Bůh ochraňuj Syrizu

16. 1. 2015 / Ilona Švihlíková

čas čtení 12 minut

Řecko čekají 25. ledna předčasné volby, které mohou hodně naznačit o budoucím vývoji Eurozóny. Ve volebních průzkumech zatím vítězí levicová koalice Syriza, která vzbuzuje značné emoce. Především v mainstreamovém tisku je prezentována jako skupina radikálně levicových šílenců, kteří chtějí opustit Eurozónu a uvrhnout Řecko do jakéhosi nebezpečného experimentu.

O Řecku i stavu Eurozóny jsem už vícekrát psala ZDE ZDE ZDE

Islámský stát používá ženy v Británii ve snaze zorganizovat útoky na britském území

18. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Skupinka extremistických žen z Británie, která cestovala do Sýrie a přidala se tam k Islámskému státu, přessvědčuje na sociálních sítích jiné ženy v Británii, aby uskutečnily na britském území teroristické útoky.

Podle Mezinárodního centra pro studium radikalizace na King's College v Londýně jde asi o 30 Britek, které nyní žijí v severní Sýrii.

Z jejich aktivity na sociálních sítích vyplývá, že tyto ženy přesvědčují své známé, aby se staly členkami Islámského státu, chválí masakr v redakci časopisu Charlie Hebdo a vyzývají k dalším násilným činům, včetně usekávaní hlav lidem ze Západu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Evropa, kontinent ve válce

18. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Menší část veřejnosti již téměř rok protestuje proti "nové studené válce" a "válečným štváčům". Výhrady vyjadřují signatáři petic i komentátoři důvěřující Hlasu Ruska. Jako v případě protestů proti islámu jde ale o produkt zmatení a strachu, který, jak si vzpomenou čtenáři Herbertovy Duny, zabíjí myšlení. Protože v Evropě už války probíhají, ať se křičí "Zaorálku, nechcem válku", nebo ne. Na různých úrovních a nejméně tři současně.

V rozhlase BBC stále diskutují o motivaci terorismu

17. 1. 2015

čas čtení 5 minut

Překlad dvou ukázek posluchačských názorů ze závěru pořadu Any Answers, který se vysílal v BBC Radio Four v sobotu odpoledne:

Moderátorka: Další posluchač jménem Abdul telefonuje z Manchesteru. Dobré odpoledne, Abdule. Charakterizujete se jako zbožný muslim, je to pravda?

Abdul: To je pravda.

Moderátorka: Slyšel jste předchozího posluchače Mohameda, který argumentoval, že po absolutoriu vysoké školy nedochází k integraci, lidi prostě žijí vedle sebe paralelní životy a tak to prostě je. Musíme respektovat své paralelní životy. Nemá pocit, že by bylo potřeba interakce, mísení se. Co si o tom myslíte?

Ve 20 zemích světa vychází vězňovo svědectví o brutalitě a mučení v americké věznici v Guantánamo

17. 1. 2015

čas čtení 3 minuty

Britský list Guardian začíná na pokračování vydávat svědectví vězně v americkém táboře Guantánamo, Mohamedoua Oulda Slahiho, které odhaluje šokující podrobnosti amerického programu unášení osob z cizích zemí a jejich mučení.

Úryvky z knihy načetli nejslavnější britští herci Colin Firth, Stephen Fry a Dominic West.

Nelze směšovat politiku a náboženství

17. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Chtěla bych reagovat na Vás článek "Vztah islámu a evropské civilizace". Cením si toho, že přinášíte pohled z Velké Británie na současnou situaci. Souhlasím s tím, že postoje lidí nelze zjednodušovat. Na druhou stranu si však myslím, že ve svém článku i Vy některé záležitosti příliš zobecňujete a zaměňujete pojmy, píše Martina El Yaagoubi.

Rok 2014 byl nejteplejší v zaznamenané historii

17. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Minulý rok překonal rekord z roku 2010 jako nejteplejší od roku 1888, kdy započalo měření. Zprávu přinesl deník New York Times. Vědecká zpráva zveřejněná v pátek zpochybňuje tvrzení, že se globální oteplování zastavilo. Naopak zdůrazňuje risk, které představují emise plynů z lidské činnosti.

Extrémní horko loni pokrylo Aljašku a velkou část západu USA. V řadě evropských zemí byly naměřeny teplotní rekordy.

Hladiny oceánů byly neobvykle teplé v podstatě kdekoliv mimo oblastí okolo Antarktidy, což bylo dle vědců příčinou ničivých bouří v Pacifiku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Lagardeová: Levná ropa stagnaci globální ekonomiky neukončí

16. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Christine Lagardeová, která stojí v čele Mezinárodního měnového fondu, varuje, že nízké ceny ropy nepostačí k nastartování globální ekonomiky. V přednášce proslovené ve Washingtonu vyzvala Evropskou centrální banku, aby aplikovala větší fiskální stimulus.

Britské listy se bez finančních příspěvků neobejdou

19. 11. 2014 / Bohumil Kartous

čas čtení 1 minuta

Vážení čtenáři, krátce k nově nastaveným formátům reklamy a k souvislostem, které z toho vyvstávají jak pro BL, tak pro vás. BL nejsou komerční projekt, ale peníze potřebují. Proto se v současnosti bez reklamy neobejdou. V rámci nového designu jsme se snažili najít kompromis mezi její „otravností“ a užitečným přínosem.

Odmítli jsme formáty zcela běžné na většině českých mediálních portálů, drželi jsme se formátů běžných na britských a amerických médiích. I tak se určitě najdou lidé, které to bude obtěžovat. Pochopte prosím, že bez reklamy to nejde.

Dobrovolníci?

16. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Na záběrech pořízených reportéry listu Komsomolskaja pravda si pozorovatelé OBSE na východě Ukrajiny prohlížejí moderní ruský pozemní průzkumný radar Aistenok vyráběný společností Almaz-Antej ZDE. Zařízení umožňuje ruským jednotkám v Donbasu zaměřovat stanoviště ukrajinských minometů až na vzdálenost 20 km a navést na ně palbu ruských baterií. Dokáže také zjišťovat pohyb tankové techniky a monitorovat exploze dělostřeleckých granátů. Jedná se o nový zbraňový systém, který byl poprvé představen veřejnosti na moskevském aerosalónu MAKS2009.

Obsluhy tohoto zařízení nepochybně nepocházejí z řad obyvatel Ukrajiny, kteří se během své služby v armádě nemohli s radarem zmíněného vzoru setkat. Obsluha vyžaduje náročný výcvik, jakého se dostává pouze specialistům absolvujícím ruské vojenské kurzy.

Jsou radar Aistenok a profesionálové ruské armády jej obsluhující "dobrovolníky"? Nebo jde spíše o produkt "humanitárního konvojování"?

V čem se mýlí prezidentův mluvčí Ovčáček

16. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva www.eduin.cz

Prezidentská kancelář hájí Zemanův výrok o prospěšnosti segregace účelově vybranými argumenty. Podobně skandální by byla i podpora trestu smrti.

Praha 16. ledna – Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček obhajuje Zemanův výrok o škodlivosti inkluze ve školství kromě jiného i výsledky sociologického šetření společnosti EDUin v rámci kampaně Česko mluví o vzdělávání z roku 2013. Vybral ale argumenty účelově, pominul ty, které nepodporují prezidentův postoj.

Prezident na půl cesty k choromyslnosti

16. 1. 2015 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Miloš Zeman se rozhodl, že také bude autorem jednoho absurdního dramatu. Stejně jako jeho předchůdce Václav Klaus však nevolí literární formu, volí formát reality show. Zatímco Klaus vynikl jako tragikomik ideologie, Zeman se projevuje jako génius asociálního paradigmatu. Kdoví, proč se rozhodl devastovat kvůli tomu pohled veřejnosti na vzdělávání.

Prezident je vůl

16. 1. 2015 / Václav Dušek

čas čtení < 1 minuta

Omlouvám se volům. Několik let spolupracuji s SDMO, organizací, která se stará o děti i dospělé s dětskou mozkovou obrnou. Klienti navštěvují kurzy tvůrčího psaní, fotografují, malují – a fantazie mají na rozdávání, to byste se divil, pyšný člověče – skoro prezidente. Než zase vyslovíte svou další nejapnou moudrost, nechte se vzbudit od vašich přikyvovačů a slouhů. Jste neomalenec, slon ani náhodou, ale obyčejný strejda s výbavou mozkovny velmi problematické… a nerozdělujte! Děkujeme, omluvte se….

Jak vehnat lid do bídy aneb Konec sociálního státu v Čechách (a na Moravě a ve Slezsku)

16. 1. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 5 minut

„Tatíček“ Masaryk, velký to státník a myslitel, by se asi divil, kdyby viděl, co se v Čechách, na Moravě a ve Slezsku děje. Po II. světové válce zavládl v naší zemi komunismus, který se ovšem tvářil jako socialismus. Tady bych rád poznamenal, že komunismus a socialismus není jedno a totéž, stačí se podívat do Skandinávie. Nicméně komunismus si některé prvky socialismu „vypůjčil“ a snažil se je uvádět v život.

Kdo vlastně vyrábí islamofobii?

16. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

V souvislosti s pařížskými útoky se v západní společnosti, podle očekávání, vzedmula ještě masivnější vlna již tak vybičované islamofobie. Tři psychopatičtí vrahové obrátí vzhůru nohama celý Západ, který je dlouhá léta paralyzován neustálým strachem, často uměle vyvolávaným středoproudými médii a s nimi spřízněnými „odborníky na terorismus“.

29260

Vztah islámu a evropské civilizace

16. 1. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 7 minut

Diskuse o limitech svobody projevu v Glasgow

Měl bych pár poznámek nejen k příspěvku Daniela Veselého "Kdo vlastně vyrábí islamofobii". Daniel Veselý píše, že se v západní společnosti vzedmula vlna islamofobie. Pro Británii mi to trvzení nepřijde úplně přesvědčivé, naopak svědčím, že inteligentní sdělovací prostředky (bulvár pravidelněji nesleduji) se naopak, jak o tom informují i Britské listy, postavily ke vztahům mezi islámem a Evropany velmi citlivě a objektivně. Americká televize Fox je ovšem případ sám pro sebe, zde je však nutno zaznamenat, že se Steve Emerson za své tvrzení, které vyvolalo v Británii posměch, že je totiž údajně anglický Birmigham čistě muslimským městem, do něhož se bělošský křesťan neodváží (v Británii žije jen asi 5 procent muslimského obyvatelstva, a ve Skotsku a v Severním Irsku skoro žádní muslimové nežijí), několikrát důrazně omluvil ("Udělal jsem fatální chybu.").

Albert Schweitzer, zcela jedinečný intelektuál (také nositel Nobelovy ceny), narodil se před 140 lety

16. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 12 minut

Když si uvědomíme, jak náročně Schweitzer vnímal nejen svůj vlastní život a to, co a jak z něho zodpovědným přístupem k němu v sobě a ve svém okolí mínil od samého počátku uvědomovaného žití vyvolat, stěží potom přijmeme pro tohoto autora jen povšechnou paušálně vyznívající charakteristiku vyúsťující do nějaké pouze obecné formulace, stěží výstižně a přesvědčivě charakterizující Schweitzerovo metafyzické (a případně přímo náboženské) přesvědčení.

V Arménii vypukly protiruské protesty

16. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V Arménii vypukly protiruské demonstrace kvůli vojákovi Valeriji Pěrmjakovovi ze základny v Gjumri, který je podezřelý z vraždy arménské rodiny. Představitelé arménské veřejnosti, církve a opozice žádají vydání podezřelého arménským orgánům. Voják se nachází na území 102. vojenské základny, kde je údajně ruskými orgány zadržován.

Konstruktér letounu F-16 Pierre Sprey vysvětluje, proč je nový F-35 k ničemu

16. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Konstruktér Pierre Sprey, který se podílel na vzniku koncepce a na vývoji mimořádně úspěšného amerického letounu F-16, vysvětluje, proč je nově zaváděný letoun F-35 k ničemu. Podle Spreye jde o letoun postavený na špatné koncepci, která je de facto zakotvena v pochybné PR kampani, a tudíž inherentně špatný. Bez ohledu na další vynaložené úsilí a obrovské finanční prostředky bude tento zbraňový systém stále znova selhávat.

Akviziční systém Pentagonu dávno ztratil zpětnou vazbu

16. 1. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Akviziční systém Pentagonu byl vždy rejdištěm lobbistů - a těm šlo především o to získat co nejvíce peněz za co nejméně muziky. Nebezpečí z toho plynoucí držela dlouho pod kontrolou vyhlídka na možnou a reálnou konfrontaci s vyspělými zbraňovými systémy protivníka. Tato zpětná vazba ovšem s ukončením studené války nadlouho přestala působit. V mezidobí vznikly a byly vyvinuty například letouny F-22 či F-35.

Pět ruských zbraňových systémů, jichž by se USA měly obávat

16. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Je velmi nepravděpodobné, že by konflikt na Ukrajině vyústil v přímý konflikt mezi Ruskem a USA. Přesto ovšem Rusko vlastní velmi impozantní arsenál a může některé zbraňové systémy vyvážet. To znamená, že se Američané mohou napříště ve světě setkávat s některými moderními ruskými zbraněmi, píše Dave Majumdar po National Interest.

Rozšířit hodnocení?

16. 1. 2015 / Pavel Táborský

čas čtení 3 minuty

Je nepochybně užitečné, že v poslední době projevují zvýšený zájem o úroveň školního vzdělávání také podnikatelé a manažeři. Důvod je zcela prozaický. Projevil se především nedostatek mladých absolventů technických oborů, kteří by naplňovali předpoklady budoucích zaměstnavatelů. Kritický pohled dospělých je zaměřen na převládající nízkou úroveň zručnosti a upadající fyzickou kondici dětí a mládeže.

Bank of America předpovídá, že ropa zlevní na 31 dolarů za barel

16. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Bank of America Merrill Lynch ve čtvrtek revidovala cenovou prognózu a nyní očekává, že koncem 1. čtvrtletí cena ropy klesne až na 31 dolarů za barel. Předpokládá, že se zásoby nakoupené ropy u spotřebitelů zvyšují a úměrně tomu bude slábnout také globální poptávka.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Arogance a nekompententnost, s níž se setkáváte při hledání práce

15. 1. 2015 / Milan Mundier

čas čtení 4 minuty

Vystudoval jsem sociální práci a sociální pedagogiku na VOŠ, přičemž během těchto studií jsem absolvoval odbornou praxi v řadě neziskových organizací. A když už jsem byl tak hezky „rozjetý“, rozhodl jsem se pokračovat ve studiu sociální pedagogiky na VŠ. I toto studium bylo úspěšné. A navíc jsem ještě nedávno působil jako dobrovolník v jedné neziskové organizaci, kde jsem vedl vzdělávací kurzy.

V Drážďanech zavraždili dvacetiletého přistěhovalce

V Německu sílí ultrapravice

15. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní antiislámské hnutí Pegida a teroristické útoky polarizují Německo. Do ulic tam vyšly tisíce občanů na prostest proti rasismu a na podporu svobody projevu. Avšak objevují se znepokojující signály, že sílí protipřistěhovalecká xenofobie.

V pondělí se v Německu konaly demonstrace, jichž se účastnilo asi 100 000 lidí. Ti vyjadřovali podporu obětem útoků na časopis Charlie Hebdo a odsuzovali nesnášenlivost. Avšak protiislámské hnutí Pegida shromáždilo v Drážďanech 25 000 svých stoupenců. Další demonstrace Pegidy se mají konat v Kolíně nad Rýnem.

Co si myslí britští muslimové o speciálním vydání časopisu Charlie Hebdo s karikaturou proroka Mohameda na titulní straně?

15. 1. 2015

čas čtení 3 minuty





Moderátorka: Jaký mají lidé zde v Británii názor na speciální vydání časopisu Charlie Hebdo? Debata o tom, co je překročením slušných hranic, je stejně tak vášnivá jako ve Francii. Assed Baig navštívil londýnský East End, aby zjistil, co si myslí britští muslimové o mimořádném vydání časopisu Charlie Hebdo.

S F-35 opatrně

15. 1. 2015

čas čtení 15 minut

Pokud se podíváme na tón, ve kterém internetové zpravodajství informuje o programu JSF, nelze nabýt jiného dojmu, než že americký vojenský letecký průmysl je prokorumpovaný a totálně, nenapravitelně neschopný. Prostě Sodoma Gomora, obchodní komora. Prokorumpovaný skoro určitě skutečně je, zároveň je však třeba pamatovat, že je to právě tento průmysl, který v minulosti vytvořil legendární stroje jako je F-15, a že média žijí z kontroverze, ne z pozitivních zpráv. Je samozřejmě možné, že došlo k výraznému snížení kompetence a F-35 bude katastrofické selhání, ale je tomu skutečně tak? píše Jakub Mareš.

Papež František: není možné urážet víru jiných lidí

15. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Papež František se vyjádřil, že existují hranice svobody projevu, zejména pokud jde o urážení či zesměšňování náboženské víry jiných lidí.

V souvislosti s pařížskými útoky podpořil papež František princip svobody projevu nejen jako základní lidské právo, ale jako povinnost promluvit veřejně na obhajobu veřejného zájmu.

Avšak dodal, že existují hranice.

K Charlie Hebdo:

Novodobá monstra

15. 1. 2015 / Karel Řepa

čas čtení 21 minut

Teroristický útok na Charlie Hebdo vyvolal diskusi téměř eruptivního charakteru. Pokusme se však podívat na charakter diskuse, která tematizuje nelidský a neospravedlnitelný akt násilí v kontextu svobody projevu, náboženského vyznání a potkávání kultur.

Britští arcibiskupové varovali před šířící se chudobou v Británii

15. 1. 2015

čas čtení < 1 minuta

Anglikánští arcibiskupové z Canterbury a z Yorku požadují, aby britská vláda změnila svůj přístup k chudobě v Británii. Daleko šířeji by měla prosazovat tzv. "living wage", tedy mzdu z níž se dá vyžít. Lidi by to osvobodilo od "úzkosti holé existence". Svou argumentaci vyložili v nové knize, kterou redigoval arcibiskup z Yorku.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Dohoda TTIP zotročí evropské státy

14. 1. 2015

čas čtení 8 minut

Ano, dosud měla Británie štěstí, daleko větší štěstí než jiné země v Evropě, které už podle ustanovení o ochraně investorů byly žalovány 127krát. Česká republika, Slovensko a Polsko musely zaplatit na odškodném korporacím tolik peněz, že by za to bývaly mohly zaměstnat na rok 380 000 zdravotních sester. Počty případů, kdy korporace žalují státy, rychle rostou. Jak si korporace uvědomí, jakou obrovskou moc dostaly, přestanou žalovat jen slabé státy a začnou žalovat i státy silné.

Když se vláda rozhodne opustit jeden ze základních principů spravedlnosti, musí pro to mít velmi přesvědčivý důvod. Rovnost před zákonem se přece nedá jen tak lehce zrušit. Opravdu? No, přečtěte si tohle a posuďte sami, píše George Monbiot. Britská vláda, stejně jako vláda americká a 13 dalších členských zemí EU, chce vytvořit samostatné soudnictví, exkluzivně pro použití korporací. Zatímco my ostatní musíme jít k normálnímu soudu, korporace v Evropské unii a v USA budou mít výsadní právo žalovat vlády u tribunálu skládajícího se z korporátních právníků. Korporace budou mít právo žalovat vlády kvůli zákonům, které se jim nebudou líbit, a požadovat obrovské odškodné, pokud bude rozhodnuto, že tyto zákony mají záporný dopad na jejich "budoucí očekávané zisky".

Fotografie politiků z pařížského pochodu byly aranžovány v postranní ulici

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Celý svět obletěly snímky světových lídrů, kteří v neděli pochodovali ruku v ruce Paříží, aby dali najevo solidaritu s oběťmi útoku na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo a židovský supermarket. Na fotografiích můžete vidět lídry jednoho vedle druhého, zdánlivě ve velkém davu. Pozorovatel se domnívá, že jsou přímou součástí více než milionového pochodu proti terorismu. Jenže fotografie klamou.

Premiérova rétorika jako ona špička pověstného ledovce?

13. 1. 2015 / Miloš Dokulil

čas čtení 10 minut

MUDr. Vladimír Beneš si v Magazínu DNES (1/2015, str. 3) adresně povzdechl nad ře-čovou kulturou premiéra Sobotky. Konkrétně: „Ale zase, kdo má premiéra, který mluví bez nádechu, teček a obsahu s automatizovaným úsměvem co deset vteřin?“ Nebudu to rozvádět do dalších poloh. Předběžně jen naznačím, jak třeba k dotvrzení svých slov pan premiér stále přikyvuje hlavou. (Jen ti nejstarší v naší populaci budou ještě vědět, jak výrazně svou hlavou „mluvil“ třeba Antonín Zápotocký. Připomínalo to – nic ve zlém – hlavu koně, který táhne do kopce těžký náklad.) I když na druhé straně budiž kvitováno s povděkem, že mívá zároveň sugestivní a nakažlivou snahu podchytit očima celé své publikum, pokud zrovna něco nemusí číst z papíru.

Proč ani já nejsem Charlie Hebdo Aneb stopa vede na Střední východ

14. 1. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

O okolnostech týkajících se teroristických útoků v Paříži toho byly popsány haldy papíru. Svoboda projevu je fantastická věc; legitimně vržený kámen do davu uniformity, dokud se ale nezačne dotýkat našich tabu. Jak by asi liberální stoupenci svobody slova, potažmo západní veřejnost obdobně ZDE reagovali na karikatury těhotných židovských žen, sexuálně zneužívaných nacisty, které by od nich „za odměnu“ dostávaly říšské marky? Mezitím stopa pachatelů pařížského krveprolití vede nejen symbolicky na Střední východ.

Tárik Ramadán: Dvojí standard pro svobodu slova

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta



Západní vlády ukazují na muslimy a požadují od nich omluvu za teroristický čin v Paříži, ale přitom nesou odpovědnost za miliony mrtvých, kteří zemřeli v důsledku jejich politiky. Životy Arabů či muslimů mají nižší hodnotu než životy lidí ze západu.

Traumata ve Francii a na Ukrajině mohou Evropu znova vzkřísit

14. 1. 2015

čas čtení 4 minuty

Truchlení nekončí a naprostá hrůza bude široce pociťována dlouhý čas. Bude trvat, než se vyrovnáme s rozsahem pařížských událostí: Jak k takovým teroristickým útokům mohlo dojít a jak se v odpověď shromáždily masivní pouliční demonstrace, napsala v Guardianu Natalie Nougayrède.

Svoboda slova – neomezená navenek, omezená dovnitř?

14. 1. 2015 / Alena Michutová

čas čtení 2 minuty

Právě jsem si přečetla článek s názvem „Nechutné, píše zahraniční tisk o české reklamě s popravou“ (ZDE). O co v tom článku jde: jistý český obchod se střelnými zbraněmi použil fotografii z popravy britského humanitárního pracovníka k reklamě na své výrobky, tedy střelné zbraně. Hrozí mu pokuta až do výše dvou miliónů korun, pokud se shledá porušení zákona. Této reklamy si všimla už i zahraniční média a poukazují na ni jako na neetickou.

Anisimov o zdrojích a charakteru ruské imperiální mentality

14. 1. 2015

čas čtení 6 minut

Petrohradský profesor historie Jevgenij Anisimov v rozsáhlém eseji nazvaném Исторические корни имперского мышления в России (Historické kořeny imperiálního myšlení v Rusku) publikovaném minulý týden argumentuje, že Rusové se dodnes nestali národem v západním smyslu slova, protože přednost dostala imperiální mentalita vyvolaná řadou unikátních faktorů.

Saúdská Arábie odsoudila bloggera k 1000 ranám bičem

14. 1. 2015

čas čtení 1 minuta

Raifovi Badawimu, saúdskému liberálu odsouzenému za to, že vydával blog s názvem Svobodní saúdští liberálové, bylo oznámeno, že v pátek podstoupí druhou sérii bičování. Napodruhé dostane 50 ran bičem, a toto bičování bude každý týden pokračovat ještě devatenáctkrát. Badawi byl za vydávání blogu také odsouzen na deset let do vězení. Zesměšnil prý v něm saúdskou náboženskou policii. Původně měl být souzen za odpadlictví od víry, což se v Saúdské Arábii trestá smrtí.

Sirotci pravdy, dezertéři lásky – III. část

14. 1. 2015 / Josef Brož

čas čtení 17 minut

Lásky přicházejí, lásky odcházejí. Kdysi jsem si ovšem přál, aby neodcházely. Respektive, v mladickém poblouznění, že láska je pouze jediná, jsem se nějakou chvíli dokonce domníval, že mohu najít i lásku – věčnou. A jednu. Dnes mi to celé připadá na hranici trapnosti, kdybych to slovo samotné nepodezříval ze chtěného alibismu. Na sklonku roku, kdy už podzimní vítr odvál tu sametovou hysterii - bylo tomu již najednou dvacet pět let - nahlédněme s prvním sněhem na epizody, které si pamatujeme.

Kdo je Evropan?

14. 1. 2015 / Alena Michutová

čas čtení 3 minuty

V posledních dnech jsou média přehlcena zprávami týkajícími se pařížských událostí. Na internetu můžeme číst mnoho diskusí o terorismu, islámu a muslimech. Patří muslimové do Evropy, neměli by jít raději zpět do svých zemí, tam si praktikovat své náboženství a nechat Evropu nám Evropanům? Ne, není to tak jednoduché. Vyžaduje to ještě další otázky: Kdo je to vlastně Evropan? Je Evropan ten, kdo se narodil v Evropě, anebo ten, kdo zastává evropské hodnoty?

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za prosinec 2014

10. 1. 2015

čas čtení 2 minuty

V prosinci 2014 přispěli čtenáři finančně na Britské listy bankovním příkazem celkovou částkou 106 410.70 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v řijnu 2014 částkou 1137,43 Kč.

Zůstatek byl koncem prosince 2014 272 741,85 Kč, z toho částka na exekutorský projekt 156 375,59 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Ukrajina | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
74430