Blyštivé hry a mizející chléb

31. 7. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 6 minut

Hlas lidu hlas boží, říká se. Tuhle jsem v jednom pražském supermarketu v centru města stál ve frontě u pokladny, když za mnou jeden dobře živený pán kolem padesátky ohodnotil přísným zrakem plné košíky asi stovky lidí. "Já když to tady vidím, tak ať se jdou všichni, kdo říkaj, jak máme málo, vys..." Jeho manželka jen souhlasně pokývala hlavou a věnovala se malé vnučce.

Skutečně odborná analýza situace. Mě osobně by spíše znepokojoval fakt, že v obchodech stále méně často potkávám lidi, kteří si kupovali pravidelně tři čtyři položky. Ale strádající nemáme na očích, vnímáme jenom blahobyt, takže ať vláda pokračuje ve svých tvrdě asociálních reformách.

Robert Fisk: Syrská válka lží a pokrytectví

31. 7. 2012

čas čtení 6 minut

Skutečným terčem Západu není Assadův brutální režim, ale jeho spojenec, Írán, a jeho jaderné zbraně, argumentuje ze Středního Východu komentátor deníku Independent Robert Fisk.

Vedla se kdy na Blízkém východě tak pokrytecká válka? Válka motivovaná takovým zbabělstvím a takovou sprostou morálkou, takovou falešnou rétorikou a takovým veřejným ponížením? Nemám na mysli fyzické oběti syrské tragédie. Mám na mysli absolutní prolhanost našich vlastních vládců a našeho vlastního veřejného mínění - západního jako východního - v reakci na masakrování, je to zlovolná komedie hodná swiftovské satiry, ani ne tak Tolstého či Shakespeara.

Sýrie: Západ se sám vehnal do slepé uličky. Nemá řešení

31. 7. 2012

čas čtení 4 minuty

KD│ Stručně řečeno, poté co selhal pokus docílit rychlého pádu režimu v Damašku metodou "šoku a děsu" - a vzhledem k tomu, že po sestřelení tureckého letadla popularita ozbrojené intervence všude silně poklesla - nemá už Západ v ruce takřka žádné karty, jimiž by mohl pokračovat ve hře na "demokratizaci Sýrie".

Otřesná zkušenost zahraničních studentů na kolejích Univerzity Karlovy

31. 7. 2012 / Josef Švéda

čas čtení 2 minuty

Náhodou jsem natrefil na děsivou zkušenost jedné španělské studentky s Univerzitou Karlovou (zejména kolejemi). Rozhovor je publikován na univerzitním webu Úkáčko, je z června tohoto roku. Studentka poukazuje i na možné finanční machinace s kolejným, píše Josef Švéda:

"Koleje mi připadají hrozné, do konce ledna jsem ještě bydlela v Hostivaři a připadá mi to tam nelidské. Ve Španělsku by zařízení podobného typu zavřeli. Měli jsme na pokojích štěnice a další hmyz, který způsobuje štípance a objevuje se hlavně v noci, aby nasál krev. Některé pokoje dokonce musely být evakuovány a uzavřeny. Žebráci tam volně chodili, kradli jídlo ze společné ledničky.

Personál recepce je nepříjemný, chovají se hrubě ke studentům, nereaguje na stížnosti a navíc nemluví vůbec anglicky. Jak je možné, že na koleji, která je určená zahraničním studentům, neovládá personál alespoň základy angličtiny? Práce jako výměna elektrického osvětlení nebo oken probíhaly v době zkoušek, bez ohledu na to, že je to doba, kdy se studenti musejí více soustředit na učení.

Všechno tohle je velmi špatné, ale nejhorší na tom je, že výše kolejného se značně lišila u každého studenta, rozdíl se pohyboval až okolo 700 Kč. Nechápeme proč, když jsme přijeli ze stejné univerzity na stejně dlouhou dobu a k tomu bylo ještě nutné sdílet pokoj s dalším studentem?

Několikrát jsme se snažili dopátrat, proč tomu tak je, ale místo odpovědi se k nám otočili zády a nikdo se našimi dotazy nezabýval. Z toho usuzujeme, že někdo určitě musí profitovat ze studentských peněz. Navíc je velmi podezřelé, že jsme měli možnost platit vše pouze v hotovosti, bez možnosti platby bankovním převodem. Při vrácení zálohy za ubytování vrátili každému studentovi odlišnou částku, taky nikdo neví proč. Uvažujeme, že podáme stížnost a zveřejníme tak, co se na koleji odehrává."

Zdroj ZDE

Tady je ještě související článek, který vyšel po tom rozhovoru: Zahraniční studenti prý štěnice na kolej zavlekli sami, a proto je vedení kolejí sestěhovává do jednoho místa! To je tedy řešení... konstatuje Josef Švéda.

A tady je ještě jeden starší článek s podobnou zkušeností od studentky z Irska.

V Moskvě začal politický proces s Pussy Riot

31. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

V pondělí byl v Moskvě zahájen politický proces s třemi členkami punkovské skupiny Pussy Riot. Čelí obvinění z chuligánství ispirovaného nenávistí vůči náboženství. Mohou být odsouzeny až na sedm let do vězení.

Jsou souzeny za to, že vtrhly v únoru do největší moskevské katedrály, přičemž zpívaly hlučnou punkovskou píseň, jejímž textem byla prosba Panně Marii, aby způsobila odstoupení Vladimira Putina z úřadu. Tři z pěti dívek, účastnících se performance, byly čtrnáct dní po performanci zatčeny, bylo jim odmítnuto propuštění na kauci a jsou vězněny od té doby po celou dobu. Mocná ortodoxní církev odmítla požádat v jejich věci o milost. Mnoho Rusů považuje jejich performanci za nechutnou, ale tvrdá reakce úřadů proti dívkám způsobila, že je veřejné mínění na jejich straně.

700 milionů lidí v Indii se octlo bez elektrického proudu

31. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

20 z 28 států v Indii je bez elektrického proudu. Je to nejhorší výpadek elektrického proudu v moderní historii. Vládnou obavy, že by to mohlo vést k protestům a k nepokojům. Dodávka elektrické energie v Indii nestačí rychle rostoucí poptávce.

Debatní klub

Diskuse Eric Best - Jan Čulík

31. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

Kde končí kritika establishmentu a začíná aktivismus?

Role médií v aktuálních kauzách a smysl veřejnoprávních médií - jejich budoucnost.

Je Česká republika důležitá z mezinárodního hlediska?

Na pozvání režiséra Alexandra Vojty debatoval v minulých dnech o aktuálních politických otázkách Jan Čulík v Debatním klubu s Erikem Bestem, šéfredaktorem listu Fleet Sheet.

Rumunský prezident zůstane u moci

31. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Kontroverzní pokus rumunské vlády donutit pravicového prezidenta Traiana Basescu, aby odstoupil z funkce, se nezdařil. Sociálnědemokratický premiér Victor Ponta se snažil odstranit prezidenta z úřadu od května, kdy se dostal k moci. Vyvolalo to pochybnosti o demokracii a zákonnosti v Rumunsku a silný nátlak na Pontu z Bruselu, z Berlína a z Washingtonu.

Opět rasismus v IDnes

"Problémy s Židy v Dřevnovicích"

31. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Proč je nutné definovat etnickou totožnost pachatelů trestných činů? Pročpak ale IDnes nepíše, kdykoliv dojde ke zpronevěře milionů, že to zpronevěřil "běloch"? IDnes se znovu rasisticky vyznamenala titulkem Problémy s Romy v Dřevnovicích

Příště zveřejní titulek "Problémy s Židy v Horní Dolní"?

Tvrdý rasismus v České republice povede ke katastrofě

31. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

V reakci na kritiku rasistického článku v olomoucké IDnes přišlo, jak se dalo čekat, jako obvykle několik odmítavých čtenářských reakcí, potvrzujících tvrdý rasismus jejich autorů. Snad nejpozoruhodnější je tato rasistická reakce Pavly Cholevové:

Vážený pane Čulíku,

článek není rasistický. Popisoval střet dvou etnik, dvou neslučitelných kultur, narušení klidného soužití Čechů neukázněnými Romy, jejichž normy chování porušují zákony Čechů. Romové prostě jsou hluční, tvrdě si vynucují, co chtějí, a nerespektují zákony. Většina z nich. Většina natolik velká, že to ne-romové vnímají jako normální romské chování.

Romové sami sebe vnímají jako ne-čechy. Pokud šlo o střet Čechů s ne-čechy, Romů s ne-romy, jak jinak chcete ten střet definovat?

Hlavní a jediný významný rozlišovací znak znesvářených skupin byla národnost. Že ta jedna jsou Češi, není nutno v Česku uvádět. Pak zbývá určit tu druhou. A to prostě byli Romové.

Nebo že bychom se báli říct, že král je nahý?

Z reakce je vidět jak dlouhou cestu mají před sebou mnozí Češi, než se dokáží vcítit do situace jiných lidí a vnímat je jako lidské bytosti, nikoliv jako JINAKOST, která je ZOSOBNĚNÍM ZLA. To je naprostá cesta do pekla a budou-li někteří Češi a některá česká média v tomto pokračovat, dočkáme se, že chudnoucí etnika, české i romské, se budou nakonec opravdu střílet na ulicích tak, jako Srbové bosenské muslimy a obráceně.

Kriminální chování jedinců samozřejmě nelze tolerovat a úřady ho musejí efektivně vyšetřovat a trestat, zároveň ovšem zjišťovat, co je jeho motivací a tu motivaci odstraňovat. Připisovat však kriminální chování celému etniku (židům? Ukrajincům? Němcům? Rusům?) při představě, že jedině "my Češi jsme dokonalí a všichni se musejí přizpůsobit nám", protože jedině my Češi jsme ideál, který všichni musejí následovat - takové chování povede ke katastrofě, protože přirozeně si příslušníci všech ostatních etnik budou o sobě myslet totéž. Kriminální jedinci, kteří rebelují proti české společnosti, usoudili podobně jako Petra Cholevová, že oni jsou ti nejlepší a nějaké hodnoty a zákony většinové společnosti je naprosto nezajímají. Petra Cholevová tedy v nich kritizuje přesně totéž, jak se chová i ona.

Před několika týdny zaplnila česká méda zemi vlnou rasismu, když nekriticky opakovala lež mladíka z Břeclavi, že ho údajně zmlátili a vážně zranili Romové. V důsledku hysterie, která zavládla celou zemí, byl jinde v Česku kuší usmrcen nevinný muž. Člověk by si myslel, že se česká média trochu poučila a přestanou šířit rasismus. Bohužel nikoliv - rozdělování společnosti na "nás" a etnickou jinakostí definované "zločince" povede dříve nebo později skutečně ke katastrofě. Rozumní lidi by si to měli uvědomit a zastavit to, dokud je čas.

Mitt Romney: Izrael prosperuje v důsledku "Boží Prozřetelnosti"

31. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Palestinští politikové vyjádřili rozhořčení nad výroky amerického republikánského kandidáta Mitta Romneyho během jeho krátké návštěvy v Izraeli. Vyjádřil se, že hospodářský úspěch Izraele ve srovnání s Palestinci je důsledkem "kulturních rozdílů" a "ruky Boží Prozřetelnosti".

Saeb Erekat, vysoký palestinský činitel, Romneyho výroky odsoudil. "Je to rasistický výrok a tenhle člověk si neuvědomuje, že palestinské hospodářství nemůže dosáhnout svého plného potenciálu, protože existuje izraelská okupace," řekl. "Zdá se mi, že tomuto člověku chybí informace, znalosti, vize a pochopení pro tento region a jeho lidi. Nemá ani informace o Izraelcích samotných. Neslyšel jsem žádného izraelského činitele mluvit o tom, že by byli Izraelci kulturně nadřazení."

Romney se nezmínil o čtyřicet pět let trvající izraelské okupaci Západního břehu Jordánu a východního Jeruzalému ani o pokračující izraelské blokádě Gazy. Obojí má katastrofální dopad na palestinské hospodářství. Podle konsensu mezinárodních ekonomů, včetně MMF a Světové banky, si nemůže palestinská ekonomika vytvořit solidní základy a vyvinout hospodářský růst, dokud nebudou zrušena izraelská omezení vývozu dovozu a pohybu zboží.

Romney učinil už několik kontroverzních výroků během své nynější zahraniční cesty. V Londýně vyjádřil pochybnosti o připravenosti Británie uspořádat Olympijské hry a řekl také, "Jsem právě v zadnici Downing Street č. 10 (v sídle britského premiéra)".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Probíhající olympiáda potvrzuje, že omezení tržní konkurence neznamená konec soutěžení

31. 7. 2012 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Oblíbenou mantrou neoliberálů je tvrzení o nezrušitelnosti přirozené soutěživosti člověka, jímž obhajují prospěšnost volné tržní konkurence pro rozvoj lidské společnosti. Člověk je od přírody soutěživý a tudíž nemá smysl tuto jeho přirozenost nijak potlačovat. Naopak tato soutěživost žene společnost kupředu. Z toho vyplývá i údajná škodlivost zásahů do spontánního střetu soutěžících subjektů. Negativní dopady ekonomické konkurence jsou z tohoto pohledu jen nezbytnou daní za celkový společenský pokrok.

Probíhající olympiáda je ovšem důkazem, že přirozená lidská soutěživost se může projevit i jinak než jen na trhu. Omezení tržní konkurence v tehdejším Československu nijak nebránilo Emilovi Zátopkovi v jeho dodnes nepřekonaném atletickém hattricku na olympiádě v Helsinkách, úspěchům fotbalistů, hokejistů či dalších sportovců. Dokonce kdysi v pravěku olympijských her, v antickém Řecku, byl po dobu olympiády pozastaven základní nástroj tehdejší ekonomické konkurence -- válka. A nejeden příklad ze sportu ukazuje, že přílišná aplikace tržních pravidel dokonce škodí. Mnozí jistě sledují závody Formule 1 či cyklistické tour a s nelibostí berou na vědomí nadměrné taktizování a podřízenost "domestiků" lídrům stájí.

Skočte si na oční

31. 7. 2012 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Řeknu vám rovnou, pan prezident Masaryk se musí v hrobě obracet, když vidí špitál nesoucí jeho jméno, tam nedaleko Labe, ve městě architektonických zázraků, kde hloh i tráva stále kvete, i když chemické fabriky vytrvale hnízdí v krajském městě Aussig!

U chřtánu špitálu odeberete lístek na parkování -- parkujte, budete-li mít kde! A prachy kapou, kapou -- komu? Malé nemravnosti se meze nekladou, že? Jo, chceš-li být ošetřen, bloude, musíš pustit chlup! Harpyje se s nikým nepářou.

Hrozí světu další potravinová krize?

30. 7. 2012

čas čtení 2 minuty

Nejhorší sucho za více než půl století v USA způsobilo opětovný růst cen na mezinárodním trhu potravin. Ceny kukuřice a sóji (USA je největším světovým producentem obou komodit) přesáhly rekordy z krize v letech 2007/2008, kdy hladové bouře vypukly ve více než třiceti zemích světa, počet hladovějících přesáhl miliardu a humanitární systém byl zahlcen požadavky na potravinovou pomoc.

27952

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Jogurt s makaróny

30. 7. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení 1 minuta

Tato reklama patří do kategorie kritiky dnes velice rozšířených česko-anglických zpotvořenin, které nejsou správné a srozumitelné ani v jednom z použitých jazyků (naposled jsme o tomto druhu reklamní tuposti v Koutku pojednávali, když jsme kritizovali firmu CFC -- leccos nám posléze vysvětlilo i zjištění, že jde o indonéský řetězec s reklamním názvem, který má znít americky...).

Nyní se tedy vyznamenala firma Creamfields, která uvedla na trh výrobek s anglicko-českým názvem "Strawberry Jogurt", který by anglicky zněl "Strawberry Yogurt" (lze i "Yoghurt" nebo "Yoghourt") a česky "jahodový jogurt"...

Za zapůjčení jogurtu děkuji panu Miroslavu Špačkovi.

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Jezus ufone, smartfone, zcela nová filožofie

30. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

KD│ Někdy to tvůrci reklamy prostě vlastenecky překombinují. V textu propagujícím v ČR nový smartphone tchajwanské firmy Asus (zkráceno z Pegasus; doporučuji představu optimalizovaného koně raději nevizualizovat) toho česky sice moc nenajdeme, každopádně však autor v otrockém překladu projevil invenci alespoň počeštěním na "smartfone". V anglických materiálech k výrobku Padfone se ovšem nikde nepíše, že jde o "smartfone"; mimo jiné asi i proto, že tento výraz existuje leda tak ještě v podobě SmartFone, což je systém webového volání zdarma od úplně jiné firmy... Jasně že chápu, chytrofón nebo xylofón, koho v cílové skupině to zajímá, s přiloženým bluetooth stylusem...

Německo zasáhly dopady krize v eurozóně

30. 7. 2012

čas čtení 1 minuta

Dlouho se zdálo, že je Německo proti ekonomických potížím spojeným s evropskou krizí značně imunní, nicméně poslední čtvrtletní zpráva největších společností zveřejněná minulý týden ukazuje, že se to začíná měnit.

Ideologická bitva o minulost -- bariéra pro hledání alternativ v České republice

27. 7. 2012 / Ilona Švihlíková

čas čtení 6 minut

(Upravený příspěvek přednesený v rámci Letní univerzity Evropské levice, Portaria, Řecko)

Proces politické a ekonomické transformace zemí střední a východní Evropy nabízí vynikající příležitost analyzovat systémovou změnu a využití historického revizionismu.

Transformační proces zemí východního bloku byl nesmírně důležitý a to nejen pro ně. Výběr vlastní transformační cesty byl dosti omezen. Washingtonský konsenzus jako soubor jediných správných neoliberálních politik byl aplikován ve všech zemích (byť s různou intenzitou) a s nejhoršími dopady v Rusku. Země střední a východní Evropy se staly laboratoří pro velký neoliberální experiment po té, co si -- kvůli dluhové krizi -- neoliberálním šokem prošly již některé země Latinské Ameriky (např. Venezuela). Nelze zde rozebírat všechny dopady Washingtonského konsenzu, ale jedním z nejdůležitějších je bezesporu cílené oslabení státu. Toto oslabení bylo jak praktické, tak i ideologické (stát jako špatný vlastník a hospodář). Ve stejné době např. čínská ekonomika šla zcela jinou cestou.

27880

Ještě k Nolanovu filmu o batmanovi

27. 7. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Poslední díl trilogie o batmanovi The Dark Knight Rises je poněkud nesourodou směsicí bojových a násilných scén, na něž je dáván důraz namísto hlubší charakterizace postav či rozpracování narativu. Kritikové mají pravdu, když poukazují na to, že (alespoň tak v první třetině) je film také zbytečně mnohomluvný, jal se totiž vysvětlovat, možná trochu zbytečně, co se dělo v předchozích dílech. Komentátor listu Daily Mail Dominic Sandbrook má samozřejmě pravdu, když poukazuje na to, že aktuálním motivem ve filmu je možnost revoluce davů v důsledku nespokojenosti s životem parazitické vrstvičky bohatců, a ve filmu skutečně jsou scény revolučních soudů, odsuzujících činitele establishmentu k smrti na běžícím pásu, scény zjevně inspirované francouzskou revolucí.

O sucháncích na filmových festivalech

27. 7. 2012 / Alex Koenigsmark

čas čtení 3 minuty

Vzpomínáte, jak kdysi musel ministr školství, později bankéř či co Pilip vyměnit služební Kia Sportage, jež směl používat soukromě (doufám, že tato neslušnost mezi tím ministerstva opustila) už po roce, jelikož mělo zničený interiér? S dětskou nevinností a samozřejmostí pravil, že vyměnit to auto bylo nezbytné, neboť jeho psi roztrhali packami sedadla. Ohlasy byly už tehdy různé, nikoho však nenapadlo napsat, že to auto, resp. opravu měl Pilip zaplatit. Vůz byl -- o správnosti či nesprávnosti toho nepíšeme -- propůjčen jemu, nikoliv rotvajlerům. Jeho spoluvěrci argumentovali tím, že Kia zase není tak drahé auto. Dávno, dávno již tomu... A teď se psalo a zase přestalo psát, o tom suchánkovi poslanci, jenž byl významným hostem karlovarského festivalu.

27928

Ještě několik dalších neinformovaných fotografických dojmů z Los Angeles

27. 7. 2012

čas čtení < 1 minuta

< Billboard v metru: Na kouření se málokdy umírá rychle, a nikdy to není bezbolestné.

viděno očima Jana Čulíka.

Konečně jsme v centru města našli pár budov, které měly víc pater než jedno. A pořád spoustu květin. A hlavní železniční nádraží, které vypadá jako mexický kostel. Budvar se smí v Americe prodávat jen pod názvem Czechvar. Děsí vás rakovina z kouření?

FOTOGALERIE

PŘEDCHOZÍ FOTOGALERIE

PŘEDCHOZÍ FOTOGALERIE

PŘEDCHOZÍ FOTOGALERIE

27921

KOUTEK REKLAMNÍ TUPOSTI:

Pojištění povinné i pro nevlnné

27. 7. 2012 / Tomáš Koloc

čas čtení < 1 minuta

Tato, zdánlivě invenční reklama vykazuje tentokrát reklamní tupost grafického charakteru. Díky "vtipné" typografické klauniádě s "prodloužením" horního malého i je pojištění firmy Generali povinné i pro nevlnné...

Faustovská nabídka

27. 7. 2012 / Stanislav A. Hošek

čas čtení 12 minut

Volba prezidenta všemi občany je úlitbou, kterou mocenská vrstva blahosklonně poskytla veřejnosti, protože proces voleb má již dokonale propracován, aby v něm vždycky prosadila své zájmy. V zastupitelské demokracii parlamentní formy je navíc doslova nadbytečným aktem zatěžujícím rozpočet, takže je v mých očích podivné, že byla uzákoněna právě za vlády rozpočtového "skotství". Základním rysem tohoto způsobu volby prezidenta je, že se v ní objeví kandidáti, kteří by v minulém způsobu volby nepřicházeli vůbec v úvahu. V nedávné době mne zaujali dva z nich.

Otupělost, nebo procitnutí. Jak dál?

26. 7. 2012 / Petr Pokorný

čas čtení 4 minuty

Když jsem psal dne 7.6.2010 na BL o tom, co lze očekávat od právě vznikající pravicové koalice, velice jsem se mýlil. Skutečnost mnohonásobně překonala mé obavy. Od té doby uplynuly více jak 2 roky a tytéž osoby a politické strany, které se tehdy dostaly spojením k moci, jsou u ní stále a jejich činnost již docela přesáhla únosnou míru i pro "banánovou republiku". Je to dáno bohužel (jak jsem se zmínil v článcích z 28.7. a 16.11.2011) otupělostí, až lhostejností většiny občanů. A to je faktor, se kterým právě pravicová koalice počítá.

Položme si otázku, jak je možné, že se to může v této zemi stát?

Chyba je v lidech, kteří sedí ve sněmovně

26. 7. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Nedávno jsme v České republice byli svědky nechutné komedie kolem vydání poslankyně Parkanové policejnímu vyšetřování. Ministr financí při té příležitosti bojoval, jako by mu hořelo za zády, a veřejně zaútočil zcela bezprecedentním způsobem na práci policie. O co šlo? O to, aby se poslankyně Parkanová nedostala před soud. Co tomu bránilo? Poslanecká imunita. A Kalousek ji chtěl využít, aby zabránil vydání Parkanové.

Kdyby ovšem poslanecká imunita nebyla vůbec, nebo kdyby byla zúžena jenom na poslaneckou činnost ve Sněmovně, byla by Parkanová vyšetřována policií automaticky jako každý běžný občan.

A to je to, co nám poslanci už spoustu let slibují, totiž že výrazně omezí nebo přímo zruší svou imunitu. Všichni jsou tak nějak pro a různí mají různý názor, různě kličkují a tak různě nakonec zůstává imunita nedotčena.

Skoro se až zdá nebohému občanovi, který tyhle parazity platí, že to je prokleté téma, které je nad síly běžných lidí.

A ejhle! Na Slovensku to právě dokázali a omezili poslaneckou imunitu pouze na výroky v parlamentu. Opozice i vláda hlasovaly spolu, jednomyslně. Takže to jde. Chyba na české straně je prostě v lidech, kteří v té Sněmovně sedí.

Slovenští poslanci si zrušili imunitu. S návrhem souhlasily všechny strany ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za květen 2012

3. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

V květnu 2012 přispělo finančně na Britské listy 214 osob bankovním příkazem celkovou částkou 62 046,37 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v březnu 2012 částkou 44921.92 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 31.5. 2012 částku 92 806,98 Kč. Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

28727