhovuje jak Palestinské správě, tak izraelské vládě. Odnášejí to tvrdě obyčejní Palestinci

16. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Izraelská a palestinská úmrtí a zranění, zdokumentovaná OSN

Pořád se to opakuje: Násilí na Blízkém východě, izraelské bombardování Gazy, rakety Hamásu odstřelované do Izraele. Viděli jsme to v roce 2009 a znovu v roce 2014. Všechny ty charakteristiky jsou známé: daleko větší počet mrtvých Palestinců než Izraelců, záběry trosek vybombardovaných budov, slzy pozůstalých. A mimo blízkovýchodní region armády válečníků na klávesnicích, mechanicky opakující argumenty obou stran a trvající na tom, že jen jejich vlastní bolest je důležitá, bolest druhých ignorují, píše Jonathan Freedland.

Rozhovor Britských listů 387. Afroameričané české společnosti jsou Romové

7. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Novinářka Apolena Rychlíková byla nominována na European Press Prize, za článek, který organizátorům této ceny poslal server Alarm. Rychlíková v něm poukazuje na pokrytectví záporného postoje mnoha Čechů vůči hnutí Black Lives Matter s tím, že Afroameričany v ČR jsou Romové, kteří tam žijí v otřesně utlačitelských podmínkách. V souvislosti s nominací Apoleny Rychlíkové na tuto cenu s ní hovoří Jan Čulík o nejrůznějších aspektech novinářské práce v dnešní České republice. Hovoříme všichni v podstatě jen k už přesvědčeným? A nejsou na české politické, hospodářské a sociální scéně daleko důležitější věci než žabomyší válka ohledně Jana Hamáčka? A selhala v tomto případě jako obvykle nejen celá česká státní infrastruktura, ale i novinářská obec? Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 7. května 2021.



Arménský premiér požádal Putina o vojenskou pomoc

17. 5. 2021

čas čtení < 1 minuta

Arménský premiér Pašinjan požádal ruského prezidenta Putina o vojenskou pomoc v souvislosti s narušením hranice ázerbájdžánskými jednotkami v provincii Sjunik.

Během války v Náhorním Karabachu Moskva zdůvodňovala svou pasivitu poukazem na to, že sporné území, na němž probíhaly boje, nepovažuje za součást Arménie. Provincie Sjunik a Gegharkunik (kde je údajně také hlášen průnik azerských jednotek) jsou však podle libovolně "gumového" výkladu jednoznačně součástí Arménie a jejich napadení by mělo aktivovat spojeneckou smlouvu mezi Jerevanem a Moskvou.


"Žádné bezpečné místo!" Reportér agentury Associated Press svědčí o izraelském útoku na jeho kancelář v Gaze

16. 5. 2021

čas čtení 7 minut

 

V sobotu bombardovala izraelská armáda výškovou budovu v Gaze kde mj. měly kanceláře tisková agentura Associated Press a Al Jazeera. Izraelská vláda tvrdí, že v budově pracovala vojenská rozvědka Hamasu.

Dvanáct pracovníků tiskové kanceláře Associated Press pracovalo nebo odpočívalo v této budově, když zatelefonovala izraelská armáda a dala obyvatelům budovy jednu hodinu k její evakuaci. Novinář Fares Akram z tiskové agentury AP vylíčil, jak z budovy unikl.


Vzbudily mě výkřiky kolegů a bušení mého srdce přehlušilo uvažování mé mysli. Co se děje? Byl někdo zraněn v ulicích Gaza City, nebo se stalo něco horšího?

Byla sobota 13.55 hodin. Měl jsem ve zvyku spát v horním patře dvoupatrového penthousu, který sloužil tiskové kanceláři Associated Press jako úřadovny od roku 2006. To v posledních dnech nebylo neobvyklé, protože od začátku bojů před týdnem jsem spal v kanceláři během odpoledne a pak jsem pracoval v noci.

Britské Channel 4 News: Proč útočí Izrael na novináře? Ona vás pravda bolí?

15. 5. 2021

čas čtení 12 minut



reportáž Channel 4 News, sobota večer:

Reakce na událost v Gaze v sobotu zaplnily ulice. Desetitisíce lidí přišly demonstrovat v solidaritě s lidmi v Palestině. Demonstrace v Londýně patřila k největším za mnoho let. Konala se v den "nakba", výročí vyhnání statisíců Palestinců po utvoření izraelského státu.

Mladík:
Jako Palestinec třetí generace, já se nemohu vrátit do svého domova. Do vesnice svého dědečka. Kde je pořád jejich dům, ale nikdo v něm nebydlí. Já tam nesmím jet. Nikdo tam nesmí jet. Je okupován izraelskou armádou. A právě teď, oni zabíjejí lidi. Oni zabíjejí naši rodinu v Gaze.

Dívka: Můj názor je, že to je izraelská okupace. Nemyslím si, že je to férový boj. Palestinci nemají armádu, nikdo je nepodporuje, nemají ani v Gaze přistup k základním potřebám.

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: Indická varianta by mohla vážně ohrozit rozvolňování v Británii, varuje Johnson. V ČR zemřelo dalších 29 lidí

15. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

V pátek 14.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1050 denních nákaz.   V ČR do 14.5.  zemřelo  29 886 lidí, to je nárůst o 29 mrtvých.  V nemocnicích je 1500 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 652 238 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 74 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 180 na 100 000 (v Británii je to nyní 23,1 nákaz na 100 000).

V pátek 14. 5. bylo v ČR očkováno 79 328 osob, ukončeno bylo očkování u jen 6538 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 974 419 lidí, druhou dávkou 1 079 196 osob.


;

- V Británii se vyskytlo, především v severoanglickém Boltonu, ale i například na jihu Glasgowa a v jiných místech, celkem už 1313 případů nákaz indické varianty. Vědci usuzují, že je nakažlivější než britská varianta, která je nakažlivější než původní varianta koronaviru. Pozná se to podle toho, že nakažlivější varianta převládne nad předchozí. Německo zamýšlí označit Británii za zemi, kam se v důsledku šíření indické varianty nebude smět jezdit. Britští vědci poukazují na to, že Británie má velmi efektivní sekvenování případů nákaz, a tak je schopna registrovat nákazy nové indické varianty, která může existovat i v řadě dalších evropských zemí, ale bez jejich vědomí o tom. Boris Johnson v pátek zkrátil dobu očkování druhou dávkou z 12 na 8 týdnů, jenže vědci poukazují, že zrychlení očkování obyvatelstva není rychlým řešením: vakcína je účinná až po čtrnácti dnech po druhé dávce, očkování tedy začne působit až za řadu týdnů. Zatímco první dávka vakcíny chrání očkované velmi efektivně před hospitalizací a úmrtím, jen částečně chrání před šířením nákazy, před nímž chrání až druhá vakcína. Epidemiologové varují, že plánem od pondělka rozvolnit karanténní opatření Johnson jako obvykle znovu riskuje životy. Jako obvykle se totiž nová nákaza šíří nejprve mezi mladými lidmi, očekává se, že i jako dříve se později rozšíří mezi starší.

- V ČR se rozšířil falešný mýtus, podporovaný podvodnými lékaři, že ten, kdo koronavirus prodělal, očkování prý nepotřebuje. Po sociálních sítích se šíří lživá videa, podporující tento mýtus. Je to nebezpečné, protože lidé mohou onemocnět covidem napodruhé, a to i s těžším průběhem. Očkování je životně důležité, ať jste covid prodělali nebo ne.

- Druhý rok pandemie je vražednější než první, varuje Světová zdravotnická organizace.

Rozhovor Britských listů 386. Přijďte žít a pracovat na Jesenicko

5. 5. 2021

čas čtení 1 minuta



Není jediná možná existence v České republice jenom v Praze, Kamil Kavka, tvůrce platformy PositivJE, se vrátil po téměř patnácti letech života v Praze do Jesenicka a není sám. Jeho platforma chce připravovat lidi z regionů, aby se po zkušenostech v centru vrátili do míst svého původu v regionech. Vždyť nám koronavirová krize ukázala, že není nutné pracovat jen ve velkém městě. Mimochodem to povede i k poklesu cen nemovitostí ve velkoměstech a k nárůstu cen nemovitostí na venkově. S Kamilem Kavkou mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 5. května 2021.



 

Palestinci prchají, zatímco Izrael Gazu bombarduje ze vzduchu, z moře i ze země. Zabito bylo v Gaze 120 osob, z toho 31 dětí, v Izraeli 9 osob

15. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

 

Eskalace vyvolala násilné protesty na Západním břehu a další potyčky mezi Araby a židy v Izraeli


Lidé v Gaze prchají ze svých domovů, nesou děti a cenný majetek. Izraelská armáda dále Gazu bombarduje ze vzduchu, z moře a ze země.


Eskalující konflikt vyvolal násilně protesty na okupovaném Západním břehu, kde zastřelila izraelská armáda sedm Palestinců. Docházelo také k dalšímu násilí mezi Araby a židy v Izraeli.

 17133

"Bez varování": Izraelský letecký úder v Gaze usmrtil osm dětí

15. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

 

Izraelský letecký úder proti třípatrové budově v Gaza City usmrtil osm dětí a dvě ženy z jedné rozsáhlé rodiny. Byl to tento týden dosud nejvražednější útok. Dochází k pokusům vysvobodit mrtvoly z trosek.

Izraelská armáda také zničila budovu, kde měly kanceláře Al Jazeera a tisková agentura Associated Press. V budově byly také soukromé byty. Roste kritika, že to byl útok na svobodu médií.

Mohammed Hadidi sdělil reportérům, že jeho manželka a pět dětí se odebraly oslavit svátek Eid s přibuznými. Byla usmrcena, spolu s třemi jejími dětmi, ve věku šest až čtrnáct let, a jedenáctileté dítě se pohřešuje. Zřejmě přežil jen její pětiměsíční syn Omar.

V troskách budovy bylo lze nalézt dětské hračky a hru Monopoly a talíře s nedojedeným svátečním jídlem.

Konec Pavla Zemana

15. 5. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut



Pavel Zeman se stal nejvyšším státním zástupcem v době Nečasovy vlády, kdy Věci veřejné, a pak i TOP09, tlačily na odvolání Renaty Vesecké. ODS byla proti, ale nakonec ustoupila. Nečekalo se, že na post vrchního státního zástupce v Praze Zeman bude prosazovat Lenku Bradáčovou, což pro ODS bylo tak nepřijatelné, že premiér Nečas bleskově odvolal svého ministra spravedlnosti a na jeho místo posadil politika s pověstí „kmotra z Brna“, který vedl s veřejností ústupovou válku. Ale Bradáčovou nakonec ale nedokázal zastavit

Rozhovor Britských listů 385. Nikdo dnes neví, co je pokrok

30. 4. 2021

čas čtení 1 minuta



Při příležitosti Svátku práce hovoří Bohumil Kartous s bývalým předsedou vlády České republiky Vladimírem Špidlou o tom, zda může přežít sociální demokracie v Česku a v Evropě obecně. Vladimír Špidla přináší v tomto rozhovoru celou řadu brilantních postřehů o krizi politické reprezentace, o tom, co znamenal pojem pokroku v minulosti a co může znamenat dnes a v budoucnosti a zda vůbec budeme řešit nadcházející epochální proměnu ekonomiky, k níž dojde v důsledku robotizace - Česko tohle zatím zdá se vůbec neřeší a zabývá se na vnitropolitické scéně v podstatě jen pitomostmi. Tento opravdu podnětný Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 30. dubna 2021.

 16637

Průběžné zpravodajství:

Koronavirus: V ČR je stále neočkováno mnoho lidí nad osmdesát let. V ČR zemřelo na covid dalších 32 osob

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Ve čtvrtek 13.5. ministerstvo zdravotnictví zaznamenalo 1218 denních nákaz.   V ČR do 13.5.  zemřelo  29 857 lidí, to je nárůst o 32 mrtvých.  V nemocnicích je 1578 osob.Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 651 178 osob. MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE. I Českou republiku vážně ohrožuje cestování do zahraničí.

Průměrný počet nákaz za posledních 7 dní je v ČR 79 na 100 000 obyvatel, za posledních 14 dní 191 na 100 000 (v Británii je to nyní 21,9 nákaz na 100 000).

Ve středu 13. 5. bylo v ČR očkováno 85 621 osob, ukončeno bylo očkování u jen 8 177 osob. První dávkou bylo dosud očkováno 2 897 689 lidí, druhou dávkou 1 072 991 osob.


- Litevská vláda věnuje 200 000 vakcín na covid svým východoevropským sousedům, 100 000 vakcín pošle na Ukrajinu.

- Téměř polovině cestujících, kteří po čtrnáctidenním zákazu cestování z Indie do Austrálie měli přiletět do Austrálie v sobotu, bylo z letu vyloučeno, protože jsou buď sami nakaženi, anebo je nakažený jejich blízký kontakt.

- Počítačový systém irského zdravotnictví se stal terčem útoků ransomware, byl vyřazen z provozu, ale očkovací program to prý neovlivní.

- V Česku je stále neočkováno mnoho lidí nad osmdesát let.

Nejsem přesvědčen, že zabíjení civilistů v Gaze tento problém vyřeší

15. 5. 2021

čas čtení 6 minut

Zprávy o dětech, které jsou zabíjeny v Izraeli i v Gaze, ale samozřejmě ty počty jsou daleko vyšší v Gaze, jsou strašlivé. Myslím si, že by si lidi měli uvědomit, že tyto scény z východního Jeruzaléma, ty scény, jak v mešitě al Aqsa vybuchovaly ochromující granáty, tyto scény vidí lidé po celém světě. Miliardy muslimů vidí tyto záběry a bude jich využito k tomu přesvědčovat lidi, aby se stali členy extremistických organizací.

;

Od minuty 3.35:

Moderátor: Tommy Vietor pracoval pro prezidenta Obamu po dobu devíti let také jako jeho mluvčí pro národní bezpečnost, nyní je zakladatelem mediální společnosti Crooked Media a je tvůrcem podcastů o zahraniční politice, Pod Save the World. Děkuji, že jste souhlasil s rozhovorem pro náš pořad, Tony, a poslouchal jsem váš podcast o Gaze a byl vynikající. A vy jste hrdý na to, že vždycky ignorujete kecání kolem a jdete rovnou k věci. Proto mi řekněte, proč se Amerika v Gaze nyní více neangažuje?

Tommy Vietor: Já si myslím, že by se tam víc angažovat měla. Máte tady dva zásadní problémy pro celé mezinárodní společenství. Máte odpalování raket, z obou stran, mezi Hamasem a izraelskou armádou v Gaze, a pak máte širší problém obrovské frustrace, kterou pociťují Palestinci, protože je s nimi zacházeno jako s druhořadými občany. Protože nemají svobodu pohybu, izraelské zákony a izraelští osadníci vyhánějí rodiny ve východním Jeruzalémě z jejich domovů, nyní jsme svědky střetů, o nichž informovala vaše vynikající reportáž, s těmi ultrapravicovými osadníky v izraelských čtvrtích, takže si myslím, že by se Spojené státy měly v tomto konfliktu více angažovat, viděl jsem, že prezident Biden telefonoval s premiérem Netanjahuem, a já doufám, že mu Spojené státy budou signalizovat: Neposílejte do Gazy pozemní jednotky. Neeskalujte letecké údery tímto způsobem, který ohrožuje životy dalších civilistů.

Já samozřejmě Hamas odsuzuju. Jsou to monstra. Jsou to teroristé. Na lidských životech jim nezáleží. Nejsem ale přesvědčen, že zabíjení civilistů v Gaze tento problém vyřeší. To jen rozdmychá plameny a problémy, které jsou jádrem tohohle všeho, to jen zhorší. Doufám, že se tyto rozhovory odehrávají.

 16447

Nová studie ukazuje, jak koronavirus obchází imunitní systém

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Vážné příznaky choroby COVID-19 vedoucí k úmrtí jsou považovány spíše za následek akutní imunitní reakce samotného pacienta než škod způsobených přímo virem. Značné výzkumné úsilí je tedy věnováno otázce, jak se viru daří provést účinnou invazi, zatímco obejde imunitní systém. Nová studie v časopise Nature ukazuje komplexní strategii, kterou virus používá, aby se rychle a účinně replikoval, zatímco se vyhýbá detekci imunitním systémem. Izraelský výzkum se zabýval molekulárními mechanismy na buněčné úrovni.

Rozhovor Britských listů 384. Proč byl skandál Vrbětice odhalen až teď

27. 4. 2021

čas čtení < 1 minuta



Je skandál Vrbětice pouze dalším důkazem neefektivity a neschopnosti českých vládních struktur? Jan Čulík o tom hovoří s politologem Jiřím Pehem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 28. dubna 2021.



Izrael-Gaza: Co bylo příčinou konfliktu?

14. 5. 2021

čas čtení 5 minut



Aktualizace: Počet mrtvých v Gaze stoupl v pátek  na 119 Palestinců, včetně 31 dětí. V Izraeli zahynulo osm lidí. ZDE 

Ve východním Jeruzalémě je zdrojem napětí malá čtvrť Šejch Džará. Po mnoha letech právních sporů u izraelských soudů dostaly některé palestinské rodiny, které tu žily mnoho desítek let, a měly povolení k trvalému pobytu, nikoliv však izraelské občanství,  příkaz se vystěhovat. Židovští osadníci tvrdí, že tyto rodiny bydlí na území, které židé vlastnili před utvořením státu Izrael v roce 1948. To vyvolalo protesty mezi Palestinci, kteří tvoří 40 procent obyvatelstva v Jeruzalémě, avšak  nemají právo rozhodovat o tom, jak je toto město spravováno.

Vzniklo napětí během islámského posvátného měsíce ramadánu, které vyvrcholilo v komplexu mešity al Aqsa na Starém Městě v Jeruzalémě, vedle nejposvátnějšího místa judaismu. Na tomto místě obrovského náboženského významu minulý pátek tvrdě na tisíce věřících zaútočila izraelská policie. Mezi raketami odpalovanými palestinskou extremistickou organizací Hamas a leteckými údery izraelské armády došlo k rozsáhlým konfrontacím mezi izraelským a palestinským obyvatelstvem. Po nepokojích, jichž se účastnili izraelští Arabové, Palestinci, kteří mají izraelské občanství, byl vyhlášen nouzový stav v městě Lod.

BBC: Obrovský konflikt v jádru židovského státu

14. 5. 2021

čas čtení 3 minuty

Foto: Jeremy Bowen

Jeremy Bowen, editor BBC pro Blízký východ: Tohle celé je pro mnoho Izraelců obrovský šok. Pro Izraelce palestinského původu i pro židy. Protože i když si lidi byli vědomi rozštěpené společnosti, co do míry násilí je to o tolik horší, než co si všichni mysleli. Ono to ale postupně rostlo. Analytikové nyní budou procházet kořeny toho všeho. V důsledku toho všeho je myslím možné poukázat na dvě věci. Palestinští Izraelci projevují daleko větší solidaritu s tím, co se děje jejich bratrancům na okupovaných územích. A Netanjahu, při svém politickém manévrování, přivedl do mainstreamu četné opravdu fundamentalistické židovské ultranacionalisty. A Netanjahu také používal během voleb velmi pobuřující, rozněcující protipalestinskou rétoriku.  To všechno přispívá k tomu, že se změní nálada a změní se politika a když dojde k velké krizi, všechno to pak praskne.

Moderátor: Je to tedy daleko více polarizovaná společnost než před deseti, dvaceti, třiceti lety?

 16933

Mýty a nepochopení v debatě o Rusku

14. 5. 2021

čas čtení 4 minuty

Materiál zpracovaný mezinárodním kolektivem autorů pro britský think tank Chatham House rozebírá hlavní a mýty a nepochopení, jimiž se vyznačuje současná západní debata o Rusku. Navzdory toužebným přáním mnoha politiků v euroatlantickém prostoru neexistují valné vyhlídky na to, že by se Rusko v dohledné budoucnosti stalo konstruktivnějším a kooperativnějším partnerem západních vlád. Dobře míněné úsilí "zlepšovat" vztahy s Kremlem tedy nejspíše selže, protože strategické cíle, hodnoty a chápání mezinárodních vztahů v současném Rusku se od těch západních nepřekonatelně odlišují.

 17130

Izrael kontra Palestina: Když máte takovouhle obrovskou moc, jaká je vaše odpovědnost?

14. 5. 2021

čas čtení 9 minut

Foto: Americký televizní satirik Trevor Noah. Nahrávka jeho vystoupení v angličtině je niže. Zde překlad.

Aktualizace: Počet mrtvých v Gaze stoupl v pátek  na 119 Palestinců, včetně 31 dětí. V Izraeli zahynulo osm lidí. ZDE 

Americký televizní satirik Trevor Noah: Izrael kontra Palestina. Vím, že jen tím, že tuhle větu řeknu, přicházím o diváky, a jsem na hraně zablokování na sociálních sítích. Tak kontroverzní je tohle téma. Ani tu větu ještě nedořeknete, a lidi začnou:"Ty idiote! Co si to dovoluješ! Drž do prdele hubu!"

Ale, lidi, musíme o tom mluvit. Protože to je jeden z nejproblematičtějších příběhů, který existuje v době našich životů.

No, existuje množství konfliktů, o nichž to vypadá, jako že nikdy neskončí. Indie kontra Pákistán. Čína kontra Tibet. Běloši kontra rytmus. Avšak Izrael kontra Palestina je 73 let staré břemeno, které nevyřešil nikdo.

No, když to nevyřešil Jared, hned jsme viděli, že je to nesmírně obtížné.

Tisková zpráva:

Uvolněte patenty na očkování, tlačí pirátští europoslanci. Návrhem se bude zabývat europarlament

14. 5. 2021

čas čtení 2 minuty

Pirátští europoslanci i nadále podporují dočasné uvolnění patentů na očkování proti covidu-19. To by podle nich vyřešilo nedostatek vakcín v hospodářsky méně vyspělých zemích. Evropská unie je dosud proti, příští týden budou ale o návrhu debatovat europoslanci v rámci globální vakcinační strategie. Přes sto z nich už letos v březnu podepsalo výzvu Evropské radě. Minulý týden iniciativu podpořily Spojené státy.

 16622

Hospodaření OSBL za březen 2021

20. 4. 2021

čas čtení 2 minuty

V březnu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 62 546, 49 výdaje byly  89 931,50 Kč. Britské listy také obdržely náhradu soudních výloh ve výši 17 600 Kč. Zůstatek ke konci února byl 78 735,24 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci březnu 2021.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

Katolická církev | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Wikileaks | Očkování a racionalita | Americký dokumentarista Michael Moore | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Norsko | Turecko | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Globalizace | Sociální poměry | Korupce | Identita | Rasismus | Vietnam | Libye | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Psychiatrie | Psychologie | Oligarchie | PPF | Životní prostředí | Teroristická hrozba a politické hry | Ústava | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Afrika | Chudoba | Bělorusko | Dánsko | Bezdomovectví | Hospodaření Občanského sdružení Britské listy | Japonsko | Ekologie | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Itálie | Sociální vědy aplikované do života | Doprava | Čína | Austrálie | Nový Zéland | Severní Korea | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Demokratický proces se zasekl | Rozhovory Britských listů | Polsko | Drogy | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Francie | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Německo dnes | Školství | Řádění exekutorů v České republice | Genderová nerovnost ve společnosti | Brazílie | Ekonomika | Velká Británie - politika a společnost | Imigrace do Evropy | Sýrie | Jemen | Brexit - vše | Saúdská Arábie | Sdělovací prostředky | Babiš | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Španělsko | Extremismus | Rusko za Vladimíra Putina | Lidská práva | Maďarsko | Ukrajina | Budoucnost NATO a OSN | Spam a šíření dezinformací na internetu | Joe Biden | Donald Trump | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Írán | Evropská unie | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Lidské zdraví | Privatizace po česku | Léková politika, zdravotnictví | Občanská společnost | USA | Česká literatura | Česká politická scéna | Koronavirus | Globální oteplování | Energetické úspory | Srbsko | Česká republika
22640