Rozhovor Britských listů 282. Proč nemá Česko pro postkoronavirovou éru žádnou strategii?

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík a Bohumil Kartous srovnávají v tomto Rozhovoru Britských listů postoj je koronavirové pandemii v ČR a v Británii. V Británii zemřely na koronavirus desetitisíce občanů. Země je ohromena a vede to k vážným úvahám o tom, že celý systém správy státu je špatný, neoliberalismus selhal a v budoucnosti se politikové i občané budou muset chovat jinak. K podobnému šoku v ČR nedošlo, takže se takto většinou neuvažuje a Andrej Babiš má svou volební podporu zajištěnu, takže pro postižené občany nemusí dělat nic. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 13. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Mezitím v Absurdistánu 128:

Schroedingerovy volby/nevolby. Předseda Nejvyššího soudu poslal poslankyni fotografii svého řitního otvoru

13. 5. 2020 / Tomasz Oryński

čas čtení 13 minut

Foto: Nový prozatímní předseda polského Nejvyššího soudu, který údajně poslal poslankyni strany PiS fotografii svého řitního otvoru

Pokud vás zajímají polské záležitosti, mohli jste si povšimnout, že jak narcisy na jaře se najednou objevial celá řada "nových" zpravodajských serverů o Polsku v angličtině. Pozor, však, opatrnost: Server jako Polandin.com  či  THEfirstNEWS.com  vydávají státní média, ovládaná vládou a je to pokus neutralizovat silně znepokojující zprávy z Polska v západních médiích polskou vládní propagandou přeloženou do angličtiny. A jako by ani to nestačilo, státem ovládaná média v Polsku zneužívají těchto serverů k vytváření fake news. Nedávno, například, TVP.info  vydala článek o tom, jak britská média údajně chválí Polsko za jeho boj s pandemií COVIDU-19. Ukázalo se, že ona údajná "britská média" byla jen výše zmíněná polská vládní propaganda v angličtině, The First News... 

Průběžné zpravodajství:

Britská vláda prodloužila státní financování platů 7,5 milionů občanů v karanténě do října 2020

13. 5. 2020

čas čtení 6 minut

 

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  13 .5. bylo v ČR registrováno  8223   nakažených, v nemocnici bylo 230 osob a 284 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE


- Oficiálně registrovaný globální počet mrtvých je 91 964, celkový počet registrovaných nákaz je 4 261 955. Oba počty jsou zřejmě výrazně podceněny.

- V republikánských komunitách v četných amerických státech (Texas, Tennessee, Alabama, Kentucky, Severní a Jižní Dakota) vznikají centra nákazy koronavirem, varuje New York Times.  ZDE   Trump lživě tvrdí, že počet nákaz klesá.

- Nová studie předpovídá, že do srpna zemřel více než 147 000 Američanů. Dosud je oficiálně v USA registrováno 82 376 úmrtí.

- Rusko ve středu zaznamenalo více než 10 000 nových případů nákazy koronavirem. Celkový počet registrovaných nákaz v Rusku je 242 271. Úmrtnost v Rusku je údajně daleko nižší než na Západě, celkem je registrováno 2212 mrtvých. Ruské úřady tvrdí, že je to proto, že se poučily ze zkušeností západní Evropy, rychle izolovaly příchozí ze zahraničí a rizikové skupiny, restrukturalizovaly nemocnice pro případy koronavoru a zahájily kampaň testování a karantény. Kritikové tvrdí, že Rusko podceňuje počet mrtvých.

- Brazílie zaznamenala rekordní počet úmrtí, 12 400. Je co do mrtvých na koronavirus na šestém místě na světě. Celkový počet registrovaných nákaz v Brazílii je 177 589 a je sedmý nejvyšší na světě.

- Americký Senát hrozí sankcemi vůči Číně, pokud "plně neobjasní" vznik pandemie.

- Wuchan se připravuje testovat všech svých 11 milionů občanů.

- Twitter oznámil, že jeho zaměstnanci budou už navždycky moci pracovat z domova.

- Tisíce škol ve Francii znovu zahájily provoz, navzdory obavám, že dojde k druhé vlně infekcí.

- Britský ministr financí Rishi Sunak v pondělí oznámil, že prodlužuje státní financování zaměstnanců, kteří v důsledku uzavření svých podniků nemohou pracovat, až do konce října. V současnosti hradí britská vláda 80 procent platů 7,5 milionů občanů až do částky 2500 liber (75 000 Kč) měsíčně. Celkově bude toto financování platů zaměstnanců nyní nefunkčních podniků stát 100 miliard liber (3 biliony Kč). Britský ministr financí rozhodl, že od srpna by měly britské firmy začít svým nefunkčním zaměstnancům začít do určité míry přispívat na platy, vládnou obavy, že to povede k rozsáhlému propouštění a nárůstu nezaměstnanosti, protože firmy nemají peníze. Labouristická opozice kritizuje konzervativní vládu, že dosud vůbec nepomýšlí na restrukturalizační projekty a projekty pro poskytování nové kvalifikace propuštěným zaměstnancům například z restaurací či z turistického průmyslu, kterážto odvětví se zřejmě dlouho nebo nikdy nevzpamatují. ZDE  


- Mluvčí ruské vlády Dmitrij Peskov onemocněl koronavirem a je v nemocnici.

Peníze do krajiny, ne do luftu! Ministerstvo financí čeká ekologický protest

14. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Spolupředseda pražských Zelených Vít Masare ve spolupráci s hnutím Extinction Rebellion chystá tento čtvrtek protestní akci proti financování leteckého průmyslu. S koronavirovou ekonomickou přestávkou totiž zástupci aerolinek vystoupili s požadavky na masivní záchranné balíčky a vláda ČR o této podpoře vážně diskutuje.

Na podzim 2019 ministerstvo financí navíc schválilo investici 16 miliard do pražského letiště a další vklady v celkové výši 55 miliard jsou naplánované. Letecký průmysl je přitom jedním z největších znečišťovatelů ovzduší na světě; nalít do něj peníze je krajně nezodpovědný krok, který už tak vážnou klimatickou krizi jenom prohloubí. Dle vedení Prahy 1 je navíc záměr likvidační pro fungování vnitřní části města, které je dlouhodobě přetížené masovým turismem. Organizátoři akce apelují, aby finance byly použité místo toho na přeměnu krajiny a boj s chronickým suchem.

Postgraduální konference na University of Glasgow šíří informace o novém bohemistickém výzkumu

13. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

Ve středu 13.5. se koná na Glasgow University postgraduální konference. Účastní se ji i dva z doktorandů na  našich českých studiích, Gareth Storrie a Beatričė Michalovska, poznamenává Jan Čulík:

Mirna Šolić: Fascinující výzkum reprezentace černošství v československé kinematografii a kultuře šedesátých let. Sexualita, gender a civilizace na plátně během socialismu. Příspěvek k výzkumu akademických interakcí v socialistickém bloku:
Mirna Šolić:  V zákulisí pádu berlínské zdi. Migrace tehdy a dnes. Vznikající komparativní výzkum zapomenutých mediálních reprezentací východoevropské migrace v roce 1989 přes Československo a Polsko.

Minulý týden obhájila na Glasgow University svou doktorskou práci o českém školství - s názvem "Syžstémy, symboly a totožnost: Konstrukce národní totožnosti v českých školách prostřednictvím školské politiky a praxe (1989-2004) dr. KIrsten Jean McMullan - Blahopřejeme!

Děkujeme také znovu čtenářům Britských listů, mnozí z nichž se na tomto výzkumu podíleli: ZDE

Dr. Kirsten McMullan o své práci hovořila v našem Rozhovoru Britských listů:

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

Nacházet pravdu v tragédii

13. 5. 2020

čas čtení 3 minuty

K provedení nezbytných akcí na záchranu naší planety pro budoucí generace je třeba kompetentní vedení a pevné spoléhání na vědu, napsal bývalý americký velvyslanec ve Španělsku James Costos.

Rozhovor Britských listů 281. Koronavirus: Pomoc podnikatelskému sektoru je příliš pomalá

10. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta





O ekonomických dopadech koronavirové pandemie hovoří Bohumil Kartous s rektorkou Mendelovy univerzity v Brně Danuší Nerudovou. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 10. května 2020.



Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Afghánistán obnoví "ofenzívní" akce proti Talibánu

13. 5. 2020

čas čtení 2 minuty

Afghánský prezident Ašraf Ghání nařídil afghánským silám obnovit "ofenzívní" akce proti Talibánu, což podle některých analytiků představuje smrtící úder mírovému procesu zprostředkovanému USA, píše Katie Bo Williamsová.

Jak otevřít ekonomiku s využitím slabé stránky koronaviru

12. 5. 2020

čas čtení 2 minuty



Lidé by měli pracovat ve čtrnáctidenních cyklech. Čtyři dny a pak deset dnů doma, argumentují v deníku New York Times izraelští profesoři počítačové a systémové biologie Uri Alon, Ron Milo a ekonom  Eran Yashiv.

Mělo by se tak využívat slabosti koronaviru - totiž jeho latentního období, tří dnů, které to v průměru trvá mezi okamžikem, kdy je člověk nakažen, a dobou, odkdy může nakazit druhé.

Lidé by měli pracovat v dvoutýdenních cyklech, čtyři dny by měli být v práci a pak v době, kdy už je pravděpodobnost, že by mohli být nakaženi, by měli trávit 10 dní doma v karanténě.

Rozhovor Britských listů 280. Povede ožebračení lidí v ČR v důsledku koronaviru k likvidaci demokracie?

8. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta



Už v současnosti je v České republice finančně ohroženo 300 000 lidí. (Pan Buchtík do toho zjevně nezapočítává onen přibližně milion v exekuci.) V ČR bylo na přelomu roku 2019-2020 v zaměstnaneckém poměru 5,3 milionu lidí. Z nich nyní  27 procent vyjádřilo pravděpodobnost, že 20 procent bude postiženo výpadkem ekonomiky v důsledku koronaviru. 650 000 lidí v ČR má malé úspory. O těchto a dalších sociologických a demografických skutečnostech hovoří Bohumil Kartous s ředitelem společnosti STEM Martinem Buchtíkem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 8. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Trump reagoval na otázku novinářky hysterickým záchvatem a zrušil tiskovou konferenci

12. 5. 2020

čas čtení 1 minuta





Korespondentka televize CBS v Bílém domě Weijia Jiang se Trumpa zeptala, proč pořád tak zdůrazňuje, že USA jsou při testování občanů nejlepší, jde o to skutečně, když stále umírá tolik lidí. Trump reagoval: "Možná je to otázka, kterou byste měla položit Číně. Mě se neptejte, ptejte se Číny, OK?"

WHO a TDR – podobností a rozdíly

12. 5. 2020 / Michal Giboda

čas čtení 11 minut



Tomáš Zdechovský, europoslanec za KDU-ČSL, místopředseda Výboru pro zaměstnanost a sociální věci a člen Výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu, publikuje 6. května 2020 na Neviditelném psovi článek: „WHO bojuje o život“. V úvodu zmiňuje. „ Opakovaně jsem upozorňoval na některá pochybení Světové zdravotnické organizace (WHO), která vedla minimálně zčásti k rozšíření současné pandemie covid-19. Řada lidí na to reagovala dosti překvapeně s tím, že nikdy o organizaci nebo o jejích problémech neslyšela“. Pan poslanec Zdechovský o WHO ví, ale ne všechno. Proto jsou některé jeho závěry, zejména o financování WHO, neúplné. Pro ty co o WHO nikdy neslyšeli, ale i pro ty co něco slyšeli, několik upřesnění.

Průběžné zpravodajství:

Putin bude otevírat Rusko, navzdory drastickému nárůstu nákaz

12. 5. 2020

čas čtení 4 minuty

Foto: Památník za  ruské zdravotníky, zemřelé na koronavirus v Petrohradě

Velmi užitečný zdroj o aktuálním stavu epidemie koronaviru ve všech zemích světa: https://www.worldometers.info/coronavirus

- Údaje MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.  11.5. bylo v ČR registrováno  8176 nakažených, v nemocnici bylo 233 osob a 282 osob zemřelo.    

Nikde jsme se nedočetli kolik lidí v ČR letos zemřelo v březnových, dubnových a květnových týdnech ve srovnání se statistickým průměrem pro tyto týdny z předchozích let. To je totiž jediná spolehlivá informace o počtu mrtvých na koronavirus. Zjišťují to novináři v USA, v Británii i v dalších zemích. (JČ) - Aktualizace: Upozornil nás František Vančura, že zatím tato data nejsou dostupná: ZDE

V Petrohradě uhořelo pět koronavirových pacientů v nemocnici

- V nemocnici sv. Jiřího v Petrohradě při požáru zemřelo pět pacientů a 150 muselo být evakuováno. Byl to už druhý požár v ruské nemocnici za několik posledních dní. Nedávno došlo k požáru také v jedné moskevské nemocnici. Požár v petrohradské nemocnici způsobil přehřátý ventilátor. Ruské tiskové kanceláře píší, že ventilátory používané v ruských nemocnicích jsou vyráběny v Rusku. Rusko má více než 220 000 koronavirových nákaz a v růstu počtu nákaz je na druhém místě za Spojenými státy. ZDE 

- Proč na koronavirus umírá více mužů než žen? Muži mají vyšší míru klíčového enzymu, kterého koronavirus využívá k tomu, aby nakazil buňky. Enzym ACE2 (enzym konvertující angiotensin) se vyskytuje v srdci, v ledvinách a v dalších orgánech. Hraje roli v tom, jak se koronavirus dostává do plic.

- Počet oficiálně registrovaných globálních úmrtí dosáhl 285 445 osob. Oficiálně je registrováno nejméně 4 168 427 nákaz. Tyto údaje jsou zřejmě daleko nižší, než jsou skutečné počty.

- Zaměstnancům Bílého domu bylo nařízeno, aby nosili roušky.

- Trump byl obviněn z rasismu na své tiskové konferenci. Řekl reportérce čínského původu, ať se jde ptát do Číny.

- Německo informuje o nárůstu nových nákaz poté, co uvolnilo uzamčení země. Angela Merkelová krátce, ale důrazně žádala Němce, aby udržovali odstup a nosili roušky. V Německu bylo do pondělí odpoledne zaznamenánoé 172 658 infekcí a 7681 lidí zemřelo.

Počet mrtvých v Británii přesáhl 40 000

12. 5. 2020

čas čtení < 1 minuta

 

Podle oficiálních údajů přesáhl počet mrtvých na COVID-19 v Británii 40 000. Na koronavirus zemřelo téměř 10 000 obyvatel pečovatelských domovů.

Britský oficiální vládní statistický úřad Office for National Statistics oznámil v úterý, že v Anglii a ve Walesu do 9. května bylo registrováno 35 044 úmrtí na COVID-19. S novějšími údaji ze Skotska a ze Severního Irska a z údaji londýnské vlády o úmrtích za poslední dny je zjevné, že oficiální počet mrtvých v Británii je nyní 40 011.

Tato čísla potvrzují, že Británie je nejpostiženější zemí v Evropě. Itálie zaznamenala 30 739 úmrtí, Španělsko 26 604 a Německo 7 661 úmrtí.

Poprvé od začátku pandemie však nyní počet úmrtíé klesá.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

Slavný britský televizní moderátor: Nevykládejte mi tady, že útočím na Borise Johnsona

12. 5. 2020

čas čtení 5 minut

 

Piers Morgan, moderátor ranního vysílání britské celostátní komerční televize ITV, někdejší stoupenec brexitu, Donalda Trumpa a Borise Johnsona se v posledních týdnech obrátil a ve svém vysílání se stal neuvěřitelně ostrým kritikem neuvěřitelně blbého a neefektivního způsobu, jak mafiánská a neschopná vláda Borise Johnsona "řeší" koronavirovou krizi - asi tak, jako když pejsek a kočička v Čapkově pohádce vařili dort. Piers Morgan se tak neočekávaně stal hrdinou národa.

Problémem londýndské vlády v současnosti je to, že v důsledku brexitu podvodník a lhář Boris Johnson vyhodil z Konzervativní strany všechny slušné a schopné politiky a do svého kabinetu - aby mu nikdo nemohl konkurovat - najmenoval neuvěřitelně hloupé ideology a podlézavce. Pak ovšem, nečekaně, vznikla koronavirová krize a tito darebáci jsou v důsledku svého nezájmu a hlouposti přímo odpovědni za smrt snad padesáti tisíc nevinných lidí. Piers Morgan na to důrazně poukazuje.

Nejnověji v pondělí ráno v tomto "rozhovoru" s fundamentalistickým brexitérem, čelným konzervativním poslancem Andrewem Bridgenem. Potíž je, že tihle lidé jsou opravdu nesmírně hloupí a octli se v situaci, kdy jejich pitomost doslova stojí životy. Níže uvádíme překlad Morganova vystoupení od minuty 3'30 na tomto videu. Předtím Bridgen cosi nesouvisle blekotá o nejasných a zmatených "nových" opatřeních Borise Johnsona pro další etapu uzamčení země: (JČ)



Piers Morgan: Mohu jet navštívit své dva syny, které jsem neviděl deset týdnů? Smím je jet navštívit dnes a udržovat dvoumetrový odstup? Ano, nebo ne?

Andrew Bridgen: Co se týče mne, já nemluvím za vládu, pokud budete dodržovat při všem, co děláte, sociální distancování -

Ještě k hned neviděným předstupňům 2. světové války?

12. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

 

(Ale též nečekané přemostění k její dohře)

 

Kupodivu cesta ke 2. světové válce byla nastoupena dnes běžně neznámými lidmi a ne zrovna v okamžitě proslulém „koutě“ tohoto světa. Už 5. ledna 1919 byla v Mnichově založena Německá dělnická strana („DAP“). V září 1919 na jednu z jejích schůzí zavítal zrovna tehdy taky zcela neznámý Adolf Hitler. Bylo to v jedné pivnici. Do roka a do dne po svém založení (24. února 1920) byla ta strana na naléhavý Hitlerův podnět přejmenovaná na „NSDAP“ (tj. česky na „Národně-socialistickou německou dělnickou stranu“). Už 29. července 1920 stál Hitler v čele té malé strany a krátce nato založil v ní Tělovýchovný a sportovní odbor, z něhož se mělo docela rychle – 5. října 1921 – navíc vylíhnout „SA“ (tj. „Úderné – či Útočné – oddělení“). (Pozdější „Ochranný oddíl“, v obávané pak zkratce „SS“, vznikl 4. dubna 1925; jako původně jenom osobní Hitlerova stráž.)

4543

Čeští senioři nesportují. Nad 55 let se pravidelně hýbe jen každý pátý

12. 5. 2020

čas čtení 7 minut

 tisková zpráva

PRAHA, 12. KVĚTNA 2020 – Téměř každého člověka čeká během života atak bolesti v zádech. U lidí nad 50 let jde o nejčastější důvod návštěvy fyzioterapeuta. Za problémy stojí převážně pohybová pasivita pacienta, ale také dědičnost.

V roce 2018 bylo v českých zdravotnických zařízeních k léčbě nově přijato přes 1,5 milionu Čechů s onemocněním svalové a kosterní soustavy. Lidé starší 50 let tvoří odhadem 30 procent klientely soukromých klinik a až 80 procent pacientů v ordinacích fyzioterapie plně hrazených pojišťovnou. „Specifické problémy starších pacientů lze rozdělit do tří skupin. Lidé po padesátce obvykle přicházejí s vertebrogenními obtížemi v krční a bederní oblasti, z nichž plynou někdy až nesnesitelné bolesti zad a hlavy. Dále s věkem přibývá pacientů s bolestmi kloubů, zejména na artrotickém podkladě. Na to navazuje třetí velká skupina starších pacientů, kteří využívají pooperační fyzioterapii páteře nebo kloubní náhrady,“ vyjmenovala Iva Bílková, hlavní fyzioterapeutka FYZIOkliniky.

29548

Přece matika všech se dotýká!

12. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty

 


Pozornost zaměřená na matematiku jako kdyby roztínala svět na dvojí: ten jakoby přírodovědný a onen jakoby humanitní. Jinak řečeno: Svět může být něčím „exaktní“. A něčím odlišným je jaksi „vyprávěcí“. (Nenapsal jsem „ukecaný“!)

Jak nám v našem konání spásná víra zakotví?

11. 5. 2020 / Miloš Dokulil

čas čtení 15 minut

Na počátku jakékoliv tematicky nějak cílené debaty, pokud nejde o zcela novou problematiku bez výchozích orientačních údajů (leč někdy i tam), míváme skoro vždycky už nějak z vlastní minulosti vzešlou „automatickou“ vstřícnost, nějaké „předpojatosti“, či dokonce „vzrušeně“ negativní vztah, které společně naznačují naše jaksi „předzjednané“ výchozí zřetele, jež přinejmenším angažovaně vymezí náš osobní postoj ke zrovna  danému oboru úvahy.

Arbeit macht Frei - Bolsonaro použil v oficiálním komuniké nacistické heslo

11. 5. 2020 / Fabiano Golgo

čas čtení 2 minuty

 

Tiskový úřad brazilského prezidenta Jaira Bolsonara vydal v neděli manifest ohledně akcí jeho vlády proti pandemii COVIDU-19. V dokumentu s titulem "Boj proti viru" se praví:

"Část tisku trvá na tom, aby se obrátil zády vůči faktům, vůči Brazíli, a aby jednal proti Brazilcům. Avšak tato vláda, jak rozhodl náš Šéf, bude dál pracovat pro záchranu životů, ale zároveň bude zachovávat zaměstnanost a důstojnost Brazilců." Pak následovala konečná věta "O trabalho liberta", což je výraz v portugalštině, který se používá jen málokdy, vlastně jen tehdy, když se překládá heslo nacistických koncentračních táborů "Práce osvobozuje".

Trumpova demoliční četa proti světu i vlastní zemi

11. 5. 2020 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Trumpův Bílý dům po zdlouhavých jednáních zablokoval rezoluci Rady bezpečnosti OSN volající po globálním příměří – jako by snad dobře živení američtí zbrojaři neměli co jíst. Ale žerty stranou: Washington sabotáží této rezoluce, jakož i stažením amerických financí ze Světové zdravotnické organizace (WHO) uprostřed zuřící pandemie odsoudil neznámý počet lidí k jisté smrti. Je zcela zjevné, že právo veta v Radě bezpečnosti OSN je obsoletním mocenským nástrojem, který by měl být neprodleně zrušen. 

Datová šaráda pokračuje

10. 5. 2020 / Daniel Münich

čas čtení 1 minuta

 
Uběhlo dalších 10 dní od mého vyhazovu panem Prymulou, což novinářům, vládě, krizovému štábu, členům Parlamentu i širší veřejnost připomnělo absurdní absenci podrobných analýz dosavadního vývoje a nedostupnost anonymizovaných dat pro výzkumy o dnes již 300 000 realizovaných PCR testech od února. Z dostupných dat si člověk může zatím dělat jen dílčí obecné vhledy jako já na tom dole.

Ale ve vzduchu stále visí spousta dalších otázek, na jejichž zodpovězení primitivní dostupná data z webu odpověď nikdy nedají. Například:

😷 Jak se nákaza vyvíjela u jednotlivých profesí, třeba učitelů, prodavačů, zdravotníků, sociálních pracovníků?
😷 Jak se nákaza vyvíjela u demografických skupin (mladí vzdělaní, starší méně vzdělaní, pracující vs. nepracující?

Rozhovor Britských listů 278. Jak v Čechách potvoříme myšlenky Komenského

30. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




Při příležitosti třistapadesátého výročí úmrtí pedagoga Jana Ámose Komenského, Evropana, hovoří Bohumil Kartous a teologem a historikem Richardem Vlasákem o Komenského vzdělávacím a filozofickém odkazu, aktuálním zrovna v nynější koronavirové krizi. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 1. května 2020.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Neplivej do studny...

11. 5. 2020 / František Hezoučký

čas čtení 2 minuty


Pro občany Ruské federace, ale i další národy, které kdysi v rámci Rudé armády vybojovali vítězství proti nacistickému Německu, ještě dlouho zůstane Velká vlastenecká válka nejemotivnější vzpomínkou, a Den vítězství největším, zcela výjimečným svátkem v roce. Jiné národy to sotva pochopí. Náš národ by to ale pochopit měl. Nacisté nám, stejně jako ostatním Slovanům, židům a dalším „méněcenným“ národům chystali stejný osud: vyhlazení nebo zotročení,

Rozhovor Britských listů 277. Koronavirus: Chcete být chudí, nebo mrtví?

29. 4. 2020

čas čtení < 1 minuta




S podnikatelem Markem Benešem hovoří Jan Čulík o nynější situaci koronavirové pandemie v České republice. Povede současná ekonomická strategie české vlády k drastické restrukturalizaci české ekonomiky tak, že většina podniků skončí v rukou hrstky domácích a zahraničních oligarchů? A proč to tak skončí a proč proti tomu nikdo nic nedělá? Rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 29. dubna 2020.

Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Hospodaření OSBL za duben 2020

6. 5. 2020

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2020 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 73 220,43 Kč, příjem z reklamy byl  3000 Kč,  výdaje byly 61 731,50 Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají, - ale jak vidíte z výše uvedeného grafu,  směřujeme k nule. Trvale potřebujeme poněkud vyšší, pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
22600